Unde se poate călători fără carantină sau alte restricții în această iarnă

Unde se poate călători fără carantină sau alte restricții în această iarnă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat restricțiile impuse în statele din Europa, pe site-ul oficial.

Albania

Cetăţenii români pot intra în Albania, fără viză, cu cartea de identitate sau paşaportul (a căror valabilitate trebuie să fie de minim trei luni de la data intrării), pentru perioade de şedere mai scurte de 90 de zile,într-un interval de 6 luni.

Pentru şederi care depăşesc 90 zile, este necesară obţinerea unui permis de şedere, eliberat de Ministerul albanez al Afacerilor Interne.

Se recomandă ca, înainte de venirea în Albania pentru a obţine permisul de şedere, solicitanţii cetăţeni români, să se adreseze Ambasadei Albaniei de la Bucureşti pentru obţinerea unor date suplimentare.

Atenţie! Pentru obţinerea permisului de şedere se cere ca toate documentele din România să fie supralegalizate.

Andorra

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Andorra.

Intrarea cetăţenilor români pe teritoriul Principatului Andorrei este permisă pe baza paşaportului sau cărţii de identitate în curs de valabilitate. Aceştia au dreptul legal de şedere, pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de 6 luni.

Cetăţenii români, care intenţionează să rămână pe teritoriul Principatului Andorrei pentru o perioadă mai lungă de 90 de zile, au obligaţia de a contacta Departamentul Serviciului de Imigrare al Andorrei.

Pentru informaţii, puteţi consulta pagina web a serviciului de imigrare: http://www.immigracio.ad/ca/.

Există două categorii de permise de şedere în Andorra:

Reşedinţa pasivă sau reşedinţa fiscală (permis de şedere fără necesitatea de a avea un permis de muncă)
Reşedinţa activă (permis de muncă).
Condiţiile și documentele necesare pentru obţinerea unui permis de şedere în Principatul Andorra :

Vârsta peste 18 ani;

Un certificat de cazier judiciar;

Un examen medical, efectuat cu maxim o lună înaintea solicitării permisului de şedere;

Resursele materiale necesare;

Documente de asigurare medicală;

Achizitionarea de bunuri imobiliare, investirea într-o societate din Andorra, achiziționarea de titluri de stat;

Deţinerea unui cont bancar în Andorra;

Cerere de înfiinţare a unei afaceri sau a unei societăţi;

Un contract de închiriere imobiliară, o dovadă de cazare sau un act de proprietate;

Paşaport valabil.

Austria

Pentru cetățenii români sau UE care sosesc din România:

Intrarea în Austria este permisă dacă dețin un test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării probelor), în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei carantine la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză.

Dacă un test biologic molecular pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă. Minorii cu vârsta de până la 6 ani împliniți sunt exceptați de la efectuarea testului biologic molecular pentru infecția cu SARSCoV-2. Acest regim se aplică inclusiv turiștilor români.

Dacă nu poate fi prezentat rezultatul testului sau dovada sigură a unei cazări adecvate, intrarea în Austria este interzisă.

Pentru cetățenii statelor terțe (care nu sunt membre UE) care sosesc din România intrarea este permisă numai cu prezentarea unui test negativ, însă aceștia sunt obligați să intre în carantină la domiciliu timp de 10 zile, pe cheltuială proprie. Dacă nu pot demonstra că dețin o locuință adecvată pentru carantină, li se interzice accesul.

Persoanele care dețin un drept de ședere/reședință în Austria sau într-unul din următoarele state: Belgia (cu excepția regiunii capitalei Bruxelles și a Valoniei), Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța (cu excepția regiunilor Île-de-France, inclusiv Paris, și Provence-Alpes-Côte d`Azur), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia (cu excepția regiunii de Nord și Lisabona), San Marino, Elveția, Slovacia, Slovenia, Suedia, Cehia (cu excepția regiunii Praga), Ungaria, Vatican, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (cu excepția regiunilor: East Midlands, North East, Yorkshire și The Humber) și Cipru, pot intra fără restricții în Austria dacă prezintă un document care să ateste dreptul de ședere / reședința într-una din aceste state sau în Austria. La intrarea în Austria, autoritățile vamale pot solicita inclusiv documente justificative care să ateste faptul că persoana/persoanele s-a/s-au aflat în ultimele 10 zile pe teritoriul statelor mai sus-menționate.

Persoanele care fac parte din următoarele categorii: membrii personalului misiunilor diplomatice sau membrii acestora de familie care locuiesc în aceeași gospodărie, angajații organizațiilor internaționale sau membrii acestora de familie care locuiesc în aceeași gospodărie, personalul misiunilor umanitare, personal de îngrijire și medical, forță de muncă sezonieră în agricultură, silvicultură sau turism, sau persoanele care sunt angajate de o instituție internă de stat de nivel regional sau guvernată de dreptul public și al cărui loc de muncă sau serviciu se află în străinătate, în măsura în care activitatea acestei instituții în străinătate este în interesul Austriei și cei care sosesc în Austria din alte state decât cele menționate la punctul 3, pot intra pe teritoriul austriac numai dacă dețin un test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării, în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei perioade de carantină la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă.

