CORONAVIRUS | Uniunea Europeană ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor Moderna și Pfizer / BioNTech

CORONAVIRUS | Uniunea Europeană ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor Moderna și Pfizer / BioNTech
Foto: Pixabay.com

Agenția Europeană pentru Medicamente ar putea „acorda autorizație condiționată de introducere pe piață începând cu a doua jumătate a lunii decembrie, dacă procedurile se desfășoară fără probleme” vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Anunțul a fost făcut după un summit în care Cei 27 au discutat despre o coordonare a măsurilor lor de luptă împotriva pandemiei, în contextul apropierii sărbătorilor de sfârşit de an, scrie Le Figaro.

UE ar putea da acceptul comercializării vaccinurilor Moderna și Pfizer / BioNTech din decembrie

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este „în discuții zilnice” cu omologul său american, FDA, pentru a „sincroniza evaluările vaccinurilor” anti-Covid, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferință de presă.

„Dacă toate procedurile merg fără probleme, EMA ar putea acorda vaccinurilor Pfizer / BioNTech și Moderna autorizația lor condiționată de introducere pe piață din a doua jumătate a lunii decembrie”, a spus șeful executivului. Întrebată despre posibila utilizare în UE a vaccinului dezvoltat în Rusia, de care este tentată în special Ungaria, ea a fost foarte prudentă: „Orice vaccin va trebui supus procedurii de autorizare a EMA”.

Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac. După un protocol de acord încheiat în august cu compania americană de biotehnologie Moderna, „continuăm negocierile şi suntem de asemenea în discuţii cu (compania americană) Novavax”, a precizat Ursula von der Leyen.

Discuții în jurul relaxării măsurilor restrictive

La summitul de joi prin videoconferinţă, şefii de stat şi de guvern din UE au mai discutat şi despre modul de a relaxa măsurile restrictive odată cu apropierea sărbătorilor de sfârşit de an, fără o relaxare excesivă care ar conduce la „un al treilea val” de contaminări, potrivit unei surse diplomatice. Potrivit acesteia, liderii au evocat „presiunea (cetăţenilor) pentru a se reuni, a se deplasa, a merge la sporturi de iarnă şi a permite sectorului de distribuţie să-şi facă cifra de afaceri” în această perioadă crucială, şi nevoia de „a ţine cont de aceste aspiraţii fără relaxare”.

„Un echilibru de găsit”, au insistat cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, potrivit aceleiași surse diplomatice. „Trebuie să învățăm lecțiile din trecut. Orice relaxare va trebui să fie treptată. Vrem să sărbătorim sărbătorile de la sfârșitul anului, dar în siguranță ”, a declarat presei Charles Michel, președintele Consiliului European.

Deşi Bruxellesul cheamă insistent la o coordonare sporită a măsurilor de combatere a pandemiei, eforturile de armonizare a regulilor de carantină sau de recunoaştere reciprocă a testelor de depistare a coronavirusului rămân complicate. „Nu am ajuns încă acolo”, a admis o sursă europeană. Comisia Europeană a recomandat oficial miercuri statelor membre să recurgă la teste antigenice rapide în anumite condiţii pentru a aduce sub control pandemia, dar existenţa a numeroase teste comercializate cu standarde foarte variate necesită stabilirea unor criterii europene ‘de performanţă’, a insistat şefa executivului european.

Klaus Iohannis: Recunoaşterea reciprocă a testelor ar facilita libera circulație în Uniunea Europeană

Amintim că președintele Klaus Iohannis a subliniat, joi, în cadrul reuniunii membrilor Consiliului European, că recunoașterea reciprocă a testelor pentru infecția cu coronavirus, între statele membre, ar fi o soluție pentru facilitarea liberei circulații în interiorul blocului comunitar.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială, la întrevederea care s-a desfășurat în format de videoconferință, șeful statului a mai atras atenția asupra faptului că, în perspectiva apariției unui vaccin anti-coronavirus, este important să fie luate măsurile necesare pentru a se evita apariția unor probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu consumabile medicale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`