Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, despre primul caz de COVID-19 din țară, semnalat în urmă cu 9 luni

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, despre primul caz de COVID-19 din țară, semnalat în urmă cu 9 luni
Sursa Foto: DCNews

Prof dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, a vorbit despre primul caz de coronavirus de pe teritoriul României, dar și despre situația actuală din unitatea pe care o conduce.

Dr. Carmen Dorobăț, despre primul caz de COVID-19 din România, semnalat în urmă cu 9 luni

Pe 26 februarie a fost confirmat primul caz deCOVID-19, pe teritoriul României. Este vorba despre un tânăr de 25 de ani din județul Gorj. Bărbatul intrase la acel moment în contact cu un cetățean italian, care se afla în vizită în țara noastră.

De atunci, au fost confirmate peste 440.000 de persoane infectate cu coronavirus, iar peste 10.500 de persoane și-au pierdut viața din cauza virusului.

„Au trecut 9 luni de când la Iaşi am îngrijit primul pacient cu Covid-19. E mult, pentru o lume întreagă să ducă pe umeri această povară. Pare că a fost foarte puţin, în ultima perioadă am trăit într-un ritm infernal şi nu numai din punct de vedere medical, ci şi admnisitrativ şi organizatoric.

Pentru că aceasta pandemie ne-a resetat tot ceea ce înseamnă organizarea unui spital de boli infecţioase, manevra epidemiologica, gândirea la patul bolnavului, flexibilitate în ceea ce priveşte organizarea personalului, modul de abordare a unor noi salariaţi. O complexitate de factori care ne-a făcut să trăim într-un alt timp în această perioadă”, a declarat Dr. Carmen Dorobăț, citată de bzi.ro

Bilanțul epidemiologic al Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași

„La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi am avut internaţi peste 4.000 de pacienţi. Aceştia au fost toţi confirmaţi cu Covid-19, 500 provin din alte judeţe. Vă spun cu oarecare mândrie că am avut cereri din alte centre universitare cum ar fi Cluj, Bucureşti să vină să se interneze la Iaşi. I-am îngrijit bine şi au plecat foarte mulţumiţi acasă.

Pacienţii au avut vârste de la o lună până la 90 de ani. Pacientul de o lună şi pacientul de 90 de ani au plecat bine acasă. Rata de vindecare a fost de peste 80% (85-87%), cu o rată de mortalitate de 5% (5.2-5.8%) în ultima perioadă de timp. Acel rest de până la 100% este vorba de pacienţi transferaţi în alte spitale pentru diverse probleme acute care au impus că transfer vital la alte spitale şi intervenţie a unei alte specialităţi”, a mai completat medicul.

„La copii, vârsta 0 – 18 ani, am avut peste 100 de pacienţi. Profilul clinic al acestei infecţii s-a modificat în timp. În prezent spitalizăm numai forme medii şi cu potenţial de agravare. Numărul locurilor pentru zona de confirmaţi care au nevoie de oxigen reprezintă de fapt adevărata problemă. Încercăm în această perioadă să acoperim din punct de vedere al necesarului de aparatura întocmai zona de pre terapie intensivă. Tabloul clinic s-a modificat, intrarea în scenă a simptomelor s-a modificat. Noi infecţioniştii tragem concluzia că avem de-a face cu un agent infecţios, duşman redutabil, deşi noi avem experienţă. La copii am avut doar forme asimptomatice şi uşoare. Simptomele care apar la copii: rar febră, de regulă apare o tuse, câteodată lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături, scaune diareice, manifestări cutanate”, mai spune managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

România a plătit avansul pentru vaccinul anti-COVID

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat că România a plătit avansul de 12 milioane de europentru vaccinul anti-COVID-19.

„Toți românii trebuie să știe! Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin COVID-19, in suma de 12.058.345 Euro!”, a anunțat ministrul Finanțelor, pe contul său de Facebook.

Reamintim că aceasta este doar o primă tranșă, investițita totală fiind de 100 de milioane de Euro pentru țara noastră. Comisia Europeană a anunțat că va distribui vaccinul în funcție de populația țării. Primele donze vor ajunge în România în luna decembrie, după cum a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță. Primele persoane vaccinate vor fi medicii și persoanele vulnerabile, dar și cei care au boli cronice.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 a anunțat că, în cel mai bun caz, primele doze de vaccin vor fi disponibile în Romînia în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie.

„În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie, spre sfârşitul lunii decembrie, să avem disponibile primele doze de vaccinuri de la cel puţin o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vorbim de luna ianuarie-februarie. Ar fi cel puţin 2,4 milioane de doze de la Astra Zeneca şi probabil tot atâtea doze de la Pfizer”, a anunțat Gheorghiță, precizând că România are toate facilitățile necesare pentru depozitarea vaccinului la temperaturi scăzute.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`