Ludovic Orban: Restricțiile se impun acolo unde riscul de răspândire a coronavirusului e mai mare / De ce unele țări au închis școlile, iar altele nu

Ludovic Orban: Restricțiile se impun acolo unde riscul de răspândire a coronavirusului e mai mare / De ce unele țări au închis școlile, iar altele nu
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul a decis ca toate școlile să fie închise și învățământul să treacă în sistem exclusiv online deoarece activitățile colaterale celor desfășurate în clase prezentau risc mare de transmitere a coronavirusului. Orban a insistat că restricțiile se impun fix acolo unde riscul e mai mare. Cât despre faptul că unele țări au închis școlile, iar altele nu, șeful Guvernului a precizat că măsurile anticoronavirus se iau diferit, în funcție de specificul fiecărui stat și de analizele și anchetele epidemiologice din fiecare teritoriu.

„Suspendarea derulării activităților în școală a fost luată nu neapărat pentru ceea ce se întâmplă în școală. În școală, copilul e cu risc minim de contractare a virusului, pentru că e sub supravegherea cadrului didactic chiar și în pauze. Problema e ce se întâmplă în afara școlii și problema e legată de toate activitățile aferente activității școlare, faptul că sunt duși de părinți sau de bunici la școală, că ei stau acolo, în preajma școlilor, în aglomerație, că se aglomerează transportul în comun. Sunt foarte multe activități colaterale. Ce se întâmplă în fara școlii, în special cu liceenii care unii dintre ei nu sunt însoțiți de părinți, dar se duc ei împreenă în diferite locuri în care neglijează măsurile de protecție…”, a declarat Ludovic Orban, pentru RTV.

Întrebat cum explică faptul că România a suspendat activitatea în clase, dar alte țări țin școlile deschise, șeful Guvernului a explicat: „Sunt țări care au păstrat școlile deschise și sunt țări care au închis activitatea școlilor sau au suspendat activitatea în clase. Portugalia, de curând, a decis să suspende cursurile. Fiecare țară a judecat în funcție de analizele pe care le-a făcut, care pleacă din anchetele epidemiologice și care analizează principalele cauze ale îmbolnăvirilor”.

„Deciziile de restricționare se iau unde e riscul mai mare de îmbolnăvire, cum am luat, de exemplu, decizia privind suspendarea evenimentelor private. Noi am constatat, în septembrie, că cea mai mare rată de răspândire a virusului era în aceste evenimente private. Acolo se adunau mulți oameni care nu se protejau și răspândeau virusul. Măsruile trebuie luate și în funcție de situația specifică din fiecare țară, care sunt activitățile cu cel mai mare risc de transmitere a virusului”, a mai declarat premierul Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`