Cine este Cătălin Denciu, medicul-erou din Piatra Neamț. De ce s-a întors să profeseze în România

Cine este Cătălin Denciu, medicul-erou din Piatra Neamț. De ce s-a întors să profeseze în România

Medicul erou Ioan Cătălin Denciu, cel care a suferit arsuri grave în încercarea de a-și salva pacienții dinincendiul de la Piatra Neamț, este descris de pacienți drept o persoană caldă și grijulie. Deşi în jurul său se dezlănţuise iadul, medicul în vârstă de 48 de ani a încercat să-i salveze din flăcări pe bolnavii internați la terapie intensivă. Doar cinci din cei 16 pacienţi cu Covid, şi aşa în stare gravă, au scăpat cu viaţă. Medicul s-a ales cu răni grave: arsuri pe aproape jumătate din corp, dintre care unele de gradul 4, la picioare.

Medicul a lucrat în străinătate un an, în Belgia, țara în care este acum internat pentru tratarea arsurilor suferite, dar s-a întors în țară, pentru a-i ajuta pe români.

Medicul erou din Piatra Neamț, Cătălin Denciu, s-a reîntors în țară, după ce a lucrat un an în Belgia

Medicul care a suferit arsuri grave în incendiul de la Secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț este Cătălin Denciu, și era de gardă la momentul tragediei. El are arsuri pe 40% din suprafața corpului după ce a încercat să salveze din flăcări pacienți care erau internați în stare critică, cu Covid-19. El a fost transportat de urgență la București și de aici în Belgia la Spitalul Militar Regina Astrid.

Acesta s-a născut în Vrancea, într-o familie de intelectuali. Soția sa este tot medic și au împreună doi copii.

Tatăl său este scriitor și profesor de franceză și italiană la Focșani, scrieMonitorul de Vrancea. Cătălin Denciu a lucrat un an în străinătate, la un spital din Bruxelles, dar a ales să se reîntoarcă în țară.

Soția lui Cătălin Denciu, Alina, este de profesie medic ginecolog, ei având doi copii. Medicul a lucrat în străinătate un an, în Belgia, țara în care este acum internat pentru tratarea arsurilor suferite.

„Soțul meu a lucrat timp de un an de zile la spitalul Saint-Luc, în Bruxelles, la anestezie. Și eu am zis că vreau să rămân să practic această meserie, să ajut români, nu să mă duc în altă parte. Și din cauza asta a rămas în țară cu mine”, a spusAlina Denciu, pentru Digi24.

Gestul medicului erou din Piatra Neamț a ajuns și în presa străină

Ecourile gestului făcut de medicul erou Cătălin Denciu a ajuns în presa internaţională. Principalele trusturi de presă din occident au lăudat interventia curajoasa a medicului, dar au vorbit şi despre neajunsurile din sistemul medical românesc.

Cei de la The Guardian au lăudat gestul doctorului Cătălin Denciu, care a sărit în flăcări pentru a-şi salva pacienţii. Britanicii îl citează şi pe premierul LUdovic Orban, care vorbeşte despre sacrificiul făcut de medicul român.

Şi jurnaliştii de la BBC vorbesc despre incendiul de la Piatra Neamţ. Aceştia îl citează pe ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care a spus că cea mai probabil cauză pentru acest incident a fost un scurtcircuit. Totodată, BBC aminteşte de tragedia de la colectiv, care a curmat viaţa a 64 de tineri.

Euronews a scris pe scurt despre incendiul din acest weekend, în care aminteşte de declaraţia lui Tătaru.

Vestea privind incendiul de la spitalul nemţean a trecut şi oceanul. Americanii de la ABC News amintesc la rândul lor despre sacrificul lui Cătălin Denciu, dar vorbesc ttoodată despre tragedia de la Colectiv. De asemenea, ABC notează că sunt şanse mari ca PSD să profite de această tragedie înainte de alegerile parlamentare pentru a destabiliza guvernul minoritar liberal. Nu în ultimul rând, jurnaliştii americani amintesc şi de faptul că managerul Micu era al optulea şef al unităţii medicale din ultimul an şi că predecesorul său a fost demis după ce şi-a tratat rău pacienţii covid-19, pe care i-a ţinut în frig înainte de internare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`