Parchetul General a dispus expertiza aparaturii medicale și a audiat noi martori în ancheta deschisă după incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț

Parchetul General a dispus expertiza aparaturii medicale și a audiat noi martori în ancheta deschisă după incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț
Foto: Inquam Photos / tvmneamt.ro / Flavius Corfu

Parchetul General a explicat, marți, cele mai recente demersuri făcute de procurori în ancheta penală in rem deschisă după incendiul de la secția de Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean Piatra Neamț, incendiu soldat cu 11 morți. Cercetările se desfășoară cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Cum evoluează ancheta începută după incendiul de la Piatra Neamț. Precizările Parchetului General

Marți, Parchetul General a transmis că în ancheta in rem deschisă după incendiul din Piatra Neamț au fost dispuse expertize și constatări asupra aparaturii medicale ridicate. Procurorii vor să afle astfel dacă incendiul a izbucnit din cauza funcționării defectuoase a acestora.

De asemenea, obiectele ridicate în vederea expertizării au fost transmise instituțiilor abilitate pentru efectuarea expertizelor și constatărilor necesare.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a mai transmis că procurorii de caz au continuat activitatea de identificare a victimelor și au efectuat noi audieri de martori.

11 pacienți COVID-19 au murit în incendiul de la Piatra Neamț. Mai mulți bolnavi și un medic au fost grav răniți

11 pacienți COVID-19 intubați au murit după un incendiu care a izbucnit în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Alți șase pacienți cu coronavirus, care se aflau în salonul alăturat, au fost transferați în stare gravă la Spitalul mobil de la Lețcani.

Medicul anestezist Cătălin Denciu, care a sărit în flăcări pentru a salva bolnavii, a suferit răni grave și a fost transferat, duminică dimineață, la Spitalul militar Regina Astrid din Belgia.

Lucian Micu și-a dat demisia din funcția de manager al spitalului din Piatra Neamț, el fiind înlocuit cu Cristina Iacob Atănăsoaie.

„Se face o anchetă penală. (…) Cum să fie suficientă o demisie? (…) Acolo sunt niște lucruri care trebuie cercetate și identificați vinovații, care trebuie pedepsiți”, a declarat, luni seară, prim-ministrul Ludovic Orban.

„O tragedie a fost la Piatra-Neamț, în contextul în care un incendiu la secția de terapie intensivă, relatat de cei prezenți acolo ca un scurtcircuit la un injectomat, a declanșat iadul, în contextul în care o terapie intensivă necesită mult oxigen. Oxigenul a întreținut focul. Oricât au încercat colegii mei de acolo, cei doi medici și cele două asistente, să intervină, a fost peste puterile lor”, a declarat, la rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Spitalul Județean Piatra Neamț a avut opt manageri în ultimul an. Unul fusese numit de ministrul Sănătății, restul de autoritățile locale.
PNL i-a cerut demisia lui Ionel Arsene (PSD), președintele Consiliului Județean Neamț, deoarece „consecinţele deciziilor lui au fost tragice pentru nemţenii care şi-au găsit sfârşitul în locul în care ar fi trebuit să fie salvaţi”.

Iar PSD a solicitat demisia imediată a premierului Ludovic Orban şi a ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, pentru că „este absolut jignitor, ca cei care au provocat această catastrofă sanitară să vină să-i acuze pe cei care, prin sacrificiu personal, au dus greul în această pandemie”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`