Pandemia de Covid. Când ar fi ajuns de fapt în Europa noul coronavirus

Pandemia de Covid. Când ar fi ajuns de fapt în Europa noul coronavirus
Foto: Pixabay

Coronavirusul se pare că a ajuns în Europa mai devreme decât se credea. În Italia, de exemplu, SARS-CoV-2 se transmitea deja încă din septembrie 2019, arată un studiu realizat de Centrul Naţional al Cancerului, citat de Reuters. Asta deși, oficial, primul caz de infectare a fost înregistrat abia pe 21 februarie anul acesta. Studii făcute de-a lungul timpului de specialiști au arătat, de asemenea, că virusul a ajuns în Europa mai devreme decât o arată datele oficiale.

Coronavirusul a ajuns în Europa mai devreme decât se credea

Primul caz de coronavirus pe teritoriul Italiei a fost înregistrat pe 21 februarie 2020 într-un mic orășel din apropiere de Milano, în regiunea de nord a Lombardiei.

Totuși, Giovanni Apolone, co-autorul unui studiu realizat de Centrul Naţional al Cancerului, a analizat rezultatele testelor pentru anticorpi și a sesizat că unii participanți aveau anticorpi încă din luna octombrie 2019, ceea ce înseamnă că s-au infectat încă din septembrie.

„Am fost uimiţi să descoperim persoane asimptomatice care, în urma testelor, aflau că au anticorpi. Ne-am dat seama că virusul poate circula într-o variantă mai uşoară şi, odată cu creşterea ratei de infectare, să devină mai puternic şi mai letal”, a explicat Giovanni Apolone, citat de Reuters.

Autorii studiului consideră că SARS-CoV-2 a circulat în Italia mai devreme decât se credea, numai că aceste cazuri de infectare se confundau cu cele de gripă obișnuită. De altfel, în septembrie 2019, spitalele din Lombardia chiar s-au confruntat că un număr neobișnuit de mare de pacienți cu gripă și pneumonii severe. Se poate ca unii dintre ei să fi avut, de fapt, coronavirus.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că va analiza studiul și va veni cu o reacție. Aceasta a mai precizat, de asemenea, că datele de care dispune datează de când Wuhan, China, a furnizat primele informaţii, la finele anului trecut, dar asta nu înseamnă automat că virusul nu a circulat și până atunci.

Un studiu din primăvară al Botnar Research Centre, institut de cercetare afiliat Universității Oxford, a arătat că primele cazuri de infectare cu coronavirus din Spania nu au apărut la finele lunii februarie, așa cum se credea, ci cu o lună mai devreme. Cazurile timpurii de COVID-19, însă, au fost ”mascate” de manifestarea gripei sezoniere, au explicat și specialiștii de aici.

„Oameni infectați cu COVID-19 se poate să fi fost considerați bolnavi de gripă. Asta a permis transmiterea comunitară a virusului înainte ca autoritățile să ia măsuri”, se preciza în sudiul Botnar Research Centre.

În schimb, cercetătorii Universității din Barcelona au găsit urme ale coronavirusului în probe ale apelor uzate colectate în Barcelona încă în martie 2019.

„Barcelona este un important centru comercial și de business care, de obicei, găzduiește mari evenimente, care atrag vizitatori din multe părți ale lumii. Totuși, este posibil ca situații similare să fi apărut și în alte zone ale planetei, acolo unde să fi existat cazuri de COVID-19 nedetectate”, au precizat autorii acestei cercetări.

Iar medicii specializați în radiologie de la Spitalul Albert Schweitzer din Colmar, Haut-Rhin, Franța, au descoperit câteva cazuri de COVID-19 din 16 noiembrie 2019.

Anders Tegnell, principalul epidemiolog din Suedia, a susținut căeste posibil ca primele cazuri de COVID-19 să fi existat în țara sa încă din noiembrie 2019.

Pandemie de coronavirus în Europa. Franța are cele mai multe infectări, Marea Britanie cele mai multe decese

Potrivit celor mai recente date privind epidemia de coronavirus, numărul infectărilor înregistrate în Europa a ajuns la 14.350.459, cazuri noifiind 168.719.

După numărul de infectări, cele mai afectate de pandemie sunt Franța (1.991.233), Rusia (1.971.013) și Spania (1.535.058).

După numărul de decese cauzate de COVID-19, cele mai afectate sunt Marea Britanie (52.147), Italia (46.464), Franța (45.054) și Spania (41.688).

În România, bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns, marți, la 373.474 de infectări și 9.261 de decese.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`