Bogdan Aurescu, despre găzduirea de către România a Centrului Cyber al UE: „Eforturile diplomatice au fost extrem de intense, mai ales în ultimele săptămâni”

Bogdan Aurescu, despre găzduirea de către România a Centrului Cyber al UE: Eforturile diplomatice au fost extrem de intense, mai ales în ultimele săptămâni
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorit în debutul ședinței de Guvern de vineri despre noul succes diplomatic al României: pentru prima dată de la intrarea în Uniunea Europeană, țara noastră va găzdui o agenție europeană.

Succes diplomatic pentru România, anunțat de ministrul Bogdan Aurescu

Este vorba despre „Centrul European pentru Securitate Cibernetică” (Centrul Cyber), care va avea sediul în București și care se va ocupa de siguranța cibernetică pentru toate statele membre.

“Dosarul pe care România l-a prezentat pentrua această candidatură a fost unul excelent. A fost apreciat la cel mai înalt nivel de evaluare a Comisiei Europene și eforturile diplomatice au fost extrem de intense, mai ales în ultimele săptămâni. Am făcut demersuri extrem de susținute, am discutat cu omologi din statele membre iar rezultatul este unul cu atât mai remarcabil cu cât competiția pentru găzduirea acestui centru a fost una extrem de strânsă, care a implicat state importante cum ar fi Belgia,Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia și Spania.

Prin urmare un succes al României, un succes diplomatic, dar un succes al României în ansamblul său, care aduce în România pentru prima oară o structură europeană în teritoriul nostru”, a preciat Bogdan Aurescu.

Luptă strânsă pentru găzduirea agenției europene

Șapte orașe europene au fost în cursa pentru a găzdui sediul Centrului European de Securitate Cibernetică. Pe lângă București, s-au mai înscris Bruxelles, Munchen, Vilnius, Varșovia, Leon și Luxemburg. În urma voturilor statelor membre, a câștigat capitala noastră.

Oraşul câştigător a fost ales pe baza analizei dosarelor prezentate de statele candidate, realizate inclusiv de către Comisia Europeană.

„România aduce o certă valoare adăugată la dezvoltarea securităţii cibernetice în Europa şi pe plan internaţional, iar încrederea acordată astăzi de statele membre reconfirmă această contribuţie. Sunt convins că decizia de stabilire a Centrului Cyber la Bucureşti, prima structură şi UE de pe teritoriul României, va contribui la promovarea unei abordări cuprinzătoare şi incluzive în cadrul Uniunii în acest domeniu, la consolidarea securităţii Pieţei Unice Digitale şi la îndeplinirea obiectivelor UE în era digitală”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`