Dacă ești interesat de achiziția unei locuințe prin finanțare bancară în perioada următoare, cu siguranță că programul guvernamental Noua Casă – care a înlocuit recent succesorul nefuncțional al longevivului Prima Casă, numit „O familie, o casă” – prezintă cel puțin un oarecare interes pentru tine. Deși destul de apropiate de costurile creditelor ipotecare obișnuite, împrumuturile cogarantate de către stat pot fi, în anumite situații, mai atractive decât ofertele standard ale băncilor. Înainte de a opta pentru un tip de finanțare sau altul, află care sunt condițiile de creditare în cadrul noului program.
La prima vedere, acesta pare a fi deschis, practic, aproape oricui. Cu toate acestea, comparativ cu un credit ipotecar obișnuit, pentru împrumuturile de tip Noua Casă există o restricție importantă, care limitează mult numărul potențialilor beneficiari. Este vorba despre faptul că persoanele interesate trebuie să nu dețină, la data solicitării finanțării, o locuință mai mare de 50 de metri pătrați utili – în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția, indiferent de modul și de momentul în care aceasta ar fi fost dobândită. Pe de altă parte, potențialii beneficiari pot deține, în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția, o locuință mai mică de 50 de metri pătrați utili – cu singura condiție ca aceasta să nu fi fost dobândită printr-un credit cogarantat de către stat (inclusiv Prima Casă, n.red.). Practic, pentru un împrumut cogarantat de către stat nu se califică persoanele care ar dori să facă un upgrade de locuință sau cele care au moștenit o proprietate mai mare decât echivalentul unui apartament de două camere, indiferent de starea de funcționare a acesteia.
Dacă nu ești afectat de restricția de mai sus și dorești să contractezi un credit cogarantat de către stat, există, desigur, anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinești – dintre care unele sunt inerente, practic, tuturor creditelor ipotecare. Cea din urmă condiție reprezintă, însă, și o excepție în acest sens:
Dacă anumite credite de nevoi personale pot fi acordate, în funcție de politica băncii finanțatoare, și în absența unei adeverințe de venit, asta nu poate reprezenta o opțiune în cazul unui împrumut ipotecar. Pentru că presupune acordarea unei sume substanțiale, pe o perioadă de timp îndelungată, pentru acordarea unei asemenea finanțări beneficiarul trebuie să prezinte anumite documente doveditoare ale veniturilor obținute. O condiție implicită este, așadar, că trebuie să fii salariat – sau să ai anumite venituri asimilabile salariilor, inclusiv din pensii și activități desfășurate ca persoană fizică autorizată (PFA).
Aceasta este, iarăși, una dintre condițiile de creditare implicite la acordarea oricărui împrumut ipotecar. În cazul programului Noua Casă, avansul minim necesar diferă în funcție de valoarea finanțării solicitate. Astfel, pentru creditele de până la 66.500 de euro, avansul se cifrează la 5% din valoarea locuinței achiziționate. Pe de altă parte, pentru împrumuturile mai mari decât atât – ce pot fi acordate în cazul locuințelor nou-construite (sau consolidate) și pot ajunge până la 119.000 de euro –, avansul minim necesar este de 15%. „Un avans mai consistent are multe avantaje. Printre acestea este faptul că demonstrezi prudență, ceea ce îi dă încredere băncii pentru a te credita. În acest fel, șansele de a te califica pentru suma dorită sunt mult mai mari. Totodată, vei avea o rată mai mică, ce vine implicit din faptul că și împrumuți o sumă mai mică”, subliniază reprezentanții ING Bank.
Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul oficial al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), printre actele necesare pentru obținerea unui împrumut Noua Casă se numără și „antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătură privată cu dată certă”. Asta înseamnă că, înainte de a demara „oficial” procedura de contractare a împrumutului dorit, trebuie să fi găsit locuința dorită – și să ai un act semnat de promitentul vânzător. Oficialii ING Bank recomandă ca, în cazul creditelor cogarantate de către stat, termenul pentru finalizarea tranzacției prevăzut în acest document să fie de minimum trei luni.
Printre documentele cerute de bancă la achiziția unei locuințe printr-un credit Noua Casă se numără, desigur, și certificatul energetic al proprietății. Pe site-ul FNGCIMM se precizează, însă, că acest document ar trebui să indice încadrarea respectivului imobil în una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică. Practic, asta înseamnă că locuințele mai vechi, care nu au fost supuse unor lucrări de reabilitare termică și care prezintă pierderi mari de energie nu pot beneficia de un asemenea împrumut.
În fine, una dintre condițiile de creditare specifice programului Noua Casă, restrictivă comparativ cu ipotecarele standard, este interdicția de înstrăinare a locuinței achiziționate pentru o perioadă de cinci ani de la contractarea finanțării. Deși nu insurmontabil, acest impediment poate fi resimțit ca fiind destul de serios de către persoanele mai dinamice, care nu vor să fie „legate” de un anumit loc pentru o perioadă mai îndelungată.
Sursă foto: Pixabay.com