Igor Dodon, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, a promulgat legea care prevede trecerea SIS în subordinea Parlamentului, deși Curtea Constituțională a suspendat-o

Igor Dodon, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, a promulgat legea care prevede trecerea SIS în subordinea Parlamentului, deși Curtea Constituțională a suspendat-o
Foto: Hepta - Sergey Guneev

Igor Dodon, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, a promulgat legea, votată săptămână trecută în Parlament, care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în subordinea Legislativului, scrie deschide.md. Controvesata lege a fost promulgată deși Curtea Constituțională a suspendat-o în cursul zilei de luni.

Legea a fost suspendată de Curtea Constituțională din Republica Moldova

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a solicitat Curții Constituționale să declare neconstituțională legea prin care SIS va trece în subordinea Parlamentului. Litvinenco susține că fracțiunea socialiștilor, cea a Partidului „ȘOR” și deputații Platformei ”Pentru Moldova” au încălcat joia trecută procedura de vot și implicit Constituția.

Prin suspendarea legii Igor Dodon a fost lipsit de posibilitatea de a promulga legea până când Curtea Constituțională se va întruni pentru examinarea contestației.

Amintim că deputații PSRM și „Pentru Moldova” au votat pentru scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea Președinției și revenirea instituției sub controlul Parlamentului.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dispus suspendarea acțiunii prevăzute de Legea nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative, prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost re-subordonat Parlamentului, transmiteDeschide.md.

Legea este puternic contestată

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a suspendat procedura de revenire aServiciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului

„Astăzi, 7 decembrie 2020, Curtea Constituțională a pronunțatDecizia nr. 137prin care a dispus suspendarea acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020pentru modificarea unor acte normative. În esență, prin Legea menționată Parlamentul a exclus din competența Președintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar. Menționăm că decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinăriisesizării nr. 195a/2020depusă la Curte de către dl Sergiu Litvinenco, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, se menționează într-un anunț al Înaltei Curți.

În aceste condiții, președintele în exercițiu Igor Dodona fost lipsit de posibilitatea de a promulga legea până când Curtea Constituțională se va întruni pentru examinarea contestației.

Revenirea SIS în subordinea Parlamentului a fost interpretată de mulți ca fiind parte dintr-o tentativă a socialiștilor de a limita puterea Maiei Sandu, câștigătoarea alegerilor prezidențiale dinRepublica Moldova. Măsurile adoptate de parlamentarii de la Chișinău au provocatproteste ample, iar mulțimea ieșită pe străzi șiprima președintă-aleasădin istoria țării au cerut organizarea de alegeri generale anticipate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`