CORONAVIRUS | Directorul general al OMS: „Persoanele cele mai sărace riscă să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”

CORONAVIRUS | Directorul general al OMS: „Persoanele cele mai sărace riscă să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”
Foto: Hepta - Zuma Press / Xinhua

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, luni, că informaţiile despre un al treilea vaccin promiţător împotriva noului coronavirus dau speranţe. Totodată, acesta a atras atenţia în acelaşi timp că „persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile riscă să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”.

„Există acum un risc real ca persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”

Tedros Adhanom Ghebreyesus a afirmt, într-o conferinţă de presă la Geneva, că „odată cu cele mai recente veşti pozitive în legătură cu testele clinicile asupra vaccinurilor, lumina de la capătul acestui lung şi întunecat tunel devine tot mai puternică”.

„Există acum o speranţă reală ca vaccinurile combinate cu alte măsuri de sănătate publică dovedite să pună capăt pandemiei”, a adăugat el.

Șeful OMS le-a cerut guvernelor să se asigure că fiecare ţară primeşte vaccinuri şi a salutat declaraţiile în acest sens din weekend ale G20, grupul marilor economii din lume, potrivit DPA şi AFP, citate de Agerpres.

Cu toate acestea, Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat că „există acum un risc real ca persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile să fie călcate în picioare în goana după vaccinuri”.

Macron şi Merkel cer statelor G20 să contribuie financiar la vaccinarea împotriva virusului în ţările sărace

Amintim că sâmbătă, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, le-au cerut statelor grupului G20 ca în lupta împotriva pandemiei cu noul coronavirus să fie solidare economic cu statele mai sărace, contribuind financiar la eforturile de a face accesibilă vaccinarea în toate aceste ţări.

Emmanuel Macron a susţinut că marile puteri ar trebui „să cumpere doze de vaccin pentru ţările cele mai puţin avansate”.

„Trebuie să concepem împreună un mecanism de donaţii (…) pentru vaccinarea categoriilor prioritare în ţările în dezvoltare”, a afirmat el.

Totodată, oficialul a întrebat: „Vom fi pregătiţi să garantăm accesul (la vaccin) la scară planetară şi să evităm cu orice preţ scenariul unei lumi cu două viteze, în care doar cei mai bogaţi vor putea să se protejeze de virus şi să-şi reia viaţa normală?”.

Și Angela Merkel a estimat că „pentru îngrădirea pandemiei accesul la vaccin trebuie să fie posibil şi accesibil pentru toate ţările, dar fondurile promise până acum pentru aceasta nu sunt suficiente”.

Agenţia Europeană a Medicamentelor anunţă că ar putea autoriza un vaccin anti-COVID-19 la finele anului sau la începutul lui 2021

Agenţia Europeană a Medicamentelor a anunțat, luni, că ar putea aproba primele vaccinuri împotriva coronavirusului la finele acestui an sau la începutul lui 2021. În prezent, EMA analizează cereri de autorizare a trei vaccinuri. Unda verde finală va fi dată, însă, de către Comisia Europeană.

„E dificil, în acest stadiu, să anunțăm o dată sigură de autorizare a vaccinurilor, pentru că nu avem încă toate datele, iar examene sunt încă în continuare în curs. În funcţie de analize, EMA ar putea fi în măsură să finalizeze evaluarea vaccinurilor candidate cele mai avansate către sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a transmis EMA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)