Personalul medical care luptă în linia întâi cu pandemia de COVID-19, pus în pericol din cauza măștilor false: „Din 25.000 de măști, să ai 14.000 de măști neconforme înseamnă crimă”

Personalul medical care luptă în linia întâi cu pandemia de COVID-19, pus în pericol din cauza măștilor false: „Din 25.000 de măști, să ai 14.000 de măști neconforme înseamnă crimă
Foto: pixabay.com

În contextul pandemiei de coronavirus, numeroase loturi de măști medicinale neconforme au fost distribuite și vândut în toate statele europene, inclusiv în România. Victime nu au fost doar cumpărătorii simpli care au dorit să se protejeze și să pună în practică deciziile autoităților, ci inclusiv medicii.

Au căzut plasă excrocilor care au vândut măști neconforme inclusiv cadrele medicale care luptă în prima linie cu pandemia de coronavirus. Medicii de la Spitalul Victor Babeș din Sibiu se plâng de faptul că au fost nevoiți să folosească măști FFP3, neconforme, care le-au pus sănătatea în pericol:

„Am descoperit un lot de peste 14.000 de bucăți, care nu erau conforme. De fapt, erau fake, am înștiințat imediat autoritățile și le-am retras de pe secții. Noi am sesizat organele competente și așteptăm să vedem ce putem să facem cu aceste loturi. Vorbim de măști FFP3, o anumită marcă, efectiv picau filtrele de la ele”, a precizat Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, potrivit presei locale.

Acesta a explicat că în această situație nu poți să mai ai pretenția ca personalul medical să fie sănătos:

„Din 25.000 de măști, să ai 14.000 de măști neconforme înseamnă crimă. Nu poți să pui oamenii să poarte măști neconforme, să intre în zona roșie cu aceste măști. Practic inhalezi prin ele tot aerul contaminat cu SARS-CoV2, nu poți să mai ai pretenția ca personalul medical să fie sănătos. Cine face acest gen de lucruri face o crimă la adresa personalului medical”, a mai declarat managerul de la „Victor Babeș”.

Conducerea spitalului a alertat DSP și Poliția, dar a anunțat și distribuitorii, să nu mai vândă măștile și să le retragă de pe piață pe cele pe care le-au vândut. Conform etichetei de pe echipamentul de protecție, măștile proveneau din Polonia.

„Am sesizat că o parte din măști erau conforme, dar cealaltă, aproape jumătate, erau neconforme. Deci practic erau amestecate măști bune cu măști care nu erau conforme. Din fericire, personalul nostru utilizând foarte des și de foarte mult timp acest lucru ne-am putut da seama că acel filtru pica, se dezlipea foarte repede. Este greu de verificat dacă materialul este conform sau nu, cam toate arată la fel. Ar trebui să fie o autoritate care să verifice aceste produse”, a mai spus Cristian Oancea.

Măștile au fost cumpărate de spital de la trei firme din România, prin atribuire directă cu negociere, cu 50 de lei bucata cu tot cu TVA. Paguba este de 120.000 de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`