Subiectul pensiilor rămâne unul destul de controversat în România, în contextul mulțidintre policieni câștigă pensii colosale, în timp ce bătrâniiprimesc o indemnizație de câțiva lei, care nu le ajunge nici măcar să supraviețuiască de la o zi la alta.De aceste lucruri nu trebuie însă să îți facă griji foștii șefi de stat.
La cei 80 de ani ai săi, fostul președinte,Emil Constantinescu,încasează o sumă considerabilăde bani, pe care o încasează din pensia primită ca urmare a funcțiilor pe care le-a avut în trecut.
Cu toate că s-a aflat un singur mandat la conducerea României, fostul președinte Emil Constantinescu câștigă astăzi o pensie care ar face invidios pe oricine.
Mai exact, Emil Constantinescu câștigă lunar în jur de 13.000 de lei.În această sumă este inclusă o pensie lunară de 5.000 de lei pentru activitatea sa de profesor universitar şi rector al Universităţii Bucureşti, la care se adaugă indemnizaţia pentru mandatul de președinte al țării, adică 8.367 de lei lunar.
Cu excepțiaactualului Președinte, Klaus Iohannis, Emil Constantinescu este singurul președinte anterior care a provenit din mediul academic.
În prezent fostul șef de statEmil Constantinescueste președintele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului. Acest institut a fost înființat în 2017 de Călin Popescu-Tăriceanu la propunerea luiEmil Constantinescu.
Emil Constantinescu a fost președintele României în perioada 1996-2000.
Basarabean la origine, Emil Constantinescu s-a născut pe 19 noiembrie 1939, la Tighina, în Republica Moldova.Fostul șef al statului a venit pe lume la doar trei de la izbucnirea Celui De-al Doilea Război Mondial, în Europa, inițiat de invazia Germaniei în Polonia.
În decembrie 2000, după ce a părăsit Palatul Cotroceni, Emil Constantinescu și-a reluat îndatoririle universitare și demersurile pentru consolidarea rolului organizațiilor neguvernamentale ca președinte al Asociației pentru Educație Cetățenească, al Fundației Române pentru Democrație și președinte, fondator al Institutului pentru Cooperare Regională și Prevenirea Conflictelor.
Din 2001, Constantinescu este membru fondator și membru în Comitetul director al Clubului Politic Balcanic; membru în Board-ul directorilor Institutului Est Vest din New York.
De mai bine de șapte anifostul președinte al țării este și membru în Board-ul Internațional Nizami Ganjavi International Center, iar din 2014 este membru în Board of Directors al World University Consortium.
De asemenea, el afost invitat să facă parte din juriile care acordă importante premii internaționale: premiul european Coudenhove – Kalergi, Premiul Lech Walesa, Gdansk, Premiul Vaclav Havel pentru Disidență Creativă, Oslo Freedom Forum, Tesla Memorial Price, Global Round Table, Brusseles.
Funcțiile pe care le-a deținut de-a lungul timpului fostul edil sunt extrem de numeroase, căci Emil Constantinescu a devenit o figură reprezentativă pentru promovarea statului de drept, a educației și un promotor al păcii și economiei libere.