Klaus Iohannis: PSD aproape a adus în faliment sistemul sanitar, el e vinovatul moral pentru tragedia de la Piatra Neamț / Noua majoritate va reforma sistemele publice / Avem nevoie de o luptă anticorupție eficientă

Klaus Iohannis: PSD aproape a adus în faliment sistemul sanitar, el e vinovatul moral pentru tragedia de la Piatra Neamț / Noua majoritate va reforma sistemele publice / Avem nevoie de o luptă anticorupție eficientă
Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la Palatul Cotroceni, după o nouă ședință cu premierul, mai mulți miniștri și specialiști în Sănătate, pe tema evoluției epidemiei de coronavirus în România. Bilanțul crizei sanitare a ajuns, marți, la 373.474 de infectări și 9.261 de decese.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Klaus Iohannis, nouă conferință de presă la Cotroceni pe tema epidemiei de coronavirus

  • Am avut azi a treia ședință cu autoritățile și experții pentru pregătirea campaniei de vaccinare anti-COVID. Avem motive de optimism și se fac progrese evidente privind noile vaccinuri. România trebuie să fie pregătită pentru a gestiona bine campania. După elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID, care va fi publicată săptămâna viitoare, autoritățile au început organizarea propriu-zisă. A fost desemnat un coordonator al campaniei de vaccinare: Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Militar Central.
  • Vaccinarea se va face etapizat și va începe pe grupe de populație. E vorba în prima fază de personalul medical, cei aflați în grupele de risc, lucrătorii din educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă.
  • Trebuie să combatem dezinformarea și fake news-urile care sădesc neîncredere și au un efect manipulatoriu profund nociv. Dacă știința arată eficacitatea vaccinurilor, trebuie să ne unim efoturile pentru o vaccinare eficientă, care să ne permită revenirea la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții.
  • Vom depăși această criză sanitară și sunt optimist. Deja vedem efectul măsurilor luate, dar trebuie să menținem cursul actual, să respectăm în continuare regulile. A fi un cetățean corect, responsabil, solidar înseamnă arespecta cu strictețe normele în vigoare.
  • Trebuie să putem redeschide școlile cât mai curând în condiții de siguranță. Știm ce vrem, dar trebuie să urmăm măsurile.
  • Despre tragedia de la Piatra Neamț: Sunt alături de familiile îndoliate și le urez sănătate celor care au suferit. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat imediat. Transmit aprecierea mea medicului Denciu, care și-a pus în pericol viața pentru a salva alte vieți. Sistemul sanitar trebuie regândit din temelii. Subfinanțarea, lipsa de modernizare, corupția endemică, nu trebuie să ne ferim să o indicăm, incompetența, toate au măcinat sistemul medical și i-au făcut pe profesioniști să plece în străinătate. Din martie, acest sistem a trebuit să lupte și cu epidemia. E meritul medicilor că salvează vieți în ciuda dificultăților pe care le întâmpină. Doar reforme autentice, făcute de o majoritate care lucrează pentru români, pot schimba aceste defecte structurale. Ne lovim însă de opoziția la schimbarea în bine: mereu aceeași politicieni cu metehne vechi s-au opus, iar acum strigă de pe margine.Nu comentez ancheta în curs, dar să nu ne limităm la identificarea celor care au greșit tehnic, pentru că problema e mai gravă de atât. E și un vinovat moral: cel care a blocat Guvernul lună de lună în Parlament și a cerut oamenilor să nu respecte regulile anti-COVID. În același spirit al blocării eforturilor, autoritățile locale PSD-iste au aplicat după ureche măsurile de la centru, în spirit electoral. La Piatra Neamț, baronii roșii au schimbat directorii de spital de capul lor, refuzând să discute cu DSP sau cu Ministerul Sănătății. Ele pun permanent piedici deciziilor Guvernului, nu alocă resurse, nu acordă standarde ridicate și preferă improvizații. Această situație nu poate continua așa.