Belarus

Restricţia nu se aplică următoarelor categorii de persoane:

1. cetățenii străini care călătoresc în baza unor pașapoarte diplomatice și de serviciu;

2. șefii și membrii delegațiilor oficiale;

3. cetățenii străini care acordă asistență internațională gratuită Republicii Belarus;

4. conducătorii de vehicule atunci când efectuează transport rutier internațional, precum și transportul de trimiteri poștale internaționale;

5. membrii echipajului navelor de transport pe căile navigabile interioare, echipajelor de tren, echipajelor de locomotive ale traficului feroviar internațional;

6. cetățenii străini care sunt soți, părinți sau copii ai cetățenilor Republicii Belarus;

7. cetățenii străini care au drept de ședere permanentă sau temporară pe teritoriul Republicii Belarus;

8. cetățenii străini care au un permis de muncă sau documente justificative pentru angajarea pe teritoriul Republicii Belarus;

9. cetățenii străini care călătoresc în Republica Belarus după notificarea unei boli grave sau a decesului unei rude apropiate;

10. cetățenii străini care transportă celule stem, organe pentru transplant;

11. cetățenii Federației Ruse care se află în tranzit pe teritoriul Republicii Belarus către Federația Rusă;

12. cetățenii străini care se află în tranzit pe teritoriul Republicii Belarus în conformitate cu Acordul dintre Guvernul Republicii Belarus și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind o procedură simplificată pentru trecerea tronsonului autostrăzii Slavutich – Cernobîl CNE, care trece pe teritoriul Republicii Belarus, lucrătorii CNE Cernobîl și ai întreprinderilor care operează în zona de excludere, precum și specialiștii străini implicați în implementarea proiectelor internaționale de închidere a centralei nucleare de la Cernobîl, din 20 ianuarie 2009;

13. persoanele care sosesc în Republica Belarus prin Aeroportul Național Minsk.

Belgia

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Belgia.

Intrarea în Belgia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile belgiene:

Ministerul Afacerilor Externe al Belgiei (www.diplobel.fgov.be); Oficiul pentru străini (www.dofi.fgov.be); Ambasada Belgiei la Bucureşti www.diplomatie.be/bucharest .

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenție! Informații de interes privind șederea legală în Belgia

În situația cetățenilor români care intenționează să rămână pe teritoriul Belgiei pentru o perioadă mai mare de 90 de zile și obținerea unui statut legal în Belgia, se va solicita înscrierea la primăria din localitatea în care aceștia se stabilesc. Înscrierea se va solicita în termen de 3 luni de la data sosirii în Belgia.

Autorităţile belgiene verifică în momentul înregistrării dacă persoanele locuiesc într-adevăr la adresa declarată. Astfel de verificări pot fi efectuate şi ulterior. În cazul în care există dubii, persoanele suspecte de fals privind declararea adresei pot fi radiate din oficiu din evidenţele autorităților belgiene.

Bosnia

Tuturor cetățenilor străini, inclusiv celor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Bulgaria

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Bulgaria.

Intrarea în Bulgaria este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Pentru verificarea condiţiilor privind intrarea şi stabilirea pe teritoriul Bulgariei, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile bulgare:

– Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei
– Ambasada Bulgariei la Bucureşti

Cetăţenii români care doresc să lucreze în Bulgaria nu au nevoie de autorizaţie de muncă. Aceştia au obligaţia de a-şi înregistra reşedinţa la autorităţile locale în termen de 48 de ore. Dovada înregistrării reşedinţei este solicitată de angajator.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cehia

România se află pe lista statelor din zona roșie.

Cetățenii români pot călători în Republica Cehă în orice scop, cu condiția completării online, în prealabil, a Formularului de Localizare a Pasagerului și a prezentării la intrarea pe teritoriul ceh a rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat în orice alt stat UE și care nu este mai vechi de 72 de ore. În cazuri excepționale, testul poate fi realizat și în termen de 5 zile de la intrarea în Republica Cehă. Până la anunțarea rezultatului, persoana în cauză nu se poate deplasa pe teritoriul ceh.

Formularul poate fi completat prin accesarea paginii de internet: https://plf.uzis.cz/. După completarea formularului, persoanele în cauză vor recepționa un e-mail de confirmare, pe care trebuie să îl păstreze pentru a-l prezenta, la cerere, autorităților cehe.

Sunt exceptați de la aceste obligații cetățenii români care călătoresc pentru cel mult 24 ore în Republica Cehă din motive de sănătate, familie, muncă sau afaceri, care prezintă un grad ridicat de urgență.

Cipru

Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv. România se află în categoria C.

Pasagerii din statele încadrate la categoria C sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile și să efectueze, pe cheltuială proprie, un nou test molecular tip RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 cu 48 ore înainte de expirarea perioadei de autoizolare. Prețul maxim al testului este de 85 euro. Rezultatul testului trebuie transmis la adresa de e-mail [email protected]. Se poate ieși din autoizolare doar dacă rezultatul testului este negativ.

Persoanele din statele încadrate la categoria C nu pot călători în Republica Cipru în scop turistic.

Măsura de plasare efectivă a României în categoria C a intrat în vigoare la data de 23 iulie.

Astfel, accesul pe teritoriul Republicii Cipru este permis persoanelor care sosesc din statele incluse în categoria C, după cum urmează:

– cetățenii ciprioți și cetățenii străini cu rezidență legală în Republica Cipru, cu condiția ca aceștia să aibă asupra lor un act de identitate, respectiv atestatul de rezidență (foaia galbenă).

– Alte categorii de persoane* care provin din state încadrate la categoria C doar cu condiția obținerii unui permis special, în care să prezinte motivele pentru care doresc să efectueze călătoria. Se vor transmite, de asemenea, documentele justificative și se va aștepta eliberarea permisului. Începând cu luna august 2020, cererile pentru eliberarea permisului special însoțite de documentele justificative se transmit doar prin intermediul platformei online: www.cyprusflightpass.gov.cy.

– posesorii de pașapoarte diplomatice aflați în misiune.

Toate persoanele care intră în Republica Cipru trebuie să prezinte o autorizație de călătorie, completată cu 24 de ore anterior deplasării, obținută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor.

Croația

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru intrarea în Republica Croaţia.

Cetăţenii români pot intra şi rezida pe teritoriul Republicii Croaţia, pentru o perioadă maximă de 90 de zile într-un interval de 6 luni, în baza unui paşaport sau carte de identitate, aflate în curs de valabilitate.

Atenţie! Cetăţenii români care doresc să rămână în Croaţia, pentru perioade mai lungi de 90 de zile, trebuie să se înregistreze, în funcţie de scopul şederii, la autorităţile croate competente.

