De ce oamenii aparent sănătoși fac forme grave de COVID-19. Trei răspunsuri ale experților în sănătate publică

De ce oamenii aparent sănătoși fac forme grave de COVID-19. Trei răspunsuri ale experților în sănătate publică
foto simbol: Hepta.ro / DPA Images / Claudio Furlan

În bilanțul zilnic, trimis de către Grupul de Comunicare Strategică, există un număr de persoane adulte, decedate din pricina COVID-19, dar care nu prezintă comorbidități. Deși sunt aparent sănătoși, adulții pot dezvolta forme grave și ulterior pot ajunge la deces, iar bolile ascunse sunt unul dintre motivele ce conduce la un astfel de eveniment tragic.

Expertul în sănătate publică, Ioana Stăncel, a explicat la Digi 24 de ce acești adulți mor din pricina COVID-19, dar și ce înseamnă aparent sănătoase pentru populația din România, care nu obișnuiește să efectueze controale de rutină la medic.

„Virusul, de la început și-a arătat un polimorfism privind diferite sisteme pe care le atacă și prin diferite efecte care pot duce la manifestări diferite. Sunt trei situații pentru care adulții aparent sănătoși fac forme grave de coronavirus și mor”, a precizat ea pentru sursa citată.

Oamenii aparent sănătoși ajung prea greu la spital

Expertul în sănătate publică a explicat faptul că unul dintre motive este faptul că „virusul se manifestă în furtuna antinflamatorie, care duce a manifestările violente care nu mai răspund la tratament. Sau, oamenii ajung prea târziu la spital, iar schemele terapeutice nu mai sunt eficiente. Chiar dacă se aplică tot ce este eficient ca tratament în această boală, persoana nu răspunde”, a declarat Ioana Stănceș, pentru Digi24.

Adulții sunt doar aparent sănătoși

Totodată, expertul în sănătate publică atrage atenția asupra faptului că românii nu obișnuiesc să își verifice periodic starea de sănătate.

„În al doilea rând, trebuie avut în vedere că în cazul unei mari părți a adulților aparent sănătoși, supravegherea stării de sănătate privind bolile cronice nu e cea mai bună. Avem adulți aparent sănătoși, care, în realitate, au afecțiuni cardio-vasculare, diabet, boli supraponderale.

Chiar dacă nu sunt diagnosticate, aceste afecțiuni există și, pe acest teren, infecția are alte forme de manifestare, astfel că pacientul răspunde mult mai greu la tratament”, a precizat ea.

Indiferența este cel de-al treilea motiv

Expertul în sănătate publică, Ioana Stăncel a ținut să tragă un semnal de alarmă și în ceea ce privește ignoranța.

„Apoi, mai sunt adulții sănătoși care cred că nu li se poate întâmpla nimic, cei care tratează cu indiferență manifestările sau le pun pe seama altor afecțiuni și ajung prea târziu la tratament”, a declarat ea, pentru Digi 24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`