  • România are nevoie de reforme profunde, care se pot face doar cu o mare majoritate. De aceea alegerile din 6 decembrie sunt importante. Eu și Guvernul PNL ne-am asumat această reformare.
  • Mâine voi organiza o discuție la Cotroceni cu experți pe tema echipamentelor din ATI. Știm că sunt numeroase probleme ce trebuie rezolvate urgent. Rețelele de suport pot fi depășite, de aici și riscul acestor tragedii. Am cerut autorităților o evidență a situației reale. Fondurile pentru service și mentenanță sunt mereu insuficiente. Trebuie găsite soluții urgent pentru aceste probleme ignorate ani la rând.
  • O soluție pe termen lung e preluarea coordonării actului medical înapoi la Ministerul Sănătății. Vom putea face asta după adoptarea unui pachet de legi ale Sănătății la care lucrăm deja și care poate fi adoptat doar de o majoritate parlamentară care chiar lucrează pentru români.
  • Cum evoluează epidemia: Avem ceva motive de optimism, nu mai avem creșteri mai mari de la o zi la alta. Ne-am așezat în zona unui platou, dar nu e suficient. E un prim rezultat că nu mai avem creșteri tot mai mari, dar nu e suficient. Secțiile ATI sunt pline, tot mai mulți oameni mor de această boală, deci trebuie să facem în continuare un efort pt a da șansa spitalelor și medicilor să-i trateze real pe bolnavi și să avem mult mai puține decese în fiecare zi. Pandemia nu se va opri instantaneu odată cu vaccinurile, va trebui să respectăm regulile în continaure pentru a nu ne îneca la mal.
  • Guvernul Orban trebuie să demisioneze? Nu, Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă. E în funcție de nici un an de zile și a gestionat această criză imensă. Sistemul sanitar a fost lăsat fără rezerve de guvernele PSD antierioare. Deci nu consider că Guvernul trebuie să plece acasă, ba dimpotrivă. El și-a asumat guvernarea când toți ceilalți au preferat să stea deoparte și să comenteze. Asta în pandemie nu face bine. Tragedia de la Piatra Neamț arată că felul în care PSD a tratat sistemul sanitar a dus aproape la falimentul acestui sistem. După alegeri, cu o nouă majoritate, sistemul trebuie reformat. Nu vi se pare că e păcat ca din medicii tineri care termină rezidențiatul o bună parte să plece în străinătate, în loc să lucreze acasă, pentru români, în spitale moderne?
  • Ați discutat cu familia medicului rănit? Cine vă ține la curent cu starea sa de sănătate? Legătura se realizează prin ministrul Tătaru.
  • Medicii se tem că se poate repeta tragedia. Mai e și problema lipsei personalului medical. Autoritățile au un plan bine stabilit ca o astfel de tragedie să nu se mai repete? Există vreun plan pentru gestionarea consumului de curent electric în siguranță? De asta am convocat ședința de mâine. Amconvocat și specialiști în instalații sanitare. Lucrurile care clar trebuie evitate sunt suprasolicitarea unor instalații și improvizațiile. Acestea sunt deosebit de periculoase pentru oricine. Deci tocmai pentru a preveni aceste improvizații, voi pune problema mâine pe tapet. Trebuie să găsim soluții urgente. E nevoie de refacerea unor sisteme și de crearea unor proceduri care în viitor nu vor permite acțiuni heirupiste de mutare a secțiilor.
  • Despre politizarea managementului spitalelor. Chiar ministrul Tătaru a pus manager la Piatra Neamț un patron de pompe funebre. Care e diferența dintre PNL și PSD? De ce v-ar crede pe dvs și PNL că vreți o reformă adevărată?Argumentația e foarte simplă. Atunci când vom avea o nouă majoritate în jurul PNL, voi avea un guvern cu care voi putea lucra foarte bine și mă voi implica personal pentru modernizarea sistemului medical. Pot să vă promit acest lucru. Acum am avut un guvern minoritar, iar majoritatea din Parlament a boicotat Guvernul și a tras frâna de mână. Majoritatea PSD-istă și-a schimbat haina, dar năravul nu.
