Intellinews: PNL poate asigura o guvernare majoritară stabilă cu sprijinul USR-PLUS și UDMR / Poziția alianței în negociere, șubrezită de rezultatul slab obținut în alegeri

Intellinews: PNL poate asigura o guvernare majoritară stabilă cu sprijinul USR-PLUS și UDMR / Poziția alianței în negociere, șubrezită de rezultatul slab obținut în alegeri
Foto: Inqum Photos / George Călin

PNL, partidul aflat la guvernare în România, nu a reușit să obțină decât 25% la alegerile parlamentare din 6 decembrie, cu cinci puncte procentuale mai puțin decât PSD, principalul adversar politic, notează intellinews.com. Sursa citată precizează că, în ciuda acestui rezultat, PNL poate forma viitorul guvern, iar liderul acestuia, Ludovic Orban, poate rămâne premier, dacă formează o majoritatea cu blocul reformator USR-PLUS, care a câștigat aproape 15% din voturile exprimate.

Intellinews: PNL poate rămâne la guvernare, cu sprijinul USR-PLUS și UDMR

Intellinews.com notează că președintele PNL s-a arătat destul de precaut după închiderea urnelor, mai ales că exit-poll-urile arătau mai multe partide în jurul pragului electoral. Cele care nu vor strânge minim 5% nu vor intra în Legislativ, iar voturile lor se vor redistribui altor partide.

Rezultatele preliminare, care nu se mai pot schimba substanțial după numărarea voturilor din Diaspora, arată că se poate forma o coaliție de guvernare de centru-dreapta cu PNL și USR-PLUS. Asta e esențial pentru corectarea politicilor fiscale adoptate anul trecut, în timpul guvernării social-democrate.

„Sunt foarte încrezător în capacitatea PNL de a construi o majoritate parlamentară, alături de forțele democratice, pentru a forma un guvern în scurt timp. Avem nevoie de un guvern responsabil, care să știe să se folosească de toate oportunitățile pe care le va avea România în următorii ani”, a declarat Ludovic Orban, după închiderea urnelor.

Cum și USR-PLUS a performat mai rău decât anticipase, PNL se vede într-o poziție de negociere mai bună. E de așteptat ca alianța să renunțe la ambițiile sale privind nominalizarea propriului premeier. Asta ar urma să faciliteze negocierile, mai precizează sursa citată.
intellinews.com notează că și liderul USR, Dan Barna, se află într-o pozție delicată în partidul său, din cauza rezultatelor slabe obținute la scrutin.

Pe lângă toate acestea, PNL și USR-PLUS ar putea avea nevoie și de ajutorul UDMR pentru a beneficia de o majoritate confortabilă în ambele Camere ale Parlamentului. Uniunea s-a propunțat deja în favoarea participării la guvernare.

Intellinews: PSD încearcă să formeze o majoritate parlamentară. Demersul, imposibil

De cealaltă parte, liderii PSD încearcă și ei să coaguleze o majoritate, chiar dacă acest lucru le e practic imposibil.

„Românii au decis că PSD reprezintă singura lor speranță de ieșire din criza sanitară și economică în care i-a atras Orban și PNL. Președintele României trebuie să înțeleagă mesajul votului și să asculte de voința românilor. Altfel, orice guvern format în jurul lui Orban de către partidele de Dreapta vor fi lipsite de legitimitate”, a transmis PSD, pe Facebook.

Intellinews.com s-a referit apoi și la surpriza produsă în alegeri de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), formațiune nou înființată care, totuși, a reușit să strângă peste 8% din voturi. Asta i-ar putea asigura 10% din locurile din Parlament, după redistribuire.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`