Detalii despre lanțul de distribuție și de stocare a vaccinului COVID-19 în România, oferite de medicul Valeriu Gheorghiță

Detalii despre lanțul de distribuție și de stocare a vaccinului COVID-19 în România, oferite de medicul Valeriu Gheorghiță
Foto: Hepta - Zuma Press / Pavlo Gonchar

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campanieie naționale de vaccinare anti-COVID-19 a oferit vineri detalii despre modul în care se va realiza distribuirea vaccinurilor și stocarea acestuia în cadrul procesului de imunizare a populației. Acesta a precizat că va exista un hub central, Istitutul Cantacuzino, de unde vaccinul va fi distribuit către centrele regionale:

„În momentul de față organizarea campaniei de vaccinare este diferită de programele naționale de vaccinare pentru că ne dorim o activitate intensă, coninuă, cu un ritm care să ne asigure o acoperire de vaccinare de 60%-70% în următoarele șase luni, după ce va primi o aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentului.

Pentru acest lucru s- astablit un hub central, un centru de stocare, Institutul Național de Dezvoltare Medicomilitară Cantacuzino, de la nivelul căruia se va distribui mare parte a vaccinurilor la nivelul centrelor regionale, Spitalul Militar Timișoara, Spitalul Militar din Brașov, Cluj, Iași, Constanța și Craiova”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a mai precizat că de la centrele regionale vaccinul va fi distribuit către centrele de vaccinare, care vor avea o capacitate de imunizare de 5.000 de persoane pe lună, atfel încât în șase luni, peste 13 milioane de români să primească vaccinul:

„De la nivelul acestor centre regionale, vaccinul va fi distribuit descentralizat în fiecare județ în centrele de vaccinare. Pentru o parte dintre vaccinuri, vor fi distribuite încă de la început la nivelul acestor centre regionale, în mod deosebit pentru vaccinurile care au condiții speciale de stocare la temperaturi ultra căzute, temperaturi de -70 sau -80 de grade.

Organizarea prpriu-zisă a activității de vaccinare se va realiza prin centre de vaccinare, înființate la nivelul anumitor unități medicale, spitale județene, spitale municipale sau alte unități medicale în funcție de numărul lucrătorilor în ănătate. Aceste centre sunt cele care asigură vaccinarea lucrătorilor din sistemul de sănătate și sistemul medicosocial. După care vorbim de centre de vaccinare în afara unităților medicale, ele sunt în momentul de față ele sunt estimate la 850-900 de centre la nivel național, care vor asigura, fiecare centru, un număr de 5.000 de persoane pe lună, drept pentru care putem reuși în primele șase luni să asigurăm imunizarea prin vaccinare pentru 13 milioane de persoane. Ne creează perspectiva imunizării colective de 60-70%”,a mai explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Acesta a subliniat că vor fi înființate centre de vaccinare mobile sau caravane mobile, prevăzute cu mai multe echipe de vaccinare pentru persoanele cu acces limitat la centrele de vaccinare, cum sunt căminele de îngrijire pe termen lung sau persoanlul esențial pentru care deplasarea la un centru de vaccinare este dificilă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`