  • Cine e vinovatul moral de la Sibiu, unde rata de infectare e de peste 9 la mie? Cred că acolo lucrurile s-au mișcat prea încet și afost nevoie de un impuls de la centru pentru a accelera decizia de carantinare. Cred că sibienii vor respecta regulile și se va reduce rata de infectare. Persoane cu putere de decizie au fost eliberate din funcție sau au demisionat și se vor găsi persoane care vor acționa mai eficient.
  • Răspuns la întrebarea pusă de Ionuț Anghel înainte de a muri:E evident o situație emoțională, tragică, îmi pare rău pentru acest tânăr. De asta e nevoie de oreformă profundă a sistemului de sănătate. Ambiția mea nu este ca bolnavii să fie transferați în străinătate, ci ca aceștia să primeacă un tratament bun în țară, iar medicii români să revină și să profeseze în țară.
  • Ce facem cu spitalele fără autorizație la incendiu?Un spital plin de pacienți nu poate fi închis, dar se pot lua măsuri de urgență, pe termen mediu și lung.
  • Mai e posibilă organizarea de târguri de Crăciun? După părerea mea, organizarea unui târg în plină pandemie mi se pare imposibiă și inoportună. Aceste târguri în acest an cu siguranță nu se pot organiza.
  • Vi s-a semnalat până acum că nu sunt avizele pentru spitale, că ele au fost trecute cu vederea din grabă? Nicio grabă nu poate să pună în dificultate pacientul, niciodată, din motive că ”hai să trecem mai departe”, nu pot fi făcute improvizații care pun vieți în pericol. Nicio urgență și nicio grabă nu poate fi o scuză pentru nerespectarea unor norme care nici nu sunt foarte complicate. E deja destul de clar că improvizația nu trebuie acceptată în nicio circumstanță.
  • Care sunt criteriile în baza cărora s-a decis transferul medicului în Belgia? Decizia s-a luat la Ministerul Sănătății. Dacă e nevoie pot să aflu și argumentația medicală. Mie mi-a fost suficient că am aflat din timp că se dorește acest transfer.
  • Tătaru a spus că noi toți suntem vinovați pentru moartea pacienților. Care e vina dvs? O afirmație un pic… nerumegată. Nu toți suntem de vină. Sunt de vină cei care au fost la guvernare, la conducere, cei care gestionează în județe spitalele, care nu au alocat resurse, care nu s-au îngrijit de personal și de management. Mai vinovați suntcei care au guvernat mai mult și au permis să se ajungă aici. Mă refer la marele PSD. Ăsta e vinovatul moral. Vinovatul tehnic va fi stabilit de anchetatori
  • Sărbătorile vor fi ca în fiecare an, că sunt sărbătorile noastre. Dar acum vor fi sub semnul pandemiei. Deci trebuie respectate măsurile de la momentul respectiv. Cu siguranță marile petreceri nu vor putea să aibă loc, cum foarte multe excursii nu vor putea fi organizate. Crăciunul vine și așa.
  • De ce la 5 ani de la Colectiv nu putem trata marii arși? Au fost doi ani și guverne girate de dvs… A fost un guvern tehnic minoritar care nu a mișcat mult și nici nu se aștepta cineva să poate face o reformă profundă, cum și acum avem un guvern minoritar. În acest condiții nu cred că se aștepta cineva să facă reforme. Ele se fac cu o majoritate parlamentară solidă, care înțelege nevoia de reformă. Noi am avut diverse guverne PSD. Ba și le-au dat jos singuri, ba le-au dat jos alții. Majoritatea parlamentară au folosit-o doar pt a irosi banul public. Acum sperăm să se constituie o nouă majoritate parlamentară în jurul PNL care, cu mine, se poate apuca de reformarea sistemelor publice. Altfel, România nu poate să meargă mai departe. Acum, Guvernul se luptă cu pandemia, iar PSD se luptă cu nu se știe ce, dar pune frână la toate măsurile guvernamentale.
