Florin Cîțu, despre rectificarea bugetară: România se asigură că va avea între primele ţări acces la vaccinul anti-COVID-19 în perioada următoare (VIDEO)

Florin Cîțu, despre rectificarea bugetară: România se asigură că va avea între primele ţări acces la vaccinul anti-COVID-19 în perioada următoare (VIDEO)
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că prin rectificarea bugetară care a fost aprobată în ședința de luni a Guvernului, a fost suplimentată contribuția României la Comisia Europeană, precum și prefinanțarea producătorilor pentru vaccinul împotriva COVID-19. Într-un videoclip publicat pe pagina sa de Facebook, Florin Cîțu precizează că orice altă informație apărută în spațiul public pe această temă este falsă.

Ministrul Finanțelor: Guvernul a suplimentat suma necesară pentru plata contribuţiei la Comisia Europeană și prefinanţarea producătorilor pentru vaccinul anti-COVID

„Prin rectificarea bugetară aprobată ieri (luni – n.r.), Guvernul a suplimentat suma necesară pentru plata contribuţiei la Comisia Europeană şi, foarte important, prefinanţarea producătorilor pentru vaccinul împotriva coronavirus”, a anunțat ministrul Finanțelor.

Astfel, a precizat Florin Cîțu, ”România se asigură că va avea între primele ţări acces la acest vaccin în perioada următoare”.

De altfel, în ultima perioadă se discută foarte intens despre viitoarea campanie de vaccinare a populației împotriva noului coronavirus.

Florin Cîțu, despre rectificarea bugetară: România se asigură că va avea între primele ţări acces la vaccinul anti-COVID-19 în perioada următoare

Klaus Iohannis: României îi va reveni o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin

Președintele Klaus Iohannis a explicat la începutul lunii noiembrie, că România ar urma să primească peste 10 milioane de doze de vaccin, ca parte a acordurilor încheiate cu Comisia Europeană.

”România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19, atunci când acestea vor fi disponibile, urmând ca țării noastre să îi revină o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin.

Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial și a capacității totuși destul de reduse de producție, vaccinul va ajunge în țările europene în mod etapizat. (…) În baza convențiilor făcute în Uniunea Europeană, toate statele europene vor primi în același timp aceste tranșe. Deci, în momentul în care vaccinul va fi disponibil și va fi livrată prima tranșă, toate statele europene vor primi cota corespunzătoare din prima tranșă, la fel din a doua tranșă și așa mai departe”, a explicat Klaus Iohannis.

Valeriu Gheorghiță: În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie să avem primele doze de vaccin

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-coronavirus, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a precizat recent că în cea mai fericită situație, primele doze de vaccin vor ajunge în România la finalul lunii decembrie.

„În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie, spre sfârşitul lunii decembrie, să avem disponibile primele doze de vaccinuri de la cel puţin o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vorbim de luna ianuarie-februarie. Ar fi cel puţin 2,4 milioane de doze de la Astra Zeneca şi probabil tot atâtea doze de la Pfizer”, a anunțat Gheorghiță, precizând că România are toate fecilitățile necesare pentru depozitarea vaccinului la temperaturi scăzute.

Principalul centru în care dozele vor fi stocate va fi Institutul Cantacuzino. De asemenea, vor fi folosite și sediile a șase spitale militare din țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”