Criza gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei se adâncește. Totul a început după ce Clotilde Armand a devenit primar al sectorului. De atunci au trecut săptămâni la rând, însă edilul nu a luat nicio măsură, iar locuitorii sectorului văd cum, pe zi ce trece, străzile sunt acoperite de gunoaie în plină pandemie de coronavirus, când igiena ar trebui să fir o prioritate pentru oricine.
De câteva săptămâni, operatorul de salubritate din Sectorul 1 nu mai ridică gunoiul aruncat pe domeniul public. Asta pentru că Primăria condusă de Clotilde Armand are facturi neplătite de aproape 100 de milioane de lei. Edilul spune că nu achită facturile pentru că acestea sunt umflate și susține că nu are banii necesari ca să le pătească. Armand acuză vechea administrație că ar fi lăsat o gaură de 800 de milioane de lei în bugetul primăriei. Pe de altă parte, reprezentanţii Romprest, firma responsabilă de salubrizare în Sectorul 1, spun că toate contractele sunt legale şi cer banii de la Primărie.
Deși denunță greaua moștenire lăsată de predecesorul său, social-democratul Daniel Tudorache, Clotilde Armand nu a venit până acum cu vreo soluție după ce compania de salubritate nu a mai ridicat depozitele necontrolate de gunoaie (gunoiul aruncat pe domeniul public – n.r.) și continuă războiul cu aceasta.
După săptămâni la rând în care străzile din Sectorul 1 au fost îngropate în gunoaie, primarul a avut o primă reacție în spațiul public abia pe 2 decembrie, printr-o postare pe Facebook. Clotilde Armand a admis faptul că s-a ajuns la acest haos pentru că refuză să respecte termenii contractului cu firma de salubritate care, spune ea, viner cu prețuri mult prea mari. Edilul precizează însă și că nu este dispus să cedeze în acest conflict.
“O spun foarte ferm: nu vom ceda în fața nimănui. Pe mine nu mă interesează cum au procedat înainte această companie și foștii edili, pe mine mă interesează să respecte contractul și legea. Din informațiile mele s-au trimis facturi către primărie la suprapreț. Acest serviciu de salubrizare ne costă un sfert din bugetul local anual. Este o sumă fantastică pe care comunitatea o plătește să fie curat în sector. Și vedeți cât de curat este… Am ajuns să le facem noi treaba astăzi în piața Amzei. Pe banii noștri”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.
Armand a încercat inclusiv să sugereze că Primăria pe care o conduce nu ar fi obligă să achite costurile serviciilor de salubrizare din sector. Dintr-o adresă transmisă de reprezentanți Romprest către Primărie reiese că Armand nu spune adevărul. Asta pentru că primăriile de sector sunt cele care au competențe exclusive cu privire la înființarea, organizarea, atribuirea și derularea activității serviciului de salubrizare și au obligația să achite aperatorilor sumele convenite prin contract pentru prestațiile pe care aceștia le efectuează în beneficiul întregii comunități.
Ulterior, Armand a sugerat chiar că cetățenii din Sectorul 1 ar fi vinovați de faptul că străzile sunt pline de gunoaie.
“Locul gunoiului menajer este în pubelă și nu pe stradă. Am trimis această sesizare către Poliția Locală Sector 1. În baza mai multor sesizări, Poliția Locală Sector 1 a început de astăzi o amplă acțiune de identificare a deșeurilor depozitate ilegal și de informare a cetățenilor și agenților economici care își desfășoară activitatea înSectorul 1pentru a le reaminti aceste obligații legale”, a mai scris Clotilde Armand pe Facebook.
Între timp, Garda de Mediu a intervenit în acest scandal începând să verifice documentele încheiate de firma de salubrizare care deserveşte sectorul 1, după ce Romprest a refuzat să mai ridice gunoiul întrucât noul primar USR, Clotilde Armand, nu a mai făcut plăţile aferente.
Reprezentanții Găzii de Mediu au confirmat pentru B1.RO, că au demarat controale inclusiv la administrația condusă în acest moment deClotilde Armand.
“Se fac verificări în contextul situației de laSectorul 1cu deșeurile. Comisariatul Municipiului București face un control în acest sens. Este în desfășurare. El nu se desfășoară neapărat la Primărie. E vorba de verificarea contractelor, a autorizațiilor, a documentelor, a întregii situații de acolo. Vor fi luate în considerare toate aspectelecare țin de situația din Sector”, au precizat, vineri, reprezentanții Gărzii de Mediu.
O reacție a venit și din partea primarului general al Capitalei, Nicușor Dan. Acesta a declarat că Primăria Sectorului 1trebuie să onoreze contractul care este în vigoare cu firma de salubritate și să se asigure că gunoiul este ridicat de pe străzi.În replică, Armand i-a cerut edilului general să nu complice ”inutil lucrurile”.