Ce spune rectorul UMF București despre propunerea lui Raed Arafat de recruta absolvenți de medicină ca voluntari în spitalele Covid

Ce spune rectorul UMF București despre propunerea lui Raed Arafat de recruta absolvenți de medicină ca voluntari în spitalele Covid
medichub.ro

Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie București, a discutat, la Libertatea, despre studenții de la Medicină care ar putea să fie voluntari, în spitalele COVID.

„Majoritatea rectorilor au fost de acord (n.r. – cu propunerea lui Raed Arafat). Am luat legătura cu Cristian Perșu, președintele asociațiilor studenților din Facultatea de Medicină, încă de aseară, când a apărut comunicatul. Discutând cu Cristian, ne-a spus că s-au oferit voluntari foarte mulți studenți”, a spus Viorel Jinga, pentru Libertatea.

Acesta a mai adăugat că„această cifră, de 3.000, sigur că nu va fi acoperită de la început. Poate că nu e nevoie de atâția studenți în momentul de față. Cred că vom începe cu anii mari. În discuțiile cu domnul Raed Arafat s-a stabilit că vor merge studenții din anii clinici, din anii 4, 5 și 6 și cei de la asistență medicală din ultimii doi ani. Studenți care au fost în spitale”.

”Participarea acestor studenți nu va fi în calitate de medici. Ei vor ajuta în partea de nursing (n.r – îngrijire) și se va da chiar o derogare pentru acest lucru, pentru a putea să lucreze, să nu aibă probleme, să spunem, de malpraxis.”

„Președintele asociaților studenților mediciniști mi-a confirmat că s-ar putea să ajungem pe țară, evident, la acea cifră de 2.500 – 3.000 de studenți. Repet, Probabil că acum nu este nevoie de atâția studenți”, a mai precizat rectorul.

„Studenții vor fi un fel de asistenți ai doctorilor, vor face partea de nursing, partea de documente. Rezidenții vor fi integrați cu coordonatorii lor în activitățile obișnuite, începând cu specialitățile de bază în această perioadă, adică boli infecțioase, pneumologie, boli interne, ATI. Ceilalți, probabil că vor fi și ei un fel de ajutoare ale doctorilor în zonele respective. Acest ajutor va conta mult pentru cadrele medicale”, a afirmat Viorel Jinga.
Viorel Jinga mai spune că„vor să demonstreze că au venit la facultate cu dorința de a face bine, de a ajuta și de a se implica total în această activitate medicală. Cred că mai puțin pentru acei 2.500 de lei care sunt un fel de bursă”.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat,joi, că este luat în calculun proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede și că studenţii la Medicină se pot înscrie ca voluntari pentru a ajuta personalul medical la îngrijirea pacienţilor COVID-19 și pentru asta vor primi 2.500 de lei pe lună.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`