Redeschiderea școlilor și organizarea alegerilor sunt două subiecte controversate, în contextul COVID-19. În opinia doctorului Lorand Savu, ambele activități se pot desfășura fără probleme.
„În opinia mea, nu școala sau alegerile sunt o problemă, ci pur și simplu, bagajul de virusuri cu care ne-am pornit spre toamnă, când scade sistemul imunitar la toată lumea și atunci, se împrăștie foarte ușor virusul.
Nu școala este o problemă, nu cred că virușii se transmit altfel în cazul copiilor, față de adulți. Aportul școlii (n.r. – în creșterea numărului de cazuri) cred că este nesemnificativ. Nu cred că dacă s-ar deschide școala ar fi mai multe cazuri. În școli oricum se iau și măsuri de protecție, nu e chiar ca în primăvară”, a explicat Lorand Savu pentru B1.ro.
Expertul în sănătate îl contrazice astfel pe Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” din București. În august, Imbri a declarat că elevii pot fi precum „un burețel de viruși”.
„Copiii sunt un izvor de infecție destul de serios, având în vedere că aceștia au o încărcătură virală mai mare decât adulții. Ei nu fac forme grave ale bolii, afecțiuni care să sperie, dar sunt ca un burețel de viruși și pot transmite foarte ușor (n.r. – virusul)”, a declarat Emilian Imbri în august 2020, pentru B1.ro.
Pe marginea acestui subiect a comentat și directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge. În opinia acestuia, purtatul măștii este principala măsură eficientă de prevenție, iar ultima izolarea.
„Dacă toți respectăm regulile, izolarea nu este inevitabilă, sunt convins că izolarea este o măsura luată ca ultimă soluție. Masca nu este remediul universal, ea trebuie folosită alături de alte metode. Dar dacă 95% din populație ar purta mască, izolarea nu ar fi necesară. Dat fiind faptul că proporția actuală a celor care poartă mască este de 60% sau mai puțin, izolarea este greu de evitat.
(…) Nu există motive să spunem că şcolile sunt unul din vectorii principali de transmitere a noului coronavirus. Trebuie să ţinem şcolile deschise până la capăt pentru că nu ne putem permite o generaţie pierdută din cauza COVID-19”, a declarat oficialul OMS joi, 19 noiembrie.
Întrebat, vineri, la Suceava, dacă Ministerul Educației sau Guvernul României au în vedere redeschiderea unităților de învățământ, prim-ministrul Ludovic Orban a răspuns: „Deocamdată obiectivul nostru este să reducem numărul de infectări zilnice, să păzim sănătatea oamenilor, să avem grijă ca un număr cât mai mic de români să se îmbolnăvească, prin aplicarea fermă a tuturor măsurilor pe care le-am luat”.