Moaștele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, scoase pentru închinare la Catedrala Neamului

Moaștele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, scoase pentru închinare la Catedrala Neamului

La Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) a început, joi, Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, unul dintre hramurile lăcaşului de cult, astfel că, racla cu moaștele Sfântului a fost așezată în pridvorul bisericii, pentru închinarea credincioşilor, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului are hramurile Învierea Domnului, Maica Domnului Prodromiţa şi Sfântul Ioan Gură de Aur pomenit anual în 13 noiembrie, scrie basilica.ro.

Cum a ajuns fragmentul din moaștele Sf. Ier. Ioan Gură de Aur la Catedrala a Mântuirii Neamului

Fragmentul din moaștele Sf. Ier. Ioan Gură de Aur a fost dăruit în octombrie 1997 Patriarhului Teoctist, pentru viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului, de către Cardinalul de Florența Silvano Piovanelli, într-o vizită premergătoare venirii Papei Ioan Paul al II-lea în România.

Timp de un deceniu, moaștele au fost păstrate în Paraclisul Sf. Gheorghe al Reședinței Patriarhale. În 2007, la 1600 de ani de la trecerea în veșnicie a sfântului, au fost duse în procesiune solemnă și așezate pentru mai multă vreme în Biserica Sf. Ecaterina a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București.

Moaștele au ajuns la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului în octombrie 2011, odată cu sfințirea acestui locaș de închinare.

Cine este Sfântul Ioan Gură de Aur

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia, anul nașterii sale fiind plasat între 344 și 354. A fost botezat la vârsta de 20 de ani și a studiat filosofia, sub îndrumarea lui Andragatiu, iar retorica cu Libaniu. A fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Meletie (381), și preot de către Flavian, urmașul lui Meletie (386). După moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Ioan reformează cetatea și preoțimea, care se aflau într-o mare stare de decădere. Astfel, el suprima luxul reședinței episcopale, introducând traiul modest. Criticile sale îndreptate împotriva corupției i-au adus mulți dușmani. Dușmanul sau cel mai important a fost Teofil de Alexandria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”