Încă o comună din Iași intră în carantină zonală. De când se aplică măsura

Încă o comună din Iași intră în carantină zonală. De când se aplică măsura
Sursa foto: Pixabay

Sâmbătă, prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, a anunțat instituirea carantinei zonale în comuna ieşeană Ciurea, pentru o perioadă de 14 zile.

Comuna Ciurea din Iași, în carantină pentru 14 zile

Astfel, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis instituirea măsurii de carantină zonală, începând de duminică, ora 00.00, pentru o perioadă de 14 zile, pe un perimetru din comuna Ciurea, respectiv satele Ciurea şi Lunca Cetăţuii (zona Zanea).

Carantina din comuna Ciurea şi zonele limitrofe se aplică după publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului Comandantului Acţiunii.

Principala măsură priveşte instituirea de filtre pe căile de comunicaţii şi în interiorul localităţilor pentru limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei reguli şi interzicerea sau limitarea unor categorii de activităţi.

Deplasarea în afara locuinţei şi în afara perimetrului supus carantinei va putea fi făcută doar pentru motive justificate precum: scop profesional, asistenţă medicală, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi şi a copiilor, achiziţionarea unor produse etc.

Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, după caz, legitimaţia de serviciu, adeverinţă eliberată de angajator sau declaraţia pe propria răspundere”, a declarat prefectul Marian Grigoraş.

În prezent, rata de infectare cu COVID-19 a județului Iași este de 3,24 la mia de locuitori.

Klaus Iohannis: „Lockdown-ul național nu se întâmplă”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, că nu intenționează să reinstituie carantina la nivelul întregii țări, după alegerile parlamentare de pe 6 decembrie.

„În acest context de carantină și lockdown, vreau să fie foarte clar: nu există nici o intenție, eu nu intenționezsă promovez o carantină la nivel național după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet, fiindcă sunt politicieni fără scrupule care încearcă să se promoveze cu știri de tip senzațional. Deci, lockdown-ul nu se întâmplă.Abordarea s-a dovedit că dă rezultate. Vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale, în localități,unde situația o impune, deci unde avem o creștere prea mare”, a declarat președintele țării.

Cu toate acestea, șeful statului explică faptul că, la nivelul unor localități se impune carantinarea din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

Nu am învins virusul: măsurile rămân în vigoare. Orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute. De ce e nevoie de carantinare în localități? Când rata de infectare crește prea mult se impun măsuri suplimentare, adică carantinare zonală, care reduce mobilitatea. Locuitorii se întâlnesc mai rar, inhibând răspândirea virusului”, a mai spus Iohannis.

De asemenea, șeful statului spune că în perioada sărbătorilor de iarnă, restricțiile impuse din cauza pandemiei nu vor fi ridicate, dar nici nu se vor înăspri.

„După cum vedem pe grafic, măsurile în vigoare au dus la reducerea numărului de infecții. În aceste condiții, experții sunt de părere că în perioada următoare nu e nevoie de noi restricții.Chiar dacă acum avem motive de optimism moderat, nu este momentul să discutăm de relaxări generalizate. Dar trebuie să fim precauții, nu se vor lua înapoi restricțiile, numărul de infectări e în continuare foarte mare, ATI-urile sunt aproape pline, numărul de decese e foarte mare. Deci nu putem vorbi de o relaxare, e puțin probabil ca până la finalul lui decembrie să se renunțe la restricții. Evoluția se analizează de specialiști, mai ales de INSP, și cel puțin o dată pe săptămână se emit recomandări noi”, a mai punctat Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:49 - Continuă haosul din Georgia după alegerea președintelui. Actuala șefă a statului nu vrea să plece și cere reorganizarea alegerilor
08:22 - Marea problemă pentru România de la intrarea completă în Schengen. Ce s-ar putea întâmpla de la 1 ianuarie
23:51 - „360 de grade”, cu Alina Bădic | Prof. univ. dr. Dulcan: Un om care respectă legile bunului simț e mult mai agreat de rațiunea divină decât unul care se dă toată ziua cu capul de icoane, apoi își chinuie familia (VIDEO)
23:25 - „360 de grade”, cu Alina Bădic | Prof. univ. dr. Dulcan: Suferința este una dintre căile ce i se dau omului pentru a se înțelepți, pentru a se întreba, pentru a învăța ceva (VIDEO)
22:57 - Românii au ajuns să facă ”echipă” ca să cumpere porc de Crăciun. Cât costă un kilogram
22:26 - Rata de abandon universitar este tot mai mare. „Nu sunt informații actualizate, ceea ce se cere pe piața muncii”
21:49 - Arad: Poliţiştii locali i-au vizitat acasă pe elevii chiulangii. Ei susțin că nu se pot trezi dimineața să meargă la școală. Ce spun părinții
21:23 - Miliardarul Isak Andic, fondatorul lanțului de modă Mango, a murit după ce a căzut de pe o stâncă
20:58 - Simona Pătruleasa, despre cum îşi educă fiica: „Ne percepe ca fiind exigenţi, dar credem că în viitor ne va mulţumi”. Ce reguli trebuie să respecte Ingrid
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor