O nouă rundă de negocieri legate de Brexit, încheiată fără un acord / Ursula Von der Leyen: „Vom ajunge la o decizie până la finalul acestui weekend”

O nouă rundă de negocieri legate de Brexit, încheiată fără un acord / Ursula Von der Leyen: „Vom ajunge la o decizie până la finalul acestui weekend”

Întâlnirea dintre prim-ministrul britanic Boris Johnson şi preşedinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, prin care se urmărea ieşirea din impas privind negocierile legate de Brexit și găsirea unui acord în acest sens, s-a încheiat fără o înţelegere. O nouă rundă de negocieri este programată pentru duminică, 13 decembrie, anunță BBC.

Negocierile legate de Brexit, încă fără rezultat

Încercările repetate de a înlătura piedicile din calea unui acord între Regatul Unit şi Uniunea Europeană și de evita ieșirea haotică a Marii Britanii din UE la 1 ianuarie 2021 continuă să prezinte „decalaje foarte mari”, anunță oficialii europeni, însă negocierile vor continua.

Drepturile pentru pescuit, legile concurenţei şi modul în care un acord va fi controlat rămân principalele dezacorduri.

Și Ursula Von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, a declarat că cele două părţi sunt încă departe una de cealaltă. Aceasta a afirmat că discuţiile au fost „animate şi interesante” şi că cele două părţi „şi-au înţeles reciproc poziţiile”, dar că „rămân îndepărtate”.

Vom ajunge la o decizie până la finalul acestui weekend”, a mai declarat ea.

Dealtfel și premierul britanic, Boris Johnson, spune că „nu a vrut să lase netestată nicio cale spre un posibil acord”.

Pe de altă parte,John Baron, susţinător al Brexitului, a spus că Johnson merită lăudat pentru că rămas pe poziţii şi nu a făcut un compromis grăbindu-se să fie de acord cu o înţelegere.

Trebuie să ne amintim că un acord comercial este pentru totdeauna, nu doar pentru Crăciun”, a spus el. „Toţi vrem un acord, dar trebuie să fie unul bun pentru că, aşa cum am mai spus, niciun acord e mai bun decât un acord prost”.

Negociatorul şef al britanicilor, David Frost, şi cel al UE, Michel Barnier, vor relua discuţiile la Bruxelles. Negocierile în privința Acordului de retragere durează de circa un an. Dacă acestea nu se vor finaliza, atunci relațiile comerciale dintre UE și Marea Britanie vor fi supuse regulilorgenerale ale Organizației Mondiale a Comerțului.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, dar liderii au avut nevoie de timp pentru a negocia un acord definitiv. Au avut la dispoziţie 11 luni. Dacă până pe 31 decembrie nu se ajunge la o înţelegere, controalele vamale şi taxele vor fi introduse pentru bunurile ce trec între Marea Britanie şi UE. Orice acord va trebui ratificat de Parlamentul European şi să fie susţinut de membrii Parlamentului britanic.

Începând cu prima zi a anului 2021, odată cu intrarea în vigoare a Brexitului, multe aspecte dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană vor suferi modificări.

Angela Merkel încă vede șansa unui acord cu Marea Britanie, pentru evitarea Brexitului

Cancelarul Germaniei le-a transmis parlamentarilorcă trebuie să stabilească regulipentru repectarea standartelor UE de către Regatul Unit, mai ales în privința mediului și a locurilor de muncă.

„Încă există şansa unui acord. Continuăm să lucrăm în acest sens, dar suntem pregătiţi şi pentru condiţii pe care nu le putem accepta. Un lucru este clar: trebuie să fie păstrată integritatea pieţei interne”, a declaratAngela Merkel, potrivit Reuters.

„Mă voi întâlni cu Michael Gove la Bruxelles pentru a discuta despre implementarea Acordului de retragere, inclusiv a Protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord. Lucrăm din greu pentru a fi siguri că acesta va devenideplin operaţional la 1 ianuarie 2021”, a declarat și Maros Sefcovic, vicepreședintele pentru relații interinstituționale al Comisiei Europene

Urmăriți B1TV.ro și pe
`