Detaliile despre modalitatea de înregistrare pot fi obţinute de la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Croaţia la Bucureşti, str. Dr. Burghelea nr.1, Sector 2, Bucureşti Tel: 0040213003655, e-mail: [email protected].

Cetăţenii români au obligaţia ca, în termen de 48 de ore de la data intrării pe teritoriul Republicii Croaţia, să se prezinte la oficiul local al poliţiei pentru a-şi înregistra şederea. Obligaţia se consideră respectată prin înregistrarea la o unitate de cazare acreditată.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională croată este indicată consultarea periodică a informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile croate:

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Croaţia (www.mfa.hr)
Ambasada Croaţiei la Bucureşti (http://ro.mfa.hr)

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Conform deciziei Autorității Naționale de Protecție Civilă, începând cu 1 decembrie 2020, accesul pe teritoriul Republicii Croația este permis cetățenilor străini care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, dacă prezintă un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 ore anterior intrării sau dacă efectuează un test PCR după intrarea în Republica Croaţia, pe cheltuială proprie, cu obligația de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ. Noile măsuri sunt în vigoare până la data de 15 decembrie a.c.

Lista unităților care realizează teste moleculare tip RT-PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea în Republica Croația poate fi consultată la pagina de internet: https://www.koronavirus.hr/svi-testni-centri-u-republici-hrvatskoj/763. Costul pentru efectuarea unui test variază între 70 și 200 euro.

Zonele sau statele cu risc epidemiologic ridicat sunt cele care nu se regăsesc pe lista verde a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, acestea putând fi consultate la următoarea adresă: https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement.

Malta

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMÂNIA:

Cetățenii români care sosesc în Malta din alte state se supun regulilor sanitare prevăzute pentru acel stat – a se vedea condițiile de călătorie la rubrica Travel Requirements: https://www.maltairport.com/covid19/
Autoritățile sanitare malteze pot fi contactate anterior efectuării călătoriei la adresa de e-mail: [email protected].
Persoanele care manifestă simptome precum: febră, tuse, lipsă de gust sau miros și dificultăți respiratorii sunt obligate să contacteze de urgență autoritățile sanitare locale la numărul 00356 21324086 și să informeze unitatea de cazare.
Autoritatea malteză de turism pune la dispoziția turiștilor pagina de internet: https://www.visitmalta.com/en/covid-19, precum și informații cu privire la regulile care trebuie respectate: https://www.visitmalta.com/en/file.aspx?f=34296 .
Informații și asistență pot fi obținute de la Malta Tourism Authority: 00 356 21692447 sau prin e-mail: [email protected].

Estonia

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Estonia.

Intrarea în acest stat este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Cetăţenii statelor membre UE, inclusiv cetăţenii români, pot rămâne pe teritoriul Republicii Estonia trei luni fără a îndeplini vreo formalitate, dacă dețin o carte de identitate sau un paşaport valabil, precum și resurse financiare suficiente pentru a se întreține pe sine şi, eventual, pe membrii lor de familie.

În cazul în care un cetăţean român intenţionează să rămână pe teritoriul statului mai mult de trei luni, trebuie să se înregistreze la administrația locală din zona în care locuieşte.

Ulterior înregistrării, cetățenilor români li se acordă dreptul de rezidență pe teritoriul Republicii Estonia pentru o perioadă de 5 ani. În acest sens, vor primi un card electronic de identitate, ce conține și un număr personal de identificare necesar accesării anumitor servicii, utilizând sistemele digitale.

Danemarca

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Danemarca.

Intrarea în Danemarca este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile cel puțin 3 luni, iar perioada maximă de ședere pentru deținătorii acestor documente este de 3 luni.

Groenlanda şi Insulele Feroe: Cetăţenii români care doresc sa călătorească în Groenlanda sau în Insulele Feroe în scop turistic, pentru o perioadă maximă de 90 de zile în decurs de 6 luni, trebuie să prezinte exclusiv paşaportul românesc valabil (intrarea nu se permite pe baza cărţii de identitate româneşti).

Urmare amendamentelor UE privind reglementările Schengen referitoare la controlul pașapoartelor, Danemarca a introdus, începând cu 7 octombrie 2017, controale sistematice/mai amănunțite în aeroporturile daneze pentru pasagerii care traversează frontiera aeriană Schengen.

La toate aeroporturile din Danemarca, cetățenii români pot folosi, ca și până în prezent, atât pașapoartele, titlurile de călătorie, cât și cărțile de identitate.

Cetățenii români care se identifică cu pașaport simplu electronic pot alege să parcurgă controlul automat, prin scanarea documentului. Cetățenii români care utilizează cărți de identitate sau alte documente de călătorie valabile vor parcurge verificările sistematice manuale, care pot necesita un timp mai lung de așteptare/procesare.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile daneze:

Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei (www.um.dk);
Ambasada Danemarcei la Bucureşti (www.ambbukarest.um.dk).
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Copenhaga şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Elveția

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Începând cu data de 1 iunie 2009, conform Acordului de liberă circulaţie UE – Elveţia, cetăţenii români nu au nevoie de viză.

Intrarea în Confederaţia Elveţiană este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Pot beneficia de libera circulaţie în Confederaţia Elveţiană:

cetăţenii români care au un contract de muncă valabil cu un angajator elveţian sau desfăşoară activităţi lucrative independente;
cetăţenii români care pot demonstra că posedă suficiente resurse financiare pentru a se întreţine în Confederaţia Elveţiană.
La intrarea în Confederaţia Elveţiană, autorităţile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. După caz, acestea pot solicita:

Prezentarea biletelor de călătorie;
Dovada rezervării cazării la hotel;
Dovada deţinerii unei sume suficiente de bani – numerar sau cărţi de credit – pentru întreţinerea pe perioada şederii în Confederaţia Elveţiană;
Alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei.

