Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmiscă săptămâna trecută nu au fost niciun nou caz degripă sezonieră şi niciun deces provocat din această cauză. Totodată, s-a constat că numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost mai mic comparativ cu săptămâna anterioară.
Potrivit INSP, în săptămâna 9 – 15 noiembrie (S 46/2020), la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 43.871, cu 48,1% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (84.603) şi cu 2,6% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (45.068). În săptămâna 9 – 15 noiembrie au fost raportate la nivel naţional 17 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 19 cazuri înregistrate anul trecut în aceiași perioadă.
Până la data de 15 noiembrie au fost vaccinate antigripal 652.393 de persoane din grupele la risc.
Primul caz de gripă sezonieră din această toamnăa fost înregistrat pe 29 octombrie, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
”A fost înregistrat un caz confirmat de gripă cu virus gripal, tip A, subtip H1”, se arată în informarea transmisă de CNSCBT, referitoare la săptămâna 19-25 octombrie.
Recent, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, medicul infecționist Valeriu Gheorghiță a explicatcum pot fi deosebite cele două afecțiuni respiratorii, precizând că sunt foarte mari șansele ca o persoană să contracteze ambele virusuri în același timp.
”Aceste două virusuri nu competiționează pe aceiași receptori, motiv pentru care ei pot să coexiste foarte bine la același pacient. (…)Gripa debutează, în general, cu un tablou brusc, cu febră mare, cu dureri musculare importante, cu o stare de curbatură, cu dureri de cap, dureri oculare, simți ochii înfundați în orbite, și ulterior apar semnele de tract respiratoriu inferior – tuse seacă și mai rar semnele de strănut și dureri de gât. În infecția cu SARS-CoV-2, debutul, în general, este lent, cu subfebrilitate, cu stare de astenie fizică importantă, stare de oboseală, cu dureri de cap, cu tuse, pierdere de gust și de miros și, în formele severe se instalează dificultatea respiratorie și uneori apar și forme digestive cu greață, vărsături și diaree. Diferența dintre ele este legată de modalitatea de debut: în gripă vorbim de un debut brusc, în infecția cu SARS-CoV-2, debutul este lent, progresiv”, a explicat medicul.