Joszef Szajer, eurodeputatul maghiar care a fost prins în orgia gay de la Bruxelles, a avut puncte de vedere dure împotriva României. Acesta a acuzat țara noastrăcă manifestă în mod nejustificat o atitudine ostilă cu privire la minoritatea maghiară. Astfel, a cerut Comisiei Europene să intervină.
În august 2020, maghiarul a susținut ferm următoarele:
„În iunie 2019, la Cimitirul eroilor din Valea Uzului, România, situat într-o regiune locuită în marea majoritate de comunitatea maghiară, au izbucnit tensiuni interetnice. În timpul evenimentelor violente, un grup de români a scandat în mod repetat ‘Expulzați maghiarii din țară!’.
Incidentul a făcut obiectul unei anchete judiciare. Procurorul local a considerat solicitarea ca fiind nefondată și a declarat că afirmațiile nu au vizat o comunitate, în ansamblul său, și nu au fost adresate unui grup minoritar definit, cum ar fi persoanele cu dizabilități sau minoritățile sexuale. Prin urmare, ele nu pot fi considerate discursuri de incitare la ură, deși au vizat în mod clar etnicii maghiari. ONG-ul român Active Watch a condamnat hotărârea și a solicitat Inspecției Judiciare să investigheze acest caz.
1. Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană consacră respectarea drepturilor minorităților, nediscriminarea și egalitatea. Pot fi tolerate într-un stat membru acțiuni discriminatorii de acest gen?
2. Ținând seama de eforturile depuse de Comisie pentru a combate discursul de incitare la ură și discriminarea, care este opinia sa cu privire la nesprijinirea și neprotejarea corespunzătoare de către un stat membru a victimelor discursurilor de incitare la ură?
3. Ce măsuri are în vedere Comisia pentru a combate discriminarea și a se asigura că toți cetățenii din România sunt tratați în mod egal?”.
De fapt, la Valea Uzului, tensiunile au escaladat după ce maghiarii au format un lanț în jurul cimitirului și astfel, românii nu au fost lăsați să pătrundă.
Românii au reușit să intre în cele din urmă în cimitir, după ce au rupt poarta și astfel, au fost declanșate violențe fizice. Dosarul a fost clasat în 2020 de procurori. Aceștia au hotărât că„dacă incitarea se adresează unei sau unor persoane determinate și nu unei categorii de persoane, nu există infracțiunea prevăzută de art.369 Cod Penal (infracțiunea de incitare la ură și discriminare), ci o instigare individuală sau plurală, ca formă a participației, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile acesteia. În prezenta cauză, cuvintele jignitoare au fost adresate unui număr limitat de persoane, respectiv celor care au refuzat să permită intrarea în cimitir a persoanelor care au fost autorizate în acest sens”.
De asemenea, omul de încredere al lui Viktor Orban a susținut în repetate rânduri faptul că oamenii politici din România întrețin o atitudine ostilă a românilor cu privire la minoritatea maghiară.