Universitatea Oxford și AstraZeneca au devenit marți primii producători de vaccin Covid-19 care au publicat datele studiilor clinice în faza finală într-un jurnal științific, eliminând un obstacol cheie în cursa globală de a produce medicamente sigure și eficiente pentru coronavirus.
Studiul, publicat în respectatul jurnal medical Lancet, a confirmat că vaccinul funcționează în medie în 70 la sută din cazuri.
Se întâmplă în timpul unui val de evoluții pozitive care au ridicat speranța că lansarea vaccinurilor poate contribui la încetarea unei pandemii care a ucis peste 1,5 milioane de oameni și societăți afectate din întreaga lume, scrie AFP, citat de France 24.
Marea Britanie a devenit marți prima țară din lumea occidentală care a început vaccinările, folosind un vaccin rival dezvoltat de Pfizer-BioNTech după ce l-a aprobat pentru uz general săptămâna trecută.
Frontrunners Pfizer-BioNTech și compania americană de biotehnologie Moderna au raportat o eficacitate de 95% și respectiv 94% și au dat date autorităților de reglementare.
Dar AstraZeneca este primul care a confirmat rezultatele eficacității studiilor într-o lucrare științifică, a spus Lancet.
Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, care a condus studiul, a declarat că publicația a arătat că dezvoltatorii împărtășesc datele „în mod transparent”, adăugând că ar fi nevoie de o serie de vaccinuri.
„Aceasta nu poate fi într-adevăr o competiție între dezvoltatori, aceasta trebuie să fie o competiție împotriva virusului”, a spus el într-un briefing de presă.
Studiul a arătat că vaccinul a avut o eficacitate de 62% la cei cărora li s-au administrat două doze complete și de 90% la cei cărora li s-a administrat jumătate, apoi o doză completă.
AstraZeneca și Oxford s-au confruntat cu întrebări cu privire la rezultatele lor atunci când au lansat o prezentare generală luna trecută, după ce a rezultat că jumătatea dozei a fost administrată din cauza unei greșeli.
Au existat, de asemenea, îngrijorări cu privire la faptul că acest grup cu jumătate de doză – 1.367 de participanți – nu a inclus adulți cu vârsta peste 55 de ani.
Cercetătorii au spus că au furnizat analize suplimentare evaluatorilor de la Lancet, sugerând că rezultatele îmbunătățite pentru grupul cu jumătate de doză nu au fost reduse la alți factori, cum ar fi vârsta.
Pollard a spus că odată ce cercetătorii au realizat discrepanța măsurării, aceasta a fost încorporată în proces, cu acordul autorităților de reglementare.
„Cred că este corect să spunem că are nevoie de mai multe analize pentru a explica rezultatul interesant”, a spus el.
AstraZeneca a spus că va reveni autorităților de reglementare să decidă recomandările de dozare pe baza datelor furnizate.
Rezultatele sunt susceptibile să prezinte o „dilemă” pentru autoritățile de medicamente, a declarat Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea din Reading.
El a spus că, în timp ce regimul cu jumătate de doză arăta o protecție mai bună împotriva bolilor și, de asemenea, în reducerea transmisiei asimptomatice, grupul era „relativ mic” și nu conținea persoane în vârstă.
„Rămâne posibil ca, dacă autoritățile de reglementare să permită utilizarea vaccinului în acest mod, grupul cu cel mai mare risc poate să nu fie protejat”, a spus el.
Pentru a calcula eficacitatea, autorii au analizat datele din faza 3 – etapa finală – studii clinice din Marea Britanie și Brazilia, implicând 11.636 de persoane, dintre care jumătate aveau vaccinul oricărei doze și cealaltă jumătate un placebo.
Au descoperit 131 de cazuri de Covid-19 simptomatic la mai mult de 14 zile după a doua doză de vaccin – 30 în grupul de vaccinuri și 101 în grupul de control, sau o eficacitate medie de 70%.
Studiul a spus că până acum nu au fost raportate spitalizări sau boli severe în grupul de vaccin Covid-19.
Cercetătorii au declarat că vaccinul este „sigur” după ce au analizat datele unui total de 23.745 de participanți la studiile din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud.
Un participant la grupul de vaccinuri a dezvoltat mielită transversă – o tulburare neurologică – care era „posibil” legată de medicament.
Dar s-au recuperat și continuă să facă parte din proces, a spus studiul.
AstraZeneca a declarat într-un comunicat că a început să ofere date autorităților de reglementare din întreaga lume și că solicită autorizația de urgență a Organizației Mondiale a Sănătății pentru a accelera disponibilitatea potențială în țările cu venituri mici.
Dacă este aprobat, intenționează să producă până la trei miliarde de doze în 2021.