Anunțul lui Marcel Ciolacu privind pensia specială, mai degrabă un gest populist. Demisia sa nu va echivala cu pierderea pensiei speciale / Dan Barna și USR, anunț similar cu cel făcut de șeful PSD

Anunțul lui Marcel Ciolacu privind pensia specială, mai degrabă un gest populist. Demisia sa nu va echivala cu pierderea pensiei speciale / Dan Barna și USR, anunț similar cu cel făcut de șeful PSD
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE, 23 noiembrie, ora 22.30 // După anunțul făcut de președintele PSD, omologul său de la USR a ieșit în spațiul public cu o precizare similară, spunând că parlamentarii Uniunii își vor depune demisia din Parlament „pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială”. Cu toate acestea, fără abrogarea articolului 49 din Legea 96/2006, gestul este unul lipsit de efectul pretinspentru cei care vor fi realeși. În plus, interpretarea Legii privind statutul senatorilor și deputaților„este aceea că nu trebuie să ai un mandat plin ca să beneficiezi de pensie specială”, după cum a explicat și premierul Ludovic Orban, pentru B1 TV.

„Așa cum am anuntat în această după-amiază, mâine dimineață deputații și senatorii USR își vor depune demisia din Parlament pentru a nu face parte dintre cei care vor primi pensie specială.

Pensia specială este o sfidare la adresa oamenilor cinstiți din această țară. Să reprezinți voința populară este o onoare, nu o corvoadă.

Pe agenda Parlamentului este deja de patru ani un proiect de lege al USR care urmărește eliminarea acestor pensii. Patru ani de zile în care niciodată nu s-a găsit o majoritate care să facă acest lucru. Niciodată.

Dar, pentru că am promis oamenilor că nu vom beneficia de ele, ne vom depune demisiile înainte de finalul acestui mandat.

USR PLUS va face din eliminarea pensiilor speciale condiție esențială pentru participarea la orice coaliție de guvernare”, a scris Dan Barna, pe Facebook, după anunțul făcut de Marcel Ciolacu.

Știrea inițială // Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie specială, însă gestul său nu va avea efect juridic. Prevederile legale în vigoare arată că o eventuală demisie a liderului social-democrat nu va echivala cu pierderea pensiei speciale.

Potrivit Legii nr. 96 din 2006 privind statutul senatorilor și deputaților, cuantumul pensiei speciale va fi același în cazul în care persoana respectivă are vârsta de pensionare și depune o cerere în acest sens.

Totodată, conform aceluiași act normativ, cuantumul pensiei speciale va fi același dacă persoana în cauză nu este realeasă pentru un nou mandat, scenariu în care nu se acordă indemnizație. Prin urmare, beneficiază numai cei care nu mai candidează, nu și cei care candidează pentru un nou mandat și sunt realeși.

Concret, singura soluție pentru renunțarea la pensiaspecială ar fi abrogarea Articolului nr. 49 din Legea 96/2006, situație în care nimeni nu ar mai beneficia de ea.

„Deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, eşalonate, după caz, în anexele nr. 5 şi 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleaşi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat”, se arată în primul alineat din art. 49 al Legii 96/2006.

Potrivit Articolului 50 din aceeași lege, „nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă, prevăzută la art. 49, deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru infracţiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările şi completările ulterioare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`