Guvernul german a decis să nu urmeze o recomandare recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) împotriva utilizării Remdesivir, un medicament antiviral dovedit a fi eficient în tratarea simptomelor COVID-19, au declarat pentru EURACTIV surse guvernamentale din Berlin.
La 20 noiembrie, OMS a emis o recomandare împotriva utilizării Remdesivir la pacienții spitalizați, indiferent de gravitatea bolii, deoarece în prezent nu există dovezi că Remdesivir îmbunătățește ratele de supraviețuire și alte rezultate la acești pacienți.
Comisia Europeană a semnat deja un acord cu compania farmaceutică Gilead pentru a cumpăra 500.000 de doze de tratament cu Remdesivir. Remdesivir este în prezent singurul tratament aprobat pentru combaterea COVID-19 și a fost folosit recent pentru a-l trata pe președintele american Donald Trump.
Cu toate acestea, Berlinul nu pare convins de recomandarea OMS. Surse din ministerul german al sănătății au declarat pentru EURACTIV că studiul OMS „a fost atent analizat de Institutul Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale (BfArM) și Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA)”.
„Ambele instituții concluzionează că Remdesivir rămâne aprobat”, au spus sursele, adăugând totuși că „numai pentru anumiți pacienți la un moment specific al bolii medicamentul are un efect de ameliorare”.
„La 3 iulie 2020, Comisia Europeană a acordat o aprobare condiționată pentru Remdesivir pentru tratamentul COVID-19 pentru adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani sau peste și cu o greutate de cel puțin 40 kg, cu pneumonie care necesită oxigenare suplimentară”, au adăugat aceleași surse.
Vorbind într-o conferință de presă luna trecută, ministrul sănătății din Germania, Jens Spahn, a menționat, de asemenea, că este mai bine să administrați Remdesivir numai în anumite stadii ale infecției, mai degrabă decât în fiecare etapă.
În mod similar, profesorul Uwe Janssens de la Spitalul St. Antonius din Eschweiler, a declarat că procesul de solidaritate – un studiu clinic internațional pentru a ajuta la găsirea unui tratament eficient pentru COVID-19, lansat de OMS – nu a fost evaluat de către colegi, dar a fost pus pe un server, care „ne oferă ocazia să aruncăm o privire critică asupra acestuia”.
Între timp, Health Canada, departamentul politicii federale de sănătate din Canada, a luat o decizie similară după ce a examinat considerațiile și recomandările OMS.
„Nu facem nicio modificare imediată a statutului Remdesivir în Canada în acest moment”, a declarat Health Canada într-un comunicat.
Remdesivir va continua să fie disponibil ca opțiune de tratament pentru cei cu boală COVID-19 severă. Poziția noastră este aceeași cu cea a altor autorități de reglementare internaționale majore, cum ar fi Agenția Europeană pentru Medicamente și Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente ”, a spus acesta.