Finlanda

Instrucțiuni privind carantina pentru cei care sosesc în Republica Finlanda:

În conformitate cu decizia Institutului finlandez de Sănătate Publică (THL), România a fost încadrată în grupul „statelor roșii”, cu o incidență a cazurilor de COVID-19 de peste 25 la 100.000 de locuitori. Astfel, pasagerilor care sosesc din aceste „state roșii” le sunt recomandate testarea la intrarea în Finlanda și, respectiv, carantina voluntară timp de 10 zile, la adresa de domiciliu sau reședință. Pasagerilor cu simptome vizibile le va fi impusă carantina timp de 14 zile.

Începând cu luna octombrie, autoritățile finlandeze recomandă ferm cetățenilor care călătoresc în Finlanda din state cu o rată a cazurilor confirmate de COVID-19 de peste 25 la 100.000 de locuitori, printre care și România, să efectueze un prim test pentru COVID-19 gratuit, la aeroport.

Începând cu data de 12 octombrie, perioada de autoizolare recomandată ferm cetățenilor străini care sosesc din state cu o rată de infectare de peste 25 la 100.000 de locuitori, printre care și România, a fost redusă de la 14 la 10 zile. Autoizolarea voluntară recomandată ferm de autorități poate fi întreruptă după două teste negative, al doilea efectuat la cel puțin 72 de ore după intrarea în țară. Cetățenii străinii care petrec mai puțin de 72 de ore în Finlanda nu trebuie să intre în autoizolare sau să efectueze al doilea test.

Franța

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu luna iunie a.c., Franța a ridicat restricțiile de circulație la frontierele sale interne europene (terestre, aeriene și maritime). Începând cu această dată, persoanele care vin din spațiul european (statele membre UE, precum și Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, San Marino, Vatican și Elveția) pot intra fără restricții pe teritoriul francez. Prin urmare, nu mai este necesar documentul justificativ tip și nu se mai aplică măsura de izolare (carantină). În ce privește carantina, fac excepție anumite cazuri, în special situațiile în care se aplică măsura de reciprocitate.
Autoritățile franceze atrag atenția călătorilor că în anumite state europene sunt în vigoare restricții menite să oprească răspândirea virusului. Precizări cu privire la aceste restricții sunt disponibile pe linkul https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/. Informații utile sunt disponibile, de asemenea, pe platforma «Re-open EU» a Comisiei Europene, pe linkul https://reopen.europa.eu/fr.
Pe baza datelor transmise de statele membre ale UE, în fiecare săptămână, Centrul european de prevenire și control al bolilor (ECDC) publică o hartă în care se disting 4 culori, în funcție de situația epidemiologică a unei regiuni/țări – verde, portocaliu, roșu, gri (https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement ).

Pentru cetățenii români care sosesc în Franța nu sunt restricții de intrare. Fără a fi obligatoriu, se recomandă, totuși, insistent ca persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc din state clasate în zona roșie, portocalie sau gri să efectueze un test pentru depistarea infecției cu COVID-19, să se izoleze în așteptarea rezultatului, iar în caz de rezultat pozitiv să prelungească izolarea și să contacteze un medic.

În ceea ce privește deplasarea pe cale aeriană către teritoriile franceze de peste mări, un test molecular negativ tip PCR realizat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare este obligatoriu. Informații suplimentare pot fi consultate pe site-ul oficial al aeroporturilor din Paris: https://www.parisaeroport.fr/en/passengers/flights/coronavirus-information-passengers-traveling-to-from-paris
Conform decretului nr. 2020-1310 din 29 octombrie 2020 (https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000042475143), modificat pe 6 noiembrie a.c. (https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000042504821), pasagerii sunt obligați să prezinte transportatorului aerian, înainte de îmbarcare, o declarație pe propria răspundere (déclaration sur l’honneur) care atestă că nu prezintă simptome de infectare cu COVID-19 și că nu au intrat în contact cu un caz confirmat de COVID-19 în perioada de 14 zile înaintea zborului. De asemenea, pasagerii au obligația de a purta mască de protecție.
Același decret prevede, pentru pasagerii curselor aeriene, în funcție de statul din care sosesc, dispoziții cu privire la prezentarea unui rezultat negativ al unui test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 (de exemplu, test PCR), realizat cu cel mult 72 de ore înainte de zbor.

Astfel, persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc dintr-una din următoarele state : Andorra, Australia, Republica Coreea, Islanda, Japonia, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, Noua Zeelandă, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Rwanda, San Marino, Vatican, Singapore, Elveția și Thailanda sunt scutite de prezentarea unui astfel de document la intrarea pe teritoriul metropolitan. Această listă va fi actualizată la cel puțin 15 zile, în cooperare cu partenerii europeni, ținând cont de recomandările Consiliului Uniunii Europene, de evoluția situației sanitare și de respectarea principiului reciprocității (https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/informations-pratiques/article/coronavirus-covid-19-10-novembre-2020).
Pentru persoanele cu vârsta de peste 11 ani care călătoresc în Franța metropolitană din Africa de Sud, Algeria, Bahrein, China, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite, Ecuador, Irak, Iran, Israel, Liban, Maroc, Panama, Republica Democratică Congo, Turcia, Rusia, Ucraina și Zimbabwe, prezentarea acestui document la îmbarcare este obligatorie.

Pentru persoanele cu vârsta de peste 11 ani care provin din toate celelalte state (cu excepția statelor membre UE și a statelor sus menționate) neprezentarea unui astfel de document la sosirea în Franța implică efectuarea unui test pentru COVID-19 într-un centru de depistare din aeroport / gară / port. Având în vedere aceste dispoziții, se recomandă insistent ca persoanele cu vârsta de peste 11 ani care vin din aceste state să efectueze un test biologic molecular SARS-CoV-2 cu cel mult 72 de ore înainte de deplasare.

Intrarea pe teritoriul francez (inclusiv a cetățenilor români) din statele aflate în afara spațiului european sau care nu figurează pe lista sus menționată nu este permisă decât în situații specifice, excepțiile vizând în principal cetățenii străini cu reședința în Franța sau cetățenii francezi. Aceste excepții sunt menționate în documentul justificativ derogatoriu, de călătorie către Franța Metropolitană (Attestation de déplacement dérogatoire vers la France métropolitaine depuis les pays tiers et déclaration sur l’honneur), disponibilă în limba franceză și engleză pe site-ul Ministerului de Interne francez, link: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage.

