Alexandru Rafila: Domnul Ludovic Orban a dat garanţii pe care nimeni nu poate să le dea. Eu n-aş putea să spun că situaţia e roz şi că nu aş face lockdown

Alexandru Rafila: Domnul Ludovic Orban a dat garanţii pe care nimeni nu poate să le dea. Eu n-aş putea să spun că situaţia e roz şi că nu aş face lockdown
Foto: Inquam Photos / George Călin

Alexandru Rafila, deputat-ales și propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru, l-a criticat pe fostul premier liberal, Ludovic Orban, deoarece în campania electorală a dat asigurări că România nu va intra în carantină totală după alegerile parlamentare. Rafila, care este reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, a punctat că normal ar fi fost ca Orban să le prezinte românilor situația clară privind evoluția epidemiei de coronavirus și măsurile luate, nu să excludă pur și simplu lockdown-ul. Întrebat dacă el va impune o carantină totală, în cazul în care va ajunge premier, Alexandru Rafila a răspuns: „Dacă aş fi premier nu mi-aş putea să-mi asum să mint. Nu aş putea să spun că situaţia e roz şi că nu aş face lockdown”.

Alexandru Rafila nu exclude un lockdown, dată fiind evoluția epidemiei de coronavirus

„Mi se pare că se s-a întâmplat în campania electorală, chiar şi ulterior, foarte multă bravadă. Trebuie să fim decenţi, reţinuţi. Când facem aprecieri trebuie să le facem după ce reflectăm foarte mult. Domnul Orban garanta 100% că nu vom avea un lockdown în România. În loc să spună că cifrele sunt astea şi că vom lua măsuri să protejăm cetăţenii, din dorinţa unui populism exagerat a dat garanţii pe care nimeni nu poate să le dea”, a declarat Alexandru Rafila, pentru Adevărul, criticând astfel atitudinea fostului premier Ludovic Orban.

Deputatul social-democrat a comparat apoi situația României cu cea a Germaniei și a subliniat că în țara noastră nu doar că nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă pentru pacienții COVID-19, dar nici personal medical specializat nu e: „Vedeţi ce se întâmplă în Germania, o ţară cu un potenţial medical foarte mare, care a ajuns la un lockdown. În România situaţia nu e cu mult mai bună decât în Germania, probabil doar în imaginaţia unora. Am ajuns într-o situaţie în care domnul Raed Arafat a declarat că nu mai sunt locuri la ATI Bucureşti. Aşa e în toată ţara. Chiar dacă sunt paturi, nu există personal”.

Întrebat ce decizie ar lua privitor la un eventual lockdown, în cazul în care va ajunge premier, Rafila a răspuns: „Lockdownul e generat de realitatea de pe teren. Aceste afirmaţii, eu nu pot să mi-o asum. Dacă aş fi premier nu mi-aş putea să-mi asum să mint. Nu aş putea să spun că situaţia e roz şi că nu aş face lockdown. Aş genera o radiografie reală a sistemului de sănătate din România”.

Alexandru Rafila a acuzat apoi că actualii decidenți politici au mințit atunci când au spus că au luat măsurile anticoronavirus după consultări cu specialiștii: „Toate aceste poveşti că specialiştii au spus şamd. au fost nişte neadevăruri. Specialiştii nu au fost consultaţi. Există un comitet care nu a mai fost convocat de trei luni”.

Săptămâna trecută, Rafila a fost testat și el pozitiv cu SARS-CoV-2.

Premierul interimar Nicolae Ciucă îndeamnă la prudență de Sărbători, dată fiind epidemia de coronavirus

Luni, premierul interimar, Nicolae Ciucă, le-a recomandat românilor să limiteze pe cât posibil deplasările de Sărbători pentru a evita răspândirea coronavirusului.

„Ținând cont de situaţia în care ne găsim, aş recomanda să facem în aşa fel încât să limităm deplasările, să limităm expunerea la riscul răspândirii acestui virus şi, cu certitudine, vor fi zile şi ani de aici înainte în care să putem să ne bucurăm de tot ceea ce înseamnă spiritul acestor sărbători. Asta este modul în care eu, ca cetăţean, voi proceda în această perioadă”, a spus Ciucă.

Acesta a mai precizat că autoritățile nu iau în calcul impunerea de noi măsuri anti-COVID-19: „Putem să constatăm o scădere în fiecare zi a numărului de persoane pozitive, ceea ce ne determină ca în perioada imediat următoare să nu luăm măsuri”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Urmează probabil să fiu aruncată și în închisoare și probabil se va reitera Experimentul Pitești. Din păcate, trăim în dictatură (VIDEO)
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)