  • Despre vizita în Rep.Moldova și ajutorul acordat: Am avut o discuție cu dna președinte-ales Maia Sandu ieri, după ce am aflat rezultatul îmbucurător al alegerilor. Am felicitat-o și, la invitația domniei sale, i-am promis că voi face o vizită imediat după ce va prelua funcția de președinte. Cu premierul am discutat la o oră după această convorbire și am început să căutăm soluții pentru un nou pachet de sprijin care va fi necesar pentru Rep. Moldova.
  • O asociație profesională solicită ca probele obținute prin mandate de securitate națională să fie păstrate în dosarele penale. Sunt numeroase reproșuri la adresa ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. În viitorul guvern de după alegeri Predoiu va mai fi ministru al Justiției? Ce-l recomandă? Personal am fost un promotor al luptei anticorupție și nu mi-am schimbat opinia. Eu cred că România are nevoie de o luptă anticorupție eficientă. De cu totul altă părere a fost și e PSD, care 3 ani la guvernare n-a făcut decât să încerce să pună cizma pe gâtul Justiției. Au vrut să facă harcea parcea legile Justiției. Parțial i-am oprit. Noi trebuie să reparăm tot ce s-a stricat, legislația în domeniu, și să intervenim cu măsuri clare, moderne, ferme, nu doar în a repara, ci și pentru a pune la punct o legislație coerentă, europeană. În ultima vreme, când se vorbește despre state care au probleme cu statul de drept nu se mai invocă România. Aici e și contribuția celor 6 milioane de români care au votat la referendum în sensul solicitat de mine. Demersul e lung și poate fi dus mai departe cu o majoritate solidă în Parlament. Împreună cu ministrul Predoiu am convenit din primăvară să înceapă să lucreze la un pachet de legi care va îmbunătăți tot cadrul legislativ. Esența lui a fost prezentată publicacum o lună și ceva și e în dezbatere publică. După alegeri, aceste propuneri vor fi prelucrate de Guvern și vor merge în Parlament. Dl Predoiu a pregătit acest pachet, dar cum alegerile sunt alegeri, nu cred că vă așteptați să vă spun pe cine văd la ce portofoliu. Dar dl Predoiu a făcut o treabă bună până aici.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:30 - Mircea Geoană: „Ciolacu riscă să cadă în propria sa capcană. El a mizat pe faptul că, băgându-l pe Simion în față, are turul 2 garantat” / „Dacă se întâmplă acest scenariu, e foarte posibil ca Simion să-l bată pe Ciolacu” (VIDEO)
21:29 - Rareș Bogdan a votat deja, la Paris: „Dacă vom alege calea extremismului, o nouă cortină de fier se va abate asupra României”/ Despre Schengen: „Pentru mine nu e important cine-și bagă capul în poză, ci că în sfârșit românilor li se face dreptate” (VIDEO)
21:18 - Două femei au pierdut mii de euro, după ce s-au îndrăgostit de un bărbat de pe Facebook. Ce le promitea victimelor
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)
20:45 - Un bătrân din Slatina a fost bătut de tânărul pe care îl avea în gazdă. Bărbatul are șanse minime de supraviețuire
20:43 - Dan Barna: Românii au de ales între vechiul sistem PSD – PNL și Elena Lasconi, omul fără legătură cu sistemul / Ciucă și Ciolacu sunt motivele pentru care oamenii au sărăcit / Simion a fost marioneta PSD ani de zile în Parlament (VIDEO)
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)
20:04 - Dani Oțil, surprinză romantică pentru Gabriela Prisăcariu, cu ocazia aniversării ei. Gestul prezentatorului i-a uimit pe fani
19:38 - Nicușor Dan: Nu se fac mari investiții în București pentru că banii sunt distribuiți prost. Primăriile de sector primesc de 3 ori mai mulți bani decât noi, deși noi avem mai multe atribuții decât ei. Așa se duc banii pe tot felul de prostii (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan: Este un grad uriaș de ilegalitate la sectoarele din București în ceea ce privește emiterea autorizațiilor. Asta e calea cea mai simplă de a reveni în legalitate (VIDEO)