Alexandru Rafila, despre vaccinul antigripal: ”Ministerul Sănătății a cumpărat de două ori mai multe doze de vaccin gripal decât anul trecut. Paradoxal, a ajuns doar o mică parte din cele 3 milioane de doze”

Alexandru Rafila, despre vaccinul antigripal: ''Ministerul Sănătății a cumpărat de două ori mai multe doze de vaccin gripal decât anul trecut. Paradoxal, a ajuns doar o mică parte din cele 3 milioane de doze''
Foto: Inquam Photos / George Călin

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a vorbit, luni seară, la Antena 3, despre uncontract alMinisterului Sănătății încheiat pentru trei milioane de doze de vaccin antigripal.

Acesta susține cănu știe de ce doar o mică parte din dozele cumpărate au ajuns la medicii de familie și că producția s-a încheiat în luna septembrie.

„Ministerul Sănătăţii a cumpărat faţă de anul trecut de două ori mai multe doze de vaccin antigripalşi în mod normal, la medicii de familie ar fi trebuit să existe suficient vaccin pentru vaccinarea tuturor pacienţilor cu boli cronice de pe lista lor.

Au fost achiziţionate 3 milioane de doze de vaccin şi, paradoxal, nu a ajuns decât o mică parte din cele 3 milioane de doze.

Acesta este jumătate de răspuns, iar cealaltă jumătate din răspuns legat de vaccinul care ar trebui să existe în farmacii – acolo există un consum istoric, iar companiile au o cantitate de vaccin oarecum asemănătoare ca cea din anul precedent.

Companiile nupot risca o cantitate mai mare şi să rămână nevândută, iar anul acesta este o situaţie specială, lumea a înţeles că este utilă vaccinarea anti-gripală şi atunci au comandat o cantitate puţin mai mare ca în anii precedenţi.”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta mai spune că vaccinul gripal trece printr-un proces tehnologic care durează şase luni.

”Producţia de vaccin s-a încheiat în luna septembrie şi alt vaccin nu se mai face în acest sezon.

Nu se poate suplimenta cantitatea de vaccin care se produce lunar, pentru că există cerere mai mare într-o ţară.

Singura şansă a noastră ar fi ca o ţară să nu folosească întreaga cantitate care i-a fost alocată, iar acel vaccin să ajungă în România, dar în contextul actual şansele sunt destul de mici”, a precizat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Ministerul Sănătății a anunțat distribuirea a 900.000 de doze de vaccin antigripal către DSP-uri.

Valeriu Gheorghiță: Persoanele de peste 65 de ani și cele cu boli cronice, prioritate la vaccinul anti-COVID

„Categoric, persoanele vulnerabile, ceea ce înseamnă persoane peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice, începând de la boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere, sunt boli prioritare care îi poziţionează pe pacienţi în primele categorii ca beneficiari ai campaniei de vaccinare.

Este evident ca prioritatea campaniei de vaccinare să fie aceea de a proteja lucrătorii din sistemul de sănătate, în primul rând, şi în al doilea rând de a proteja categoriile vulnerabile, tocmai pentru a scădea riscul de deces”,a afirmat medicul militar la Antena 3.

„Motiv pentru care, la aceste categorii deja menţionate, se adaugă activităţile esenţiale din infrastructura critică şi protejarea persoanelor care deservesc aceste tipuri de activităţi. Ceea ce trebuie să înţelegem este legat de tipul de comorbiditate pentru că sunt vaccinuri care vor avea o pleiadă de indicaţii şi de contraindicaţii, dar din punct de vedere strategic persoanele cu boli cronice sunt persoanele prioritizate pentru a primi în primele etape vaccinarea împotriva SARS-COV-2″, a concluzionat medicul, menționând totodată că tinerii cu vârste sub 18 ani nu vor fi imunizați, deoarece nu există studii clare efectuate în acest sens.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul anti-Covid

Medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat vineri seară, pentruB1 TV,că e posibil caprimele doze de vaccinsă nu ajungă în România luna viitoare, ceea ce înseamnă că, în ianuarie 2021, vom primi o tranșă dublă. Acesta a vorbit apoi desprelocurile în care vor fi depozitate dozele de vaccinși cum vor fi ele distribuite în toată țara. El a precizat că este luată în calcul inclusiv distribuția cu avioane Spartan și că toate centrele de depozitare vor fi alese în așa fel încât să deserveasă 5 -6 județe fiecare.

„S-au început toate pregătirile necesare restructurării tuturor facilităților necesare pentru a se asigura capacitatea de stocare, de distribuție, care să fie potrivită pentru toate tipurile de vaccinuri care ar putea să fie disponibile, pentru că noi luăm în calcul și scenariul în care am putea avea mai multe vaccinuri la un moment dat. Principalul centru e stocare la nivel național va fi Institutul Cantacuzino, care are disponibilitate de stocare pentru cele mai complexe condiții, adică la -80 de grade.

Vom avea centre reginale la nivelul țării, care vor avea acoperire națională, vom avea congelatoare de -80 de grade, prin dispoziții de la nivelul Ministerul Apărării.

Sunt șase centre regionale în marile orașe din țară, am ales în general orașele care au aeroport pentru a putea transporta cât mai rapid. Acum sunt încă în analize. Vă pot asigura că ele sunt distribuite uniform la nivelul țării, așa încât fiecărui centru îi revin practic cinci sau șase județe alocate”, a explicat medicu Valeriu Gheorghiță, pentru B1 TV.

Întrebat cum vor fi transportate dozele de vaccin, medicul a răspuns:„Există ambele scenarii luate în calcul. În marea majoritate a cazurilor vom avea distribuție terestră, cu mașini din dotarea Ministerului Apărării Naționale și din dotarea Ministerului de Interne, la care se adaugă și flota din subordinea Ministerului Sănătății. De asemenea, e important să precizăm, pentru anumite tipuri de vaccinuri la care se poate face distribuție aeriană, luăm în calcul inclusiv transportul lor cu avioanele Spartan, pentru că vom vorbi de timp scurt de distribuție și de volume foarte mari. Din acest motiv, avem în calcul acest tip de distribuție inclusiv aeriană”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`