Persoanele care sosesc pe cale aeriană în Franța, pe aeroportul internațional Paris – Charles de Gaulle, trebuie să păstreze cartea de îmbarcare pentru a o prezenta la controlul poliției de frontieră. În cazul pasagerilor români, cartea de îmbarcare atestă că vin dintr-un stat care nu se află pe lista roșie a autorităților franceze.

Autoritățile franceze pun la dispoziție numărul verde 0800 130000 pentru întrebări despre modul de aplicare a măsurilor privind intrarea și sejurul în Franța.

Germania

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să analizeze oportunitatea oricărei deplasări în străinătate în contextul actual și să efectueze numai călătoriile care sunt considerate esențiale. Mai multe informații pot fi consultate la următorul link: http://www.mae.ro/node/53410
Având în vedere dificultățile întâmpinate în ceea ce privește accesarea de servicii medicale devenite necesare în timpul șederii temporare pe teritoriul german, este recomandată obținerea (anterior sosirii în Republica Federală Germania!) a Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate.

Acest card se obține prin cerere adresată casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află persoana asigurată. Mai multe detalii pot fi consultate la următorul link: http://www.cnas.ro/page/modalitatile-de-eliberare-i-utilizare-a-cardului-european.html

Grecia

ATENȚIONĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI DINSPRE ROMÂNIA:

Până la data de 14 decembrie 2020 (ora 23:59), toate persoanele care vor sosi pe cale aeriană, rutieră sau maritimă în Grecia sunt obligate să prezinte rezultatul (în limba engleză și cu datele de identificare ale persoanei înscrise) unui test molecular negativ tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării și a formularului PLF.

Suplimentar, începând cu 20 noiembrie 2020 şi până la 14 decembrie 2020, la intrarea pe cale rutieră se va efectua obligatoriu un test rapid pentru infecția su SARS-CoV-2, accesul pe teritoriul elen fiind condiționat de rezultatul acestuia. Rezultatul testului de eliberează pe loc. Vor fi admise pe teritoriul Republicii Elene numai persoanele care au obținut un rezultat negativ.

De asemenea, începând cu data de 10.11.2020 și până la data de 14.12.2020, toți rezidenții din Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF și la plecarea/ieșirea din Grecia.

Prin punctele de trecere ale frontierei de la Promachonas (Bulgaria), Evzoni (Macedonia de Nord), Kipi (Turcia), Nymfea (Bulgaria) şi Kakavia (Albania) este permisă circulaţia numai în intervalul orar 07.00 – 23.00, doar pentru persoanele care se deplasează în scopuri esențiale, absolut necesare (sunt excluse deplasările în scop de turism sau vizită), cetățenii greci, deținătorii unui permis de ședere sau rezidenții permanenți din Grecia.

Irlanda

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMÂNIA:

Cu privire la posibilitățile de transport între România și Irlanda:

Companiile Blue Air și Ryanair operează zboruri regulate dinspre Dublin spre România și retur.

În cazul în care deplasarea se efectuează pe cale rutieră, este recomandată verificarea condițiilor de călătorie pentru statele tranzitate: https://www.mae.ro/node/51880 sau https://reopen.europa.eu/en.

Islanda

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

În urma măsurilor restrictive intrate în vigoare în luna august a.c., zborurile operate pe Aeroportul Internațional Keflavik suferă modificări zilnice. Pentru informații actualizate, este recomandată consultarea https://www.isavia.is/en/keflavik-airport.
Pasagerii curselor internaționale au obligația de a purta mască de protecție pe toată durata zborurilor, precum și la sosirea în aeroporturi.

Italia

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI DIN ITALIA ÎN ROMÂNIA:

În conformitate cu Hotărârea nr. 51 din 02.11.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, începând cu data de 3 noiembrie 2020, Italia a fost inclusă pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc din Italia în România se aplică următoarele reguli:

Persoanele care stau cel mult 3 zile (72 ore) nu vor sta în carantină dacă prezintă un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de sosirea în România;
Persoanele care stau pentru o perioadă mai lungă în România intră în carantină la adresa de domiciliu sau adresa declarată pentru efectuarea carantinei, pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de a ieși din carantină în a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru infecția cu SARS-CoV-2 în a 8-a zi, cu rezultat negativ.

În perioada 21.12.2020-06.01.2020, persoanele care sosesc în Republica Italiană din statele aflate pe lista C, inclusiv România, vor fi supuse în continuare măsurii de autoizolare pentru 14 zile, pentru acest interval de timp nefiind necesară prezentarea unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.

Letonia

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Letonia.

Intrarea în Letonia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la ambasadele sau consulatele Letoniei din străinătate. Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională letonă vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile letone:

Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei: http://www.mfa.gov.lv/en/
Ambasada Letoniei din Varşovia (E-mail: [email protected])
În Letonia, autoritatea competentă în domeniul regimului străinilor este Oficiul pentru Cetăţenie şi Migraţie din cadrul Ministerului de Interne (Ciekurkalna 1, k-3, LV-1026, Riga. Phone +371 8300, e-mail: [email protected]).

Liechtenstein

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

Este obligatorie purtarea măștii de protecție în toate mijloacele și stațiile de transport în comun, precum și în gări și aeroporturi.
Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise.
Transportul feroviar și terestru se desfășoară în condiții normale, cu respectarea măsurilor de igienă și de distanțare socială.

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Principatul Liechtenstein pentru o perioadă de maxim 90 de zile. Începând cu 1 iunie 2009, cetăţenii români pot călători în Principatul Liechtenstein cu paşaportul sau cartea de identitate.

