Problema gunoiului dinSectorul 1 care zace pe străzi de zile bune a devenitinsuportabilă pentru cetățeni care se mobilizează pe rețelele de socializare și pregătesc demiterea prin referendum a primarului ClotildeArmand.De la finalul lunii noiembrie, Romprest nu mai ridică gunoiul aruncat la întâmplare de locuitorii Sectorului 1 pe domeniul public – depozitele necontrolate. În rest, gunoiul menajer este ridicat de companie, iar serviciul de curățenie stradală este prestat în continuare.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a invocat drept cauze pentru această situațieumflarea contractelor, care ar fi atras refuzul de a maiplăti serviciile de salubritate. În plus, Clotildesusține că Primăria Sectorului 1 nu are banii necesari să le plătească, facturile restante fiind lăsate de administrația Tudorache.
Mai mult, edilul a transmis o replică dură primarului general al Capitalei Nicușor Dan, în care precizează că tarifele pentru serviciul de salubrizare au crescut ilegal, că Primăria Sectorului 1 nu are buget votat și alocat pentru aceste facturi și nu poate face rectificarea bugetară.
Cu toate acestea, dintr-o adresă transmisă de compania Romprest către Primăria Sectorului 1 rezultă faptul că primarul ClotildeArmand nu spune adevărul atunci când vine vorba despre problema gunoiului. Primăriile de sectoare sunt cele care competențe exclusive privind în ceea ce privește înființarea, organizarea, atribuirea și derularea activității serviciului de salubrizare.
De asemenea, Autoritățile administrației publice locale au obligația să achite aperatorilor sumele convenite prin contract pentru prestațiile pe care aceștia le efectuează în beneficiul întregii comunități:
Problema gunoiului din Sectorul 1 a devenit tot mai deranjantă iar cetățeni s-au mobilizat și au început să adune semnături pentru demiterea lui ClotildeArmand.
Cetăţenii Sectorului 1 din Bucureşti au inițiat o petiție pentru demiterea primarului prin referendum.
Motivele demiteriiprimarului CLOTILDE MARIE BRIGITTE ARMAND sunt următoarele:
1.Nesocotirea de către aceastaa intereselor generale ale colectivităţii locale şi a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, în sensul în care, timp de peste două luni,a determinatîmpiedicareacolectăriideșeurilor/gunoiului menajer din sectorul 1, generând, în plină pandemie şi criza epidemico-sanitarade virusSARS-COV 2, reale focare de infecţie, punândastfelîn pericol sănătatea publică.
2.Încălcarea flagrantă, cu ştiinţa, a dispoziţiilor legale impuse de normele sanitare şi de mediu.
Pentrudemararea acestuidemers ne sunt necesare aproximativ 65.000 de semnături. Greu, dar nu imposibil. Cetăţenii responsabili ai Sectorului 1 se pot manifesta în mod legal pentru apărarea drepturilor şi intereselor proprii.
Nicușor Dan intervine în criza gunoiului din Sectorul 1 și spune că Primăria condusă de Clotilde Armand trebuie să onoreze contractul care este în vigoare cu firma de salubritate și să se asigure că gunoiul este ridicat de pe străzi. Clotilde Armand îi dă replica primarului general, pe care îl roagă „să nu mai complice inutil lucrurile”.
„În sectorul 1 este un conflict între operatorul de salubritate și Primăria Sectorului 1 pe un contract care este în funcțiune. Cum a fost semnat acel contrat, asta e o chestiune care poate să fie discutată. Însă în acest moment eu consider că un contract care este în vigoare trebuie executat, adică Primăria trebuie să plătească operatorului acel serviciu, astfel încât să se ridice și gunoaiele de pe străzi. Deci, este o responsabilitate pe care Primăria Sectorului 1 o are și eu sper să se achite de ea”, a declarat marți seara, la Digi24, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, îi răspunde lui Nicușor Dan printr-un mesaj postat pe Facebook:
„Acum, nu știu dacă actualul primar cunoaște la fel de bine contractul firmei de salubrizare cu Primăria Sectorului 1… însă apreciez că ne-a oferit o soluție: să plătim facturile emise nelegal de această companie.
Așadar, putem trece peste decizia Curții de Conturi care a decis că tarifele pentru serviciul de salubrizare au crescut ilegal, putem trece peste faptul că nu avem buget votat și alocat pentru aceste facturi și nu putem face rectificarea bugetară din cauza deficitului de 1 miliard de lei, putem trece peste dosarul de la DNA privind creșterea nelegală a tarifelor.
Dar putem trece și peste faptul că am început să verificăm facturile emise de firma de salubrizare și am găsit analizând aparatele GPS ale mașinilor că serviciile facturate nu au fost prestate?!
Dacă putem face toate acestea atunci îl rog public pe domnul Primar General al Bucureștiului să ne trimită o dispoziție semnată/parafată de dumnealui prin care își asumă achitarea acestor facturi. Toți experții și tot aparatul Primăriei Sectorului 1 o să fie încântați. Vă promit că vom face tot posibilul și ne vom conforma. Până atunci îl rog să nu mai complice inutil lucrurile”.