Un bărbat din localitatea Voloiac, Mehedinți, a fost sancționat contravențional pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgență 112.
Acesta a reclamat faptul că președintele unei secții de votare nu purta mască de protecție, potrivit primelor informați oferite de reprezentanții IPJ Mehedinți.
În urma verificărilor, s-a constat că faptele reclamate nu se confirm, iar bărbatul a fost amendat.
Până la ora 12.00, s-au prezentat la vot 10,69% dintre alegători, adică1.945.354 de alegători. Dintre cetățenii care și-au exercitat dreptul la vot în primele cinci ore de la deschiderea urnelor,1.777.250 au votat pe listele permanente,158.206 – pe listele suplimentare, iar9.898 au solicitat urna mobilă.1.105.081 de români au votat în mediul urban până la această oră, în timp ce în localitățile din mediul rural au votat840.273 de persoane.
Prezența cea mai mare la vot în primele ore ale procesului electoral a fost înregistrată în județele: Mehedinți (15,41 %), Teleorman (14,31 %) și Olt (14,28 %). La polul opus, cea mai redusă prezență la vot a fost contabilizată în Maramureș (8,19 %), Vaslui (8,07 %) și Bistrița-Năsăud (8,00 %). În municipiul București, prezența la vot la ora 12.00 este de10,58 %.
Cele peste 18.000 de secții de votare de pe teritoriul României sunt deschise între orele 7.00 și 21.00.
Acestă rundă a alegerilor legislative are loc în contextul pandemiei de COVID-19, motiv pentru care autoritățile au impus o serie de reguli de protecție sanitară care trebuie respectate pe parcursul desfășurării procesului electoral.
Alegerile parlamentare din acest an au loc sub semnul pandemiei de COVID-19. În acest context, autoritățile au impus un set de reguli de protecție sanitară care trebuie respectate pe parcursul procesului de votare.
Alegătorii au obligația de a purta mască de protecție atunci când se prezintă la urne și trebuie să respecte regula distanțării fizice față de celelalte persoane atât când stau la rând în afara secțiilor, cât și în interiorul secțiilor de votare. Personalul din secție va verifica temperatura fiecărui cetățean cu un termometru noncontact. Alegătorii își vor dezinfecta mâinile atât la intrarea cât și la ieșirea de la vot. Ajunși în fața membrilor biroului electoral al secției de votare, alegătorii vor trebui să renunțe pentru scurt timp la masca de protecție pentru a putea fi identificați.
Românii care pe 6 decembrie se află în carantină sau izolare își pot exercita dreptul la vot solicitând urna mobilă.
De asemenea, autoritățile au stabilit că persoanele care se află în localități în care a fost instituităcarantinazonală pot să meargă la vot fără a avea nevoie de o declarație pe propria răspundere pentru a-și justifica deplasarea.