UE, măsuri împotriva terorismului după valul recent de atentate din Europa. Ce au convenit miniștrii de Interne

UE, măsuri împotriva terorismului după valul recent de atentate din Europa. Ce au convenit miniștrii de Interne
foto: Hepta.ro / DPA Images / Georg Hochmuth

Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană au împins lupta împotriva terorismului în vârful agendei lor, în replică laatacurile recentedin Paris, din Nisa și din Viena. Într-o declarație comună lansată cu ocazia comemorării a cinci ani de la atentatele petrecute în Franța în 13 noiembrie 2015, demnitarii au pledat să facă eforturi pentru îndepărtarea rapidă a conținutului terorist de pe rețelele de social media.

Miniștrii de Interne din UE, măsuri pentru combaterea terorismului după seria de atacuri de pe continent

Potrivit Euronews, aceștia au convenit să finalizeze negocierile privind reglementările pentru îndepărtarea conținutului terorist până la finalul anului.

„Scopul este să permitem emiterea de ordine de eliminare cu efect transfrontalier pentru a crea un instrument nou și rapid, și eficient pentru a contracara conținutul terorist în termen de o oră sau mai puțin de la raportare, mențiând în același timp garanții eficiente pentru protecția drepturilor fundamentale”, au spus miniștrii, în declarația comună.

Totodată, ei au convenit să reîntărească granițele externe, subliniind: „Vrem să întărim și să dezvoltăm în continuare opțiunile pentru măsurile de securitate în zona Schengen, precum și instrumentele pentru cooperarea transfrontalieră în aplicarea legii”.

Au existat deja o serie de măsuri pentru întărire operațională în Schengen, inclusiv crearea polițiștilor de frontieră europeni, preciza Yves Pascouau de la think tank-ul Res Publica, pentru Euronews, în această săptămână.

În plus, un rol mai proeminent al Interpol în împărtășirea de informații se numără printre ideile care au fost discutate la reuniunea virtuală găzduită de către comisara europeană pentru afaceri interne, Ylva Johannson.

Miniștrii vor prezenta „concluzii comprehensive ale Consiliului cu privire la securitatea internă și un parteneriat european de poliție” în decembrie, se mai arată în declarația comună publicată vineri.

„Trebuie să facem și mai mult pentru a ne proteja valorile europene, societatea noastră europeană și cetățenii noștri europeni”, a afirmat Johannsson. „Vor să facem mai mult și să cooperăm mai mult, și cred că asta este necesar”, a continuat ea.

Inițial, se credea că migrația va fi subiectul central al reuniunii de vineri, dar tema a trecut în plan secund pe lista de priorități odată cu cel mai recent val de atacuri teroriste din Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:31 - Fostul primar din Ploiești, Andrei Volosevici, a fost arestat în ultima zi de mandat. Pentru ce este acuzat
20:31 - Oana Roman, atac dur la adresa persoanelor care o jignesc pe Alina Ceușan. „Nu suntem cu nimic mai presus dacă…”
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Urmează probabil să fiu aruncată și în închisoare și probabil se va reitera Experimentul Pitești. Din păcate, trăim în dictatură (VIDEO)
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta