Moş NicolaesauMoş Neculaieste un personaj legendar şi mitic, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii deSfântul Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie. Personajul are corespondenţi în întreaga Europă Centrală (Mikulás înUngaria, Mikuláš înRepublica CehăşiSlovaciaşi Mikołaj înPolonia) dar şi în Europa de Vest (Sinterklaas:Olanda, Saint Nicolas:Franţa) . Personajul este în mare parte asemănător luiMoş Crăciun, ambii fiind o adaptare dupăSfântul Nicolae, ambii purtând straie roşii şi oferind cadouri. Legenda mai spune că Moș Nicolae era numitși Îngerul Copiilor.
În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Nicolae, unul dintre cei mai iubiţi şi mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Ştiind că Moşul le va lăsa daruri, prichindeii îşi lustruiesc ghetuţele sau cizmuliţele.
Pentru neascultători însă, Moş Nicolae lasă câte o nuieluşă, avertizându-i astfel să îşi asculte părinţii şi bunicii. Tradiţia de a face daruri în această zi îşi are originea în povestea de viaţă a episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi).
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Nicolae este povestea celor trei fețe sărace, care neavând zestre, nu puțeau să se căsătorească și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul că darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetuțe.
Deși este grăbit să alerge la copiii din lumea întreagă, legenda spune că Moș Nicolae are timp să plece urechea la dorințele fiecărui copil în parte. De aceea el este numit Îngerul Copiilor, pentru că ascultă pe fiecare în parte.
În religia ortodoxă, Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educaţia copiilor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, cei mici pot primi fie o nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi, fie dulciuri şi alte daruri, dacă merită.
Mai mult, legenda lui Sfântul Nicolae are mereu cu el o carte în care sunt trecute toate faptele copiilor, fie ele bune sau rele. Iar dacă cei mici nu au fost mici, ei primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni, în funcție de tradiție. În unele părți ale lumii, copiii se îmbrăca în Moș Nicolae și colindă toate casele vecine în timp ce gazdele le oferă dulciuri.
În Europa, în preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfântul Nicolae a devenit atât ziua darurilor, cât și a activităților caritabile.
Și pentru că în România, dar și în lume, numărul celor care îi poartă numele este foarte mare, se trimitmesaje și urări de Moș Nicolae.
Preoţii susţin că Sfântul Nicolae ar putea fi socotit adevăratul Moş Crăciun, şi asta pentru că Nicolae este, într-adevăr, un aducător de daruri.
Despre Sfântul Nicolae se mai spune că este iscoada lui Dumnezeu pe lângă drac, că ajută văduvele şi orfanii, dar şi fetele sărace la măritat. Tot el este stăpânul apelor şi îi salvează de la înec pe navigatori, apără soldaţii pe timp de război şi de aceea este invocat în timpul luptelor. În Transilvania, Moş Nicolae este numit Sân-Nicoară şi este unul dintre cei mai populari sfinţi. O legendă ardeleană spune că Sân-Nicoară poate fi văzut în noaptea de Anul Nou în lumina mare, când cerurile se deschid de trei ori.