Ultimele 540.000 de doze de vaccin antigripal, distribuite către DSP-urile din ţară

Ultimele 540.000 de doze de vaccin antigripal, distribuite către DSP-urile din ţară

Ministerul Sănătăţii a anunţat finalizarea distribuţiei dozelor de vaccin antigripal, necesare pentru derularea campaniei de vaccinare din sezonul 2020-2021.

Ultimele doze de vaccin anti-gripal, distribuite către DSP-urile din ţară până miercuri, 9 decembrie

Astfel, ultimele 540 000 doze de vaccin gripal vor ajunge marţi şi miercuri la Direcţiile de Sănătate Publică şi apoi în cabinetele medicilor de familie, pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

„Pentru acest sezon, Ministerul Sănătății a achiziţionat aproximativ 3 milioane de doze de vaccin gripal, dublu faţă de anul trecut”, anunţă instituția printr-un comunicat.

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită anuală a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică s-a realizat în mai multe etape, începând cu data de 14 septembrie 2020.

Până în prezent, au fost vaccinate un număr de 864.796 persoane din categoriile la risc, conform monitorizărilor realizate de INSP. Potrivit aceleaşi surse, la nivel național, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) este în scădere, cu 63,9% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (88.394) şi cu 27,4% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (43.954) – scăderi posibil datorate şi sub-raportărilor din perioada sărbătorilor legale.

Medicul Alexandru Rafila, despre vaccinul antigripal

„Ministerul Sănătăţii a cumpărat faţă de anul trecut de două ori mai multe doze de vaccin antigripalşi în mod normal, la medicii de familie ar fi trebuit să existe suficient vaccin pentru vaccinarea tuturor pacienţilor cu boli cronice de pe lista lor.

Au fost achiziţionate 3 milioane de doze de vaccin şi, paradoxal, nu a ajuns decât o mică parte din cele 3 milioane de doze.

Acesta este jumătate de răspuns, iar cealaltă jumătate din răspuns legat de vaccinul care ar trebui să existe în farmacii – acolo există un consum istoric, iar companiile au o cantitate de vaccin oarecum asemănătoare ca cea din anul precedent.

Companiile nupot risca o cantitate mai mare şi să rămână nevândută, iar anul acesta este o situaţie specială, lumea a înţeles că este utilă vaccinarea anti-gripală şi atunci au comandat o cantitate puţin mai mare ca în anii precedenţi.”, a comentat situația Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Cine are prioritate la vaccinul anti-COVID

Medicul ValeriuGheorghiţă,coordonatorulcampaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a precizat că, în cazul vaccinului anti-coronavirus, prioritate vor avea persoanele de peste 65 de ani și cele cu boli cronice.

„Categoric, persoanele vulnerabile, ceea ce înseamnă persoane peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice, începând de la boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere, sunt boli prioritare care îi poziţionează pe pacienţi în primele categorii ca beneficiari ai campaniei de vaccinare.

Este evident ca prioritatea campaniei de vaccinare să fie aceea de a proteja lucrătorii din sistemul de sănătate, în primul rând, şi în al doilea rând de a proteja categoriile vulnerabile, tocmai pentru a scădea riscul de deces”,a afirmat medicul militar.

„Motiv pentru care, la aceste categorii deja menţionate, se adaugă activităţile esenţiale din infrastructura critică şi protejarea persoanelor care deservesc aceste tipuri de activităţi. Ceea ce trebuie să înţelegem este legat de tipul de comorbiditate pentru că sunt vaccinuri care vor avea o pleiadă de indicaţii şi de contraindicaţii, dar din punct de vedere strategic persoanele cu boli cronice sunt persoanele prioritizate pentru a primi în primele etape vaccinarea împotriva SARS-COV-2″, a concluzionat medicul, menționând totodată că tinerii cu vârste sub 18 ani nu vor fi imunizați, deoarece nu există studii clare efectuate în acest sens.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:41 - Primăria Capitalei, decizie care vizează proprietarii mașinilor hibrid. „A fost frumos cât a fost”
20:38 - Studenții sunt revoltați că ar putea da examen scris la licență. „Nu mi se pare deloc corect”
20:10 - Reacțiile șoferilor români după ce au aflat de aderarea României la Schengen. „Batem şi la pariu”
20:07 - Buzoianu (USR): Avem nevoie de transparență mult mai mare pe datele bugetare, să știm clar dacă avem bani să ne îndeplinim obiectivele. Românii s-au săturat de povești (VIDEO)
20:02 - O localitate renumită pentru vilele de lux este ținta hoților. Acționează chiar dacă știu că poliția este pe urmele lor
19:59 - Ilie Bolojan, despre când ar putea fi organizate alegerile prezidențiale: Ar fi impropriu ca înainte cu două săptâmâni de sărbătorile de Paște să venim noi cu mizeriile lumii politice
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Georgescu, dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad / UPDATE: A fost plasat sub control judiciar, cu obligația de a nu părăsi țara (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar