Starea de alertă a fost prelungită. Ce reguli noi intră în vigoare

Starea de alertă a fost prelungită. Ce reguli noi intră în vigoare
Foto: Inquam Photos / George Călin

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat joi seara că starea de alertă în România va fi prelungită cu alte 30 de zile, din 14 decembrie. Acesta a explicat că toate restricțiile existente până acum vor rămâne în vigoare, inclusiv interzicerea circulației pe timpul nopții, cu anumite excepții.Premierul interimar Nicolae Ciucă a anunțatvineri, în debutul ședinței de Guvern, că măsura prelungirii stării de alertă va fiaprobată în forma anunțată de Raed Arafat.

Starea de alertă a fost prelungită

El i-a avertizat pe români ca în perioada sărbătorilor să limiteze vizitele, să evite mersul la colindat și petrecerile de Revelion: „Ne putem bucura de Anul Nou respectând regulile”.

Cu toate acestea, Raed Arafat a precizat că va fi introdusă o singură măsură nouă: vor exista reguli pentru operatorii de transport de cablu care deservesc pârtiile de schi.

Organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport de cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează prin ordin comun al miniştrilor. Dacă o cabină are capacitate de 20 de persoane, probabil va fi stabilit că 10 persoane pot fi transportate cu cabina. Telescaunele, teleschiurile vor funcţiona la fel mai departe

În rest, rămân în vigoare toate măsurile luate în baza deciziei anterioare a CNSU, cu excepția închiderii piețelor. “De sărbători încercați să limitați numărul celor cu care vă întâlniți. Asta ne va permite să trecem mai ușor peste ce va urma”, este mesajul transmis de Raed Arafat.

Raed Arafata afirmat că pârtiile din stațiunile montane de la noi rămân în continuare deschise pentru toată lumea.

”Pârtiile sunt deschise, dar respectând toate regulile care se aplică în jurul lor. Adică, la restaurante se respectă regulile care sunt în hotărâre de Guvern și au fost prestabilite prin hotărârile anterioare, la hoteluri la fel, distanțarea socială… Deci, astea toate trebuie să fie respectate. Bineînțeles, se adaugă la ele regulile care vor fi adoptate prin ordinnul miniștrilor, care stabilește regulile pentru transportul pe cablu, care este singurul loc care nu este reglementat la acest moment și unde există posibilitatea de transmitere pe timpul folosirii lui, dacă acesta este aglomerat. Dacă reușim să scădem capacitatea la 50 % și să fie mai puțină lume și bineînțeles, respectând portul măștii și distanțarea, atunci riscul scade.” a afirmat Raed Arafar, la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Principalele restricții care rămân în vigoare

Se menținere interdicția de circulație în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

De asemenea, este în vigoareinterdicția de circulațieîn toate localitățile, pentru toate persoanele, în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00.

Interdicțiile privind organizarea și desfășurarea demitinguri, demonstrații, procesiuni, concertesau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise rămân în vigoare, cu unele excepții.

Sunt menținute, de asemenea, măsurile deja în vigoare în domeniul HoReCa și al altor servicii.

De asemenea,sunt interzise sărbătoririle, aniversările, petrecerile în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective,se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`