Pentru a intra pe teritoriul Principatului Liechtenstein cetăţenii români trebuie:

să deţină o asigurare medicală pe durata călătoriei.
să demonstreze că au suficiente resurse financiare pentru a se întreţine pe perioada călătoriei.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Lituania

În prezent, numărul de cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2 poziționează atât România, cât și Lituania pe lista statelor aflate în zona roșie.

Deoarece Lituania a fost inclusă pe lista statelor aflate în zona roșie, iar situația epidemiologică din România este mai bună în ceea ce privește incidența numărului de infectări din ultimele 2 săptămâni la 100.000 de locuitori, cetățenii români care sosesc în Lituania nu mai trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile sau să prezinte un test cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării în acest stat.

Măsurile de mai sus se aplică în continuare pentru persoanele care sosesc din state aflate în zona gri sau din state afectate. Testul pentru infecția cu SARS-CoV-2 poate fi efectuat și în Lituania, dar, până la recepționarea rezultatului negativ, persoana în cauză trebuie să rămână în izolare.

Luxemburg

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Marelui Ducat de Luxemburg.

Intrarea în Luxemburg este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate, pentru o perioadă de şedere pe teritoriul Marelui Ducat de maxim trei luni.

Pentru verificarea celor mai recente reglementări privind condiţiile de intrare prevăzute de legislaţia naţională vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile luxemburgheze:

Ministerul Afacerilor Externe al Marelui Ducat de Luxemburg (http://www.mae.lu)
Ghidul administrativ al guvernului Marelui Ducat: http://www.guichet.public.lu
Ambasada Luxemburgului în România, cu sediul la Atena: http://athenes.mae.lu/fr
Pentru o ședere ce depășește trei luni, cetățenii români trebuie să depună la administrația comunei unde își fixează reședința:

declarația de sosire, în primele opt zile după intrarea în Luxemburg;

declarația de înregistrare, cel mai târziu la trei luni dupa intrarea în Luxemburg.

Macedonia

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI:

Cetățenii români din Macedonia de Nord se pot întoarce în România pe cale terestră prin Bulgaria, prin punctul de trecere a frontiere Deve Bair / Kjostendil sau prin Serbia, prin punctul de trecere a frontierei Tabanovce / Preshevo.
Începând cu luna octombrie, conform deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență, persoanele care vin în România din Macedonia de Nord sunt obligate să intre în carantină pentru 14 zile. Mai multe amănunte pot fi găsite aici: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19?fbclid=IwAR3yIjEJpXlqGO7NZuI-9nxy5RiqtpT8h_1QVx7VqLD4RRsAW3wgqUydaxA.

Având în vedere că autoritățile elene mențin închise punctele de frontieră cu Macedonia de Nord până la data de 14 decembrie 2020, se recomandă cetățenilor români care doresc să călătorească în Grecia să folosească rutele terestre din Bulgaria, pentru a evita nepermiterea intrării și modificarea itinerariului. Întoarcerea din Grecia către România este permisă prin punctele de trecere a frontierei de la Bogorodica / Evzoni (intrare) și Tabanovce / Preshevo (ieșire).

Marea Britanie

Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord sau Insula Jersey venind din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie – denumite „travel corridors” (listate mai jos) – sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. Măsura se aplică indiferent de rezultatul unui test pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. La acest moment, România nu face parte din lista statelor exceptate de la măsura obligatorie privind izolarea la domiciliu.

Persoanele care sosesc în Marea Britanie venind din România au obligația de a se autoizola timp de 14 zile. La sosirea în Marea Britanie venind din orice stat este nevoie de furnizarea datelor de contact și informații privind statul / informații în care persoanele în cauză s-au aflat în ultimele 14 zile. Refuzul furnizării acestor informații și refuzul de a se autoizola se pedepsesc cu amendă de până la 10.000 GBP.

Monaco

Persoanele care sosesc din zonele vizate trebuie să prezinte un test molecular negativ (tip PCR) pentru infecția cu COVID-19, efectuat în statul de plecare cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea în Principatul Monaco.

În cazul în care rezultatul testului este pozitiv, se va aplica măsura carantinei (10 zile, însă perioada poate fi modificată, prelungită sau scurtată, în funcție de starea de sănătate a persoanei respective).

De asemenea, dacă o persoană care sosește în Principatul Monaco a prezentat simptome în timpul călătoriei sau este simptomatică la sosire, se va autoizola și va apela numărul pus la dispoziție de autorități (00377 92.05.55.00, program 9:00-17:00, de luni până vineri), iar în afara acestui interval, poate apela 18 sau 112 (Serviciul Pompieri).

Totodată, hotelurile din Principatul Monaco solicită prezentarea testului molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 (realizat în țara de plecare, cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea în Principatul Monaco).

Moldova

Se menține valabilitatea listei statelor cu risc epidemiologic sporit de transmitere a virusului SARS-CoV-2, clasificate ca zonă roșie, pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea în Republica Moldova (elaborată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, valabilă din 27.11.2020 (https://msmps.gov.md/comunicare/noutati/lista-statelor-pentru-care-se-impune-regimul-de-autoizolare-la-intrarea-pe-teritoriul-republicii-moldova-incepand-cu-23-noiembrie-2020-2/); lista statelor clasificate ca zone roşii şi verzi se va actualiza o dată la 14 zile, în ziua de vineri, şi va intra în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare). Potrivit deciziei, România este încadrată în zona roșie.

Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor care vin din statele clasificate ca zonă verde. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din statele clasificate ca zonă verde nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligați să respecte regimul de autoizolare de 14 zile. În cazul în care punctul de pornire este situat într-un stat clasificat ca zonă verde, iar în timpul călătoriei a fost tranzitat un stat clasificat ca zonă roșie, inclusiv tranzit aeroportuar, atunci persoana este considerată ca sosind din zona roşie, trebuie să completeze fişa epidemiologică şi este obligată să respecte regimul de autoizolare de 14 zile.

