Proