Care sunt cele mai căutate meserii din România

Care sunt cele mai căutate meserii din România
Foto: Pixabay

În ultima perioadă, cele mai căutate meserii din România sunt legate de domeniile IT, financiar și medical. Și serviciile de curierat s-au regăsit pe lista preferințelor românilor

Cele mai căutate meserii din România

Fie că sunt candidați aflați la început de carieră, fie că au experiență, românii care vor să lucreze în retail, curierat, e-commerce sau în industria alimentară ar putea avea noroc, doarece activitatea angajatorilor din aceste domenii s-a intensificat, pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă, potrivit eJobs.

De asemenea, cele mai joburi se adresează șoferilor, curierilor și celor care vor să lucreze pe alte poziții în transport și logistică – manipulant marfă, dispecer ori stivuitorist.

Aproape 1.000 de poziții sunt deschise pentru lucrători comerciali și casieri și câteva sute pentru brutari, cofetari și patiseri. Cei care vor să lucreze ca promoteri sau merchandiseri au peste 600 de opțiuni în acest moment.

„În fiecare an, începând cu luna noiembrie, vedem cum începe să crească numărul de locuri de muncă pentru aceste poziții. Angajatorii recrutează pentru vârfurile de comenzi și de trafic aferente campaniilor de Black Friday și, mai apoi, pentru cele din luna decembrie, când toată lumea se pregătește de sărbători.

Singura schimbare este legată de o scădere puternică a numărului de joburi destinate animatorilor pentru că au dispărut petrecerile de Crăciun, petrecerile pentru copii, evenimentele corporate și așa mai departe. În anii trecuți, vedeam o explozie a cererii pentru animatori”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România, citat de startupcafe.ro

Potrivit unei statistici, în prima săptămână a lunii decembrie s-au înregistrat peste 200.000 de aplicări, care s-au adăugat celor mai mult de 1,1 milioane de aplicări înregistrate în luna noiembrie.

Cele mai căutate joburi în luna noiembrie

În noiembrie, angajatorii au scos la bătaie cu 5% mai multe locuri de muncă decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar candidații din București, Timiș, Iași și Brașov au fost cei mai activi în căutarea unui nou job, în ultima lună.

De asemenea, tot mai mulți angajatori au căutat să angajeze mai ales personal din categoriile white collar (angajați birouri) și blue collar (lucrători).

Din totalul locurilor de muncă activate în luna noiembrie, mai mult de jumătate (52%) au fost din categoria white collar, 29% au fostjoburidin categoria blue collar, în timp ce 19% au fost joburi pentru poziții de management și coordonare echipe.

În ceea ce privește candidații, în luna noiembrie cei care au realizat cele mai multe aplicări la joburi au fost cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani (33,9%), urmați de cei cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani (22,8%). Se observă, de asemenea, faptul că interesul tinerilor între 18 și 25 de ani, de a aplica la un job, a scăzut cu aproape 40% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Candidații din București, Timiș, Iași și Brașov au fost cei mai activi în căutarea unui nou job, în ultima lună. Topul este condus de București-Ilfov (cu peste 70.000 de aplicări), Timiș (cu peste 14.000 de aplicări), Cluj Napoca (cu aproape 8.000 de aplicări), Iași și Brașov (cu peste 6.000 de aplicări fiecare).

Candidații din domeniile financiar, IT și medical & pharma au fost cei mai activi în căutarea unui nou job, în ultima lună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`