Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că blocarea planului european de relansare de către Ungaria și Polonia „afectează negativ întreaga Uniune Europeană”. Amintim că UngariaşiPolonianu sunt de acord cucondiționarea accesării fondurilor europenede respectarea statului de drept, prin urmare au blocat luni prin veto o decizie esenţială privind adoptarea bugetului multianual al Uniunii Europene.
„Este în interesul tuturor ca planul de relansare să fie adoptat cât mai rapid, deoarece fiecare cetățean ungar va beneficia de el, la fel ca fiecare cetățean din oricare altă țară” europeană, a afirmat el ]ntr-un interviu pentru AFP, potrivit Agerpres.
Adoptarea bugetului Uniunii Europene (UE) și planul de relansare economică au fost blocate deUngariașiPolonia, în contextul condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Astfel, Budapesta și Varșovia au blocat luni bugetul UE și planul de relansare aprobat de cei 27 în iulie, deschizând calea unei crize în Uniune, în plin avans al pandemiei Covid-19.
Deși atât Budapesta, cât și Varșovia au blocat planul, mulți oficiali și diplomați dau vina mai ales pe premierul ungarViktor Orban, care de multe ori s-a pronunțat împotriva Uniunii și a instituțiilor sale, notează Politico.
Acesta transmisese deja o scrisoare instituțiilor UE în care a amenințat cu folosirea dreptului de veto asupra bugetului comunitar. La fel de nemulțimiți s-au arătat și polonezii.
„Toată lumea știe că suntem într-un punct mort. Suntem la o răscruce de drumuri și nimeni nu știe încotro ne îndreptăm. Tot ce știm e că întregul pachet de redresare nu poate fi aprobat atât timp cât nu-i avem pe unguri de partea noastră. Vom continua negocierile, dar, la un moment dat, ungurii vor trebui să pună cărțile pe masă. Altfel, suntem în mare rahat”,a spus un oficial, pentruPolitico.
„Nu există un criteriu obiectiv sau o definiție clară a ce înseamnă principiile statului de drept, prin urmare nu poți să le folosești ca instrumente într-un mecanism de sancționare. Această politică a șantajului e o tactică iresponsabilă și foarte dăunătoare din partea Parlamentului European și a unor state membre. Nu e treaba noastră să găsim o soluție la această problemă”,a explicat ministrul ungar al Justiției, Judit Varga.
O poziție similară au avut și liderii de la Varșovia.
„Această chestiune va arăta clar dacăPoloniaare suveranitate în ochii Uniunii Europene sau va fi înrobită politic și instituțional. Nu e vorba aici despre statul de drept, ci despre înrobire politică și instituțională”,a insistat Zbigniew Ziobro, ministrul polonez al Justiției