Agenția Europeană pentru Medicamente declară că procesul său de aprobare a vaccinului COVID-19 este mai adecvat, calificând „problematică” acțiunea de aprobare din Marea Britanie.
Autoritățile de reglementare europene au îndemnat la prudență cu privire la demersul Regatului Unit de a aproba vaccinul COVID-19 Pfizer-BioNTech pentru utilizare pe scară largă, spunând că procesul UE de aprobare mai lung este mai sigur.
Într-o declarație, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care se ocupă de aprobarea vaccinurilor COVID-19 pentru UE, a declarat că procedura sa de aprobare mai lungă este mai adecvată, deoarece se bazează pe mai multe dovezi și necesită mai multe controale decât situația de urgență. procedura aleasă de Regatul Unit.
Agenția a declarat marți că va decide până pe 29 decembrie dacă va autoriza provizoriu vaccinul de la compania medicală americană Pfizer și partenerul său german BioNTech.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că procedura EMA este „cel mai eficient mecanism de reglementare pentru a acorda accesul tuturor cetățenilor UE la un vaccin sigur și eficient”, deoarece se bazează pe mai multe dovezi.
Comentariile EMA au venit la câteva ore după ce Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat pentru utilizare medicamentul dezvoltat de Pfizer și BioNTech.
Legiuitorii europeni au analizat, de asemenea, problema, ministrului italian al sănătății, Roberto Speranza, care a declarat parlamentului că va cere ca EMA să mențină „standarde de supraveghere foarte ridicată” cu privire la posibila aprobare a vaccinurilor.
„Când vaccinul va fi administrat oamenilor, va trebui cu siguranță să fie un vaccin sigur, dar va trebui să fie un vaccin eficient”, a spus el.
Peter Liese, un legislator al UE și membru al partidului Uniunii Creștine Democrate al cancelarului german Angela Merkel, a dat un ton mai ferm, spunând că aprobarea autorităților britanice este „problematică”.
„Recomand statelor membre ale UE să nu repete procesul în același mod”, a spus el.
„Câteva săptămâni de examinare amănunțită de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) este mai bună decât o autorizație de urgență pentru introducerea pe piață a unui vaccin.”
Anunțând decizia sa la mai puțin de patru săptămâni după ce Pfizer a publicat rezultatele unui studiu clinic, MHRA a spus că a folosit studii suprapuse și „recenzii continue”.
„Acest vaccin a fost aprobat doar deoarece aceste teste stricte au fost făcute și respectate și toată lumea poate fi absolut încrezătoare că nu au fost tăiate colțuri”, a declarat June Raine, șeful agenției.
Oficialii britanici au declarat că vaccinul, care se bazează pe noua tehnologie ARN messenger (ARNm), va fi lansat de la începutul săptămânii viitoare.
Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze de vaccin – suficient pentru a inocula 20 de milioane de oameni.Pentru acest lucru sSe administrează două doze, la distanță de 21 de zile.
Există trei căi pentru transportul vaccinului în țară, despre care oficialii programului au avertizat că vor fi provocări, deoarece trebuie transportat și depozitat la -70 grade Celsius.
Nu este încă clar cu exactitate câte doze vor ajunge până la sfârșitul anului 2020, dar 800.000 ar trebui livrate de la centrul de producție Pfizer din Belgia în zilele următoare.