Cu alegerile generale din 6 decembrie tot mai aproape, atacurile USR-PLUS la adresa PNL par tot mai intense, în ciuda faptului că pretind că doresc o colaborare cu liberalii după scrutinul parlamentar. Cătălin Drulă, care deschide lista de Timiș pentru Camera Deputaților, a lansat noi critici către partidul condus de premierul Ludovic Orban și a spus chiar că „acel Guvern pe care îl vom forma și negocia cu PNL va fi pe bazele programului USR”.
Multiplele condiții pe care le pun USR-PLUS pentru intrarea la guvernare, dar și declarațiile privind desemnarea viitorului premier par să lase o portiță de ieșire formațiunii conduse de Dan Barna și Dacian Cioloș. Evitând iar guvernarea, USR-PLUS n-ar face decât să ajute PSD.
Şi analistul Ștefan Vlaston vorbește despre posibilitatea ca USR-PLUS să refuze intrarea la guvernare „în cazul desemnării lui Orban ca viitor premier”. Președintele PNL se bucură, totuși, de încrederea liberalilor, dar și de cea a președintelui Klaus Iohannis, astfel că este puțin probabil ca el să nu fie prim-ministrul desemnat pentru formarea viitorului cabinet, în scenariul în care PNL câștigă alegerile.
Nu ar fi pentru prima oară când USR-PLUS face un astfel de gest. În toamna anului 2019, când guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură, USR-PLUS nu a dorit să își asume responsabilitatea guvernării, iar gestul a fost interpretat de mulți analiști ca fiind o încercare de a evita o eventuală erodare a simpatiei populare, fenomen cu care se confruntă adesea un cabinet în funcție.
Totuşi, atunci Dan Barna și partidul său s-au delimitat de o colaborare cu PSD, dar în prezent par să critice mai degrabă PNL decât PSD, iar poziția lor îngreunează perfectarea unei înțelegeri cu liberalii.
„Voi merge mâine la încă o rundă de consultări la Palatul Cotroceni. Până la sfârșitul acestei zile voi avea o discuție cu liderii USR din teritoriu pentru a stabili condițiile în care am putea să acordăm un vot de învestitură unui cabinet de tranziție. Alianța USR-PLUS a spus constant că va intra la guvernare doar după alegerile parlamentare. Poziția noastră rămâne fermă: în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD care va deveni arbitrul oricărei strategii”, spunea Dan Barna în anul 2019.
Cătălin Drulă este cea mai recentă voce proeminentă din USR-PLUS care atacă PNL și vorbește doar în termeni categorici despre intrarea la guvernare.
„După 6 decembrie vom forma un guvern, cel mai probabil cu PNL pentru că probabil nu-l putem forma singuri, asta este realitatea cifrelor. Ne dorim să dăm prim-ministrul dar asta va depinde dacă vom avea un scor mai mare decât PNL, ceea ce conform sondajelor este posibil. Acel Guvern pe care îl vom forma și negocia cu PNL va fi pe bazele programului USR, fără penali, fără pensii speciale, DNA-ul pădurilor, fără clientelism și politizare, cu concursuri pe bune în statul modern. Astea sunt valori fundamentale de dreapta pentru care noi ne luptăm”, a declarat Cătălin Drulă, marți după-amiază, la Digi24, potrivit G4Media.
Astfel, Drulă se alătură unui lung şir de lideri USR-PLUS care continuă să susţină că vor guverna doar pe baza unui program USR-PLUS, în condiţiile în care toate sondajele arată că alianţa se află abia pe locul trei în preferinţele electoratului. Acest tip de discurs este interpretat de majoritatea analiştilor ca un nou refuz mascat de a refuza guvernarea şi de a forma, alături de PNL; o alianţă stabilă de dreapta, capabilă să destructureze PSD pe termen lung.