Filmul„Colectiv”, lansat la aproape cinci ani de la tragedia care a curmat viața a zeci de tineri,a fost desemnată cel mai bun documentar al anului 2020 la Premiile Academiei Europene de Film, supranumite și „Oscarurile europene”.
Gala urma să aibă loc la Reykjavik, în Islanda, s-a desfășurat online, din cauza pandemiei SARS-COV-2.
„Este o mare onoare. Aș dori să mulțumesc membrilor academiei. Protagonistul nostru este un jurnalist independent, care are curajul să acționeze împotriva corupției. Este important ca cinematografiaeuropeană să-și îndrepte atenția spre jurnalismul de investigație. Mulțumesc”, a transmis regizorulAlexander Nanau.
Alexander Nanau: „It’s a great honour. I’d like to thank the Academy members. Our protagonist is an independent journalist who has the courage to step up against corruption. It’s important that European cinema turns its eye towards investigative journalism. Thank you.” #efa2020 pic.twitter.com/ocukG7dN89
— European Film Awards (@EuroFilmAwards) December 12, 2020
Filmul lui Alexander Nanau este, în același timp, înscris la două categorii la Premiile Oscar 2021, ce vor avea loc în aprilie. Nominalizările vor fi anunțate în martie pentru că pandemia a împins Gala Oscarurilor în aprilie, filmul tragediei din clubul bucureștean ar urma să fie nominalizat la cel mai bun lungmetraj internaţional și la cel mai bun film documentar.
Colectiv nu a fost singurul film românesc nominalizat la această categorie, celălalt fiind „Acasă, My Home” de Radu Ciorniciuc. Celelalte patru pelicule au fost The Cave (danez-sirian și nominalizat la Oscar în 2020), Gunda (norvegiano-rus), Little Girl (Franța) și Saudi Runaway (Elveția).
„Colectiv” a intra în cinematografele românești la sfârșitul luniifebruarie 2020 și spune povestea primului an de după incendiu. Acțiunea urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este unfilmdespre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală, potrivitcinemagia.ro.
Regizorul a șocat de felul în care a fost gestionată situațiași de mușamalizarea care a urmat.
„Momentul Colectiv a fost pentru noitoțio traumă.Căorice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulate și de mințit. După Colectiv decizia de a face unfilmprin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean- stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu doar că au manipulate opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni.”, a declaratAlexander Nanau.