Marcel Ciolacu: O gașcă de pierzători vor să transforme votul de blam pe care l-au oferit românii într-o victorie

Marcel Ciolacu: O gașcă de pierzători vor să transforme votul de blam pe care l-au oferit românii într-o victorie
Foto: Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu, liderul PSD, l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis deoarece a organizat o întâlnire informală la Cotroceni cu lideri ai PNL, USR-PLUS și UDMR, pentru conturarea noului guvern, înainte de a începe negocierile oficiale cu partidele. Ciolacu a mai spus că în aceste condiții de criză economică și sanitară normal ar fi fost un guvern de uniune națională.

Consultările oficiale la Palatul Cotroceni pentru desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru vor avea loc luni, iar primii invitați sunt reprezentanții PSD.

Marcel Ciolacu (PSD), nemulțumit de discuțiile informale de la Cotroceni organizate de președintele Iohannis

Joi, într-o intervenție pentru Digi24, Marcel Ciolacu a dat de înțeles că președintele Klaus Iohannis și partidele de Dreapta ignoră voința românilor exprimată duminică, încercând să negocieze pentru ajungerea împreună la guvernare, în condițiile în care românii i-au votat preponderent pe social-democrați.

„Am rămas surprins de abordarea Constituției și a spiritului său de dl președinte Iohannis. Se pare că asistăm la o confiscare a votului românilor și o gașcă de pierzători vor să transforme acest vot de blam pe care l-au oferit românii într-o victorie, lucru nepermis într-o democrație”, a afirmat liderul PSD.

Ciolacu nu s-a arătat deloc încântat de faptul că Iohannis a discutat cu Florin Cîțu, premierul propus de PNL, și cu liderii PNL, USR-PLUS și UDMR: „Într-un stat democratic, aceste consultări se fac în urma unui calendar anunțat oficial, pe agenda publică a președintelui României, care nu este președintele PNL sau USR. Nu poți face negocieri înaintea negocierilor oficiale”.

Marcel Ciolacu a mai afirmat că, în contextul epidemiei de coronavirus și al crizei economice, normal ar fi fost să existe un guvern de uniune națională: „E nevoie de un efort național pentru a depăși această criză sanitară și economică. E o abordare greșită din partea președintelui ce face acum, neținând cont de votul românilor și de faptul că s-a confirmat că acest guvern PNL, guvernul său, e un eșec politic total”.

Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări

Președintele Klaus Iohannis a invitat luni, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor parlamentare, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Consultările vor avea loc pe 14 decembrie, astfel:

  • Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS;
  • Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Joi, Iohannis a avut discuții informale cu liderii PNL, USR-PLUS și UDMR.

„Am discutat lucruri care țin cadrul general, de voința de a crea o majoritate de centru-dreapta și de calendarul negocierilor. Și în discuțiile cu președintele Klaus Iohannis, și apoi în discuțiile pe care le-am avut, ne dorim să finalizăm cât mai repede posibil aceste negocieri, astfel încât să se ajungă la învestirea guvernului. (…) Există acordul de a crea o majoritate parlamentară de centru-dreapta care să formeze guvernul”, a spus Ludovic Orban, liderul liberalilor, la finalul discuțiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`