Ce scrie presa internațională despre demisia lui Ludovic Orban din funcția de premier al României

Ce scrie presa internațională despre demisia lui Ludovic Orban din funcția de premier al României
Foto: gov.ro

Presa internațională a relatatdemisia premierului României, Ludovic Orban, potrivit căreiaforţele politice liberale au şanse mari să rămână la guvernare în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie.

„Premierul de centru-dreapta al României a demisionat luni, după un scrutin parlamentar în care alegătorii au oferit victoria nominală opoziţiei cu tendinţe de stânga, populiste. După numărarea a 95% din buletinele de vot, Partidul Naţional-Liberal al lui Ludovic Orban a fost învins de formaţiunea populistă Partidul Social-Democrat. Totuşi, pare improbabil ca social-democraţii să ajungă la conducere după ceea ce vor fi lupte post-electorale prelungite pentru formarea unui nou guvern de coaliţie”, scrie agenţia Associated Press.

„România:Premierul îşi anunţă demisiadupă un eşec electoral”, titrează Agenţia France-Presse. „Premierul liberal român Ludovic Orban şi-a anunţat luni seară demisia, la o zi după rezultatele dezamăgitoare ale formaţiunii sale politice în scrutinul legislativ, pe fondul criticilor referitoare la gestionarea pandemiei”, scrie Agenţia France-Presse, potrivit Digi 24.

„Premierul de centru al României, Ludovic Orban, a demisionat luni, semnalând că renunţă la efortul de a fi viitorul premier după alegerile de duminică”, scrie agenţia Reuters.

„Premierul român Ludovic Orban şi-a prezentat demisia după înfrângerea partidului său în alegerile parlamentare”, scrie agenţia DPA.

Reuters l-a confundat pe Ludovic Orban cu premierul ungar Viktor Orban

Demisia premieruluiLudovic Orbana fost relatată de agențiaReuters. Cu toate acestea, publicația a făcut o gafă colosală: a ilustrat articolul cu o fotografie în care apare premierul ungar,Viktor Orban. Această eroare a luat în scurt timp amploare, fiind preluată apoi și de Yahoo! News, cu tot cu fotografie.

În ciuda acestei erori, descrierea imaginii este corectă. „Prim-ministrul ungarViktor Orban, la Bruxelles, Belgia, 17 iulie 2020”, este descrierea care apare sub fotografie.

„Prim-ministrul centrist al RomânieiLudovic Orbanși-a dat demisia luni, semnalând că a renunțat la ideea de a deveni următorul premier, după alegerile de duminică”, scrieReuters.

Ludovic Orbana anunțat luni seară că demisionează din funcția de premier.

În locul său, președintele Klaus Iohannis l-a numit ca premier interimar pe ministrul Apărării Nicolae Ciucă.

„Decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: că nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma, trebuie să ducă la unGuvernformat din formațiunile politice de centru-dreapta care susțin cu claritate orientarea euroatlantică a României şi care vor să utilizeze, cu adevărat, toate resursele pe care le va avea România la dispoziţie, şi, de asemenea, să fructifice oportunităţile pentru a putea să crească calitatea vieţii pentru fiecare dintre cetăţenii României”, a mai adăugatLudovic Orban.

Ministrul Apărării Naționale,Nicolae Ciucă,premier interimar

”În această dimineaţă ministrul apărării naţionale, IonelNicolae Ciucă, a preluat exercitarea mandatului de prim-ministru interimar, în urma desemnării domniei sale de către Preşedintele României, Klaus Iohannis”, se arată într-o informare transmisă, marți dimineață deGuvern.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de demisia domnuluiLudovic Orbandin funcția de prim-ministru al României. În conformitate cu dispozițiile art. 106 și ale art. 107 alin. (3) din Constituție, Președintele României l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea nouluiGuvern”, a transmis, luni seară,Administrația Prezidențială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`