Muntenegru

Cetățenii și rezidenții statelor incluse pe lista verde (inclusiv România) pot intra în Muntenegru numai dacă fac dovada (ștampila în pașaport) că au petrecut cel puțin ultimele 15 zile anterior intrării în Muntenegru într-unul din statele aflate pe „lista verde”. În acest caz, persoana intră în Muntenegru fără condiții suplimentare, indiferent de statul al cărui rezident este.

Dacă fac dovada că au petrecut cel puțin 15 zile anterior intrării în Muntenegru într-unul din statele/regiunile incluse pe „lista galbenă”, persoana poate intra în Muntenegru în condițiile care se aplică rezidenților statelor/regiunilor din „lista galbenă”, menționate mai sus.

La intrarea în Muntenegru rezidența primează în fața cetățeniei, dacă acestea diferă.

INTRAREA ÎN MUNTENEGRU – excepții pentru anumite categorii:

În conformitate cu recomandarea Comisiei Europene, anumite categorii de persoane a căror intrare în Muntenegru este necesară funcționării normale a serviciilor vitale și angajații care reprezintă un interes economic determinat reprezintă excepții de la criteriile enunțate anterior. Condițiile speciale de intrare și deplasare în Muntenegru sunt stabilite de Institutul de Sănătate Publică pentru: lucrătorii din domeniul sănătății, cercetătorii în domeniul sănătății și oamenii de știință; persoanele care efectuează sau asigură transportul de pasageri și de mărfuri;
diplomații acreditați în Muntenegru, personalul organizațiilor internaționale, personalul militar și lucrătorii din asistența umanitară, în îndeplinirea funcțiilor lor; anumite categorii de pasageri aflați în tranzit; persoanele supuse unei măsuri de protecție internațională sau care sosesc în Muntenegru din motive umanitare.

Norvegia

Începând cu data de 9 noiembrie 2020, ora 00.00, toate persoanele care intră pe teritoriul Norvegiei din state aflate în zona roșie, printre care și România, trebuie să prezinte la sosire un test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrare.

Metoda de testare aprobată este testul molecular tip PCR sau antigen. Documentul trebuie să fie redactat în limba norvegiană, suedeză, daneză, engleză, franceză sau germană. Urmează să fie elaborat și furnizat un formular care poate fi utilizat pentru a certifica un test negativ (utilizarea sa nu este totuși o cerință).

Persoanelor care nu pot prezenta un astfel de test le poate fi refuzată intrarea pe teritoriul norvegian.

Portugalia

Pe cale aeriană: La intrarea pe teritoriul portughez se menține măsura controlului obligatoriu al temperaturii corporale, temperatura corporală relevantă fiind cea egală sau superioară valorii 38o C. Astfel, orice pasager a cărui temperatură este egală sau superioară valorii de 38o C, va fi imediat îndrumat către structurile medicale care funcționează pe aeroporturile naționale pentru repetarea măsurării temperaturii și în vederea efectuării unui test molecular (tip RT-PCR) în cazul în care situația o justifică. Pentru intrarea în arhipelagurile Azore și Madeira, autoritățile solicită testarea moleculară (tip PCR) pentru infecția cu SARS-CoV-2. Pot fi supuse testării pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 persoanele care doresc să intre sau să părăsească teritoriul național continental sau Regiunile Autonome pe cale aeriană sau maritimă.

Pe cale rutieră: Nu există nicio restricție în Portugalia Continentală. Prin Ordinul 6756-C/2020/30.06.2020 au fost ridicate restricțiile de circulație de la frontiera dintre Portugalia și Spania, intrarea cetățenilor UE în Portugalia, inclusiv a cetățenilor români, nu mai face, începând cu luna iulie a.c., obiectul vreunei măsuri de limitare.

Pe cale maritimă: Se menține în continuare interdicția debarcării pasagerilor și echipajelor vaselor de croazieră în porturile naționale, cu excepția cetățenilor portughezi și a rezidenților în Portugalia. Este permisă acostarea ambarcațiunilor de agrement și debarcarea pasagerilor. Pot fi supuse testării pentru depistarea infecției cu SARS-COV-2 persoanele care doresc să intre sau să părăsească teritoriul național continental sau Regiunile Autonome pe cale aeriană sau maritimă.

Polonia

Începând din data de 24 octombrie 2020, întregul teritoriu al Poloniei a fost inclus în „zona roşie”.

Nu există interdicţii privind traficul aerian de călători cu România. Traficul aerian intern se desfășoară în condiții normale.

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Polonia, ci doar de pașaport sau carte de identitate (aflate în termen de valabilitate).

Pentru o perioadă mai mare de trei luni, este necesară înregistrareala Oficiul pentru Străini (Urząd ds. Cudzoziemców),. reprezentat în fiecare regiune (voievodat) şi obținerea adeverinței privind înregistrarea șederii cetățeanului UE. Documente solicitate a fi depuse pentru înregistrarea șederii: pașaport sau carte de identitate, asigurare medicală, dovada venituri întreţinere şi după caz, funcţie de motivaţia şederii în Polonia (dovada unei adrese de şedere; dovadă de la angajator; dovadă privind urmarea cursurilor unei instituţii de învăţământ), dovada căsătoriei cu un cetăţean polon).

Pentru informaţii suplimentare privind condiţiile de intrare şi stabilire pe teritoriul Poloniei, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile polone:

Oficiul pentru Străini (www.udsc.gov.pl)
Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei (www.msz.gov.pl)
Ambasada Republicii Polone la Bucureşti (www.bukareszt.ro)
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Rusia

Pe cale rutieră, ferată, maritimă sau fluvială: punctele de acces sunt închise circulației persoanelor.
Pe cale aeriană, accesul este permis doar pentru repatriere (prin Secția consulară a Ambasadei României la Moscova, precum și a consulatelor generale de la St. Petersburg și Rostov-pe-Don).

Sunt reluate cursele comerciale pe legăturile aeriene cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Tanzania, Elveția, Kazahstan/Nur-Sultan, Kârgâzstan/Bișkek, Belarus/Minsk, Republica Coreea/Seoul, Japonia, Emiratele Arabe Unite, Cuba. Conform precizărilor MAE rus, la bordul aeronavelor pe cursele aeriene comerciale redeschise se permite accesul doar cetățenilor/persoanelor cu drept de ședere/rezidență în statele de origine, respectiv destinație ale zborurilor.

Conform anunțurilor oficiale din data de 1 decembrie 2020, cetățenii străini care au intrat legal în Federația Rusă dar, din cauza pandemiei, nu au putut să își prelungească/obțină documentele necesare de prelungire a șederii (rezidența, patentul/licența de muncă, dreptul de ședere etc.), vor putea rămâne legal pe teritoriul Federației Ruse până în vara anului 2021. MAI rus pregătește un act normativ în acest sens, care va fi publicat în perioada imediat următoare. Conform actului normativ anterior (aprilie 2020), șederea legală a cetățenilor străini pe teritoriul rus a fost prelungită până la data de 15.12.2020.

Din luna iunie 2020, a fost reluat tranzitul prin aeroporturile ruse pentru cetățenii străini, cu condiția ca aceștia să nu părăsească incinta aeroportului și să aibă achiziționate biletele de avion pentru cursa spre destinația finală. Cetățenii statelor membre UE și din spațiul Schengen pot călători doar pentru repatriere. Din acest motiv este necesară prezentarea, la îmbarcare, a biletelor achiziționate spre destinația finală, precum și a unui document care face dovada adresei de domiciliu în statul respectiv.

Pentru cetățenii români care au obținut „settled” sau „pre-settled status” în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, semnalăm faptul că documentul electronic emis de autoritățile britanice pentru atestarea acestui statut nu este recunoscut pentru moment ca dovadă a dreptului de ședere permanentă pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și nu poate fi utilizat pentru repatrierea din Federația Rusă în acest stat, fiind necesar un document în format fizic, pe hârtie.

Din data de 30 iulie 2020, compania rusă AEROFLOT nu permite accesul la bordul aeronavelor sale pentru persoanele care nu prezintă testul negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de ora preconizată a aterizării în Federația Rusă. Testul poate fi efectuat și pe Aeroportul Internațional „Șeremetievo” (Moscova), contra cost.

San Marino

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica San Marino. Intrarea în San Marino este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate, în curs de valabilitate.

Legea nr. 118 din 28 iunie 2010 privind intrarea şi şederea străinilor în Republica San Marino, art. 6 – nu face nicio diferenţă între cetăţenii Uniunii Europene şi alţi cetăţeni străini.

Astfel, atât cetăţenii UE, cât şi ceilalţi cetăţeni străini pot intra, circula liber şi rămâne pe teritoriul Republicii San Marino pentru o perioadă de maxim 20 de zile fără obligativitatea obţinerii unei vize de intrare.

Pentru şederi cuprinse între 21 şi 90 de zile, este necesară obţinerea unui permis de şedere turistic sau pentru vizită, iar pentru şederile care depăşesc 90 de zile este necesară obţinerea unui permis de şedere din celelalte categorii: speciale, pentru muncă, ordinare sau extraordinare, conform art. 7 din aceeaşi Lege.

Permisele de şedere turistice, pentru muncă sau cele speciale se eliberează de către Oficiul pentru Străini din cadrul Jandarmeriei san-marineze iar cele ordinare şi extraordinare de către Congresul de Stat cu avizul prealabil al Oficiului pentru Străini din cadrul Jandarmeriei san-marineze.

Serbia

Este declarată pandemie de COVID-19; în unele localități este declarată stare excepțională, fiind în vigoare unele măsuri preventive și restrictive suplimentare, fără însă a fi restricționat accesul în și din aceste localități.

Începând cu luna august a.c., accesul cetățenilor străini care sosesc pe teritoriul Republicii Serbia din România, Bulgaria sau Croația, cu excepția celor aflați în tranzit, este permis dacă dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore de la momentul eliberării rezultatului, emis de laboratoarele acreditate din statul de proveniență. Lista laboratoarelor de specialitate acreditate de Ministerul Sănătății din România poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății: http://www.ms.ro/centre-testare/.

Excepții de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2:

– cetățenii străini care intră pe teritoriul Republicii Serbia din România, Bulgaria sau Croația și se află în tranzit care nu depășește 12 ore;

– persoanele care intră pe teritoriul Republicii Serbia dinspre unul din cele trei state, doar dacă au tranzitat, pentru nu mai mult de 12 ore, teritoriul acestora;

– cetățenii sârbi, precum și cetățenii străini care au domiciliul sau reședința în Republica Serbia și lucrătorii transfrontalieri, dacă dețin documente justificative valabile;

– membrii echipajelor de transport rutier de marfă aflate în tranzit, dacă durata tranzitului teritoriului Republicii Serbiei nu depășește 12 ore, precum și transportatorii care au ca destinație finală Republica Serbia sau care preiau marfă din acest stat;

– membrii echipajelor de transport rutier de persoane (autobuze de linie și de transport internațional de persoane), aflați sau în tranzit sau cu destinație finală sau stație în Republica Serbia;

– personalul feroviar;

– personalul navigant cu destinația Republica Serbia, precum și personalul navigant și pasagerii aeronavelor care tranzitează aeroporturile sârbe;

– copiii cu vârsta de până la 12 ani, dacă părinții, tutorii sau persoanele care îi însoțesc prezintă un test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore;

– personalul navelor fluviale care transportă marfă către un port intern sârb sau care se află în tranzit. Tranzitul fluvial pe căile navigabile internaționale pe teritoriul Republicii Serbia este limitat, în cazul navigației în amonte, la maximum 90 de ore de la momentul intrării pe teritoriul Republicii Serbia pentru barje și la 60 de ore pentru nave; în cazul navigației în aval este limitat la 72 de ore pentru barje și la 54 de ore pentru nave.

– personalul diplomatic și consular acreditat în Republica Serbia și personalul org

Urmăriți B1TV.ro și pe
`