Ungaria și Polonia continuă să blocheze adoptarea bugetului UE și a fondului uriaș de recuperare economică

Ungaria și Polonia continuă să blocheze adoptarea bugetului UE și a fondului uriaș de recuperare economică
Foto: pixabay

Liderii Ungariei și ai Poloniei au promis că își vor menține vetoul față de bugetul UE șide fondul său masiv de ajutor pentru recuperarea economică în pandemie.

Cele două state continuă să se opună mecanismului care leagă finanțarea țărilor de principiile statului de drept, argumentând că planul UE riscă să deraieze.

UE a propus un mecanism care leagă bugetul blocului de 1,8 trilioane euro, care include un pachet de recuperare a coronavirusului de 750 miliarde euro, cu respectarea statului de drept de către membrii săi. Aceasta acoperă domenii precum valorile democratice, drepturile omului și independența sistemului judiciar.

Prim-miniștrii Viktor Orbán și Mateusz Morawiecki s-au întâlnit la Budapesta pentru a discuta despre modalitățile de a-i convinge pe liderii UE să abandoneze planul.

Într-o declarație comună, ei au respins orice mecanism care ar sancționa financiar statele membre pentru încălcarea standardelor democratice.

Au propus o soluție cu două căi pentru a ieși din impas și a elibera pachetul COVID-19. Aceasta implică limitarea condițiilor de alocare a fondurilor și transmiterea spre aprobare a legăturii cu statul de drept către Consiliul European – ceea ce, dacă ar fi adoptat de liderii UE, ar însemna modificarea tratatelor UE.

Săptămâna trecută cele două țări au pus veto pe mecanismul UE, împiedicând efectiv progresul făcut în implementarea întregului buget și a pachetului de salvare, planificat pentru ianuarie. Aceștia au primit sprijin de la prim-ministrul Sloveniei, Janez Jansa.

Joi (26 noiembrie), liderii polonezi și maghiari și-au continuat atacul.

Viktor Orbán a declarat că dezbaterea UE cu privire la statul de drept nu trebuie legată de modalități de depășire a crizei economice. „Oricine le leagă este iresponsabil, deoarece criza are nevoie de decizii economice rapide”, a declarat el într-o conferință de presă.

Liderul Ungariei a spus că acționează în interesul națiunii sale, opunându-se mecanismului financiar, spunând că acesta încalcă valorile naționale și suveranitatea Ungariei. Dezbaterea nu a fost despre statul de drept, ci despre „regula majorității”.

„Acest lucru este extrem de periculos pentru coeziunea Europei, este o soluție proastă care amenință destrămarea Europei în viitor”, a spus Morawiecki.

Premierul polonez a susținut că mecanisme exclusive similare ar putea fi folosite în viitor împotriva altor țări, asupra altor probleme. Cu veto-ul „Apărăm unitatea uniunii”, a adăugat el.

Editorul politic al Euronews, Darren McCaffrey, a declarat că poziția celor doi lideri a pus la îndoială o afirmație la începutul acestei săptămâni a ministrului german de externe Heiko Maas, potrivit căreia o soluție era pe cale să fie stabilită.

Mai mulți deputați europeni acuză liderii unguri și polonezi că încearcă să șantajeze UE și că pun în pericol mijloacele de trai ale europenilor, inclusiv în propriile țări.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a declarat că nu va face „nicio concesie” Ungariei și Poloniei cu privire la condiționalitatea finanțării UE pentru respectarea statului de drept.

Conform noului mecanism, țările UE individuale și-ar putea pierde vetoul și ar putea reduce fondurile dacă majoritatea altor state membre susțin o astfel de acțiune. Liderii UE vor discuta problema la un summit european din decembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`