Alina Gorghiu: Regulile nu sunt făcute să împiedice pe nimeni să participe la pelerinaje, ci să protejeze sănătatea. N-a fost vorba nici măcar o secundă de prigoană religioasă / Situația din Constanța, printre cele mai grave din țară (VIDEO)

Alina Gorghiu: Regulile nu sunt făcute să împiedice pe nimeni să participe la pelerinaje, ci să protejeze sănătatea. N-a fost vorba nici măcar o secundă de prigoană religioasă / Situația din Constanța, printre cele mai grave din țară (VIDEO)
foto: facebook.com/alinagorghiu

Senatoarea PNL Alina Gorghiu, candidată la Timiș pentru un nou mandat, a abordat discuțiile iscate de Pelerinajul la Peștera Sfântului Apostol Andrei. „Singura și principala preocupare a autorităților, a guvernului Orban, a fiecărui om care are atribuții în gestionarea acestei situații pandemice este legată de siguranța românilor care participă de obicei la aceste pelerinaje și cred că nu mai este un mister pentru nimeni că în general la aceste pelerinaje sunt și multe persoane în vârstă, sunt multe persoane cu boli cronice, oameni vulnerabili și care, cum știm, participă într-o proporție mare”, a declarat demnitarul liberal, vineri, în direct pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alina Gorghiu (PNL), despre discuțiile iscate de Pelerinajul la Peștera Sfântului Apostol Andrei în contextul crizei sanitare

Întrebată cum ne raportăm la tensiunile iscate de acest subiect, Alina Gorghiu a răspuns: „Ne raportăm în primul rând cu mult tact, însă trebuie să știți și dumneavoastră, la fel ca oricine care ne urmărește în momentul acesta, că singura și principala preocupare a autorităților, a guvernului Orban, a fiecărui om care are atribuții în gestionarea acestei situații pandemice este legată de siguranța românilor care participă de obicei la aceste pelerinaje și cred că nu mai este un mister pentru nimeni că în general la aceste pelerinaje sunt și multe persoane în vârstă, sunt multe persoane cu boli cronice, oameni vulnerabili și care, cum știm, participă într-o proporție mare. Ca atare, e imperios necesar ca orice instituție din România, inclusiv Biserica, să dea dovadă de înțelepciune să dea dovadă că înțeleg și respectă legea și regulile. Evident că toți ne dorim ca viața să revină la normal cât mai repede, ne dorim să eliminăm toate măsurile de protecție, dar trebuie să ne uităm la realitatea din jurul nostru”.

Ea a vorbit despre datele din Constanța și a precizat că „rata infectării în municipiu era peste 10 calculată cazuri noi înregistrate în ultimele 14 zile, iar pe județ a depășit 7. E printre cele mai grave situații din țară. Sunt și alte județe unde s-au luat măsuri de carantinare, dar acolo au apărut semne de scădere, însă Constanța nu este în situația fericită la acest moment să aibă cazuri în scădere. Ca atare, vorbim despre o situație specială, vorbim despre nevoia de dialog, dar de respectarea unor norme și eu am să fac o precizare foarte importantă pentru că am auzit destul de multe acuzații în spațiul public făcute dintr-o anumită parte și cred că e incorect față de acest guvern sau față de autorități. N-a fost vorba nici măcar o secundă despre prigoană religioasă sau despre orice altă dezinformare, ci a fost vorba exclusiv despre prudență, despre grija față de sănătatea publică și cred eu că nimeni nu trebuie să fie supus unui comportament imprudent sau sfidării unor reguli sanitare, pentru că acest gen de comportament poate să ducă la îmbolnăvirea unor oameni și chiar la moartea altora”.

„E o grijă pe care fiecare dintre noi – că vorbim de autorități, repet, de Biserică, de mine, de dumneavoastră – suntem obligați să o avem. Este foarte bine că Înaltpreasfinția Sa Teodose își îndeamnă credincioșii să se roage, este foarte bine însă să participe la respectarea acestor reguli, pentru că nu sunt făcute aceste reguli să împiedice pe nimeni să se roage sau să participe la pelerinaje sau alte activități, repet, ci să protejeze sănătatea. Un ultim lucru, vreau să fac mențiunea că Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța interzice ca la pelerinaje să participe alte persoane din afara celor care au domiciliul în localitatea unde se desfășoară, iar în acest context solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a permite pelerinajul de Sfântul Andrei și pentru localnicii din alte zone a fost, astăzi, respinsă de Tribunalul Constanța. A decis acest tribunal că la pelerinajul din 30 noiembrie pot participa numai localnicii. Ca atare, eu, ca avocat, vă spun o concluzie – e o perioadă dificilă, dar unde e o lege, unde sunt norme, nu cred că e tocmeală și nu cred că e bine să facă autoritățile excepții de la lege pentru că răspunderea ne aparține tuturor”, a mai spus Alina Gorghiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`