Cine este Antony Blinken. Fostul consilier al lui Barack Obama va fi numit Secretar de Stat în administrația Biden

Cine este Antony Blinken. Fostul consilier al lui Barack Obama va fi numit Secretar de Stat în administrația Biden
sursa foto: twitter

Antony Blinken, fost consilier al lui Barack Obama, apărător al alianțelor globale și cel mai apropiat consilier de politică externă al președintelui ales, Joe Biden, este așteptat să fie nominalizat la funcția de secretar de stat, mandat în care va încerca să unească partenerii internaționali sceptici în o nouă competiție cu China, potrivit surselor citate de nytimes.com..

Antony Blinken, viitor secretar de stat în administrația Joe Biden

Blinken, în vârstă de 58 de ani, fost secretar adjunct de stat sub președintele Barack Obama, și-a început cariera la Departamentul de Stat în timpul administrației Clinton. Acreditările sale extinse de politică externă sunt de așteptat să ajute la calmarea diplomaților americani și a liderilor globali deopotrivă, după patru ani de strategii confuze ale administrației Trump.

De asemenea, se așteaptă ca Biden să numească un alt asistent apropiat, Jake Sullivan, în calitate de consilier de securitate națională, potrivit unei persoane familiare cu procesul numirilor.

Sullivan, în vârstă de 43 de ani, i-a succedat lui Blinken în funcția de consilier de securitate națională al vicepreședintelui Biden și a ocupat funcția de șef al planificării politicilor la Departamentul de Stat sub conducerea lui Hillary Clinton, devenind cel mai apropiat consilier strategic al ei.

Împreună, Blinken și Sullivan, buni prieteni cu o viziune comună asupra lumii, au devenit oamenii de încredere ai lui Biden și adesea vocea sa în problemele politicii externe.

Ei au gândit atacul împotriva utilizării de către președintele Trump a sintagmei „America întâi” ca principiu călăuzitor, spunând că izolează Statele Unite și creează oportunități și viduri pentru adversarii săi.

Blinken a fost apropiat de Biden timp de aproape 20 de ani, inclusiv în calitate de asistent principal al Comitetului pentru relații externe al Senatului și, mai târziu, în calitate de consilier național pentru securitate, când era vicepreședinte. În acest rol, Blinken a contribuit la dezvoltarea răspunsului american la revoltele și instabilitățile politice din Orientul Mijlociu, cu rezultate mixte în Egipt, Irak, Siria și Libia.

Blinken a încercat, de asemenea, să diminueze crizele refugiaților. În ultima zi a administrației Obama, Departamentul de Stat a stabilit un plafon de 110.000 de refugiați cărora li s-ar permite să se stabilească în Statele Unite în anul fiscal 2017.

De atunci, acest număr a scăzut la 15.000 în anul fiscal 2021. El a spus că va căuta să asiste în continuare Guatemala, Honduras și El Salvador – țările din Triunghiul de Nord din America Centrală – pentru a convinge migranții că vor fi mai în siguranță și vor rămâne mai bine la ei acasă.

Toate acestea vor lăsa mai puțin timp și resurse pentru Orientul Mijlociu, a spus Blinken, deși acesta a fost domeniul politic care l-a preocupat în anii de după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 și invazia Irakului în 2003.

Donald Trump a acceptat începerea procesului de tranziție către Administrația Joe Biden

Donald Trump, președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii, a dat undă verde procesului de tranziţie spre Administrația Biden, la mai bine de două săptămâni de când televiziunile americane au anunțat victoria democratuluiJoe Bidenîn alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Donald Trump,nu a recunoscut nici acumvictoria adversarului său, democratulJoe Biden, în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. De altfel, el a și promis să continue „lupta dreaptă”, în timp cedemersurile sale în justiţiepentru a de monstra diverse fraude se înmulțesc, fără a avea un rezultat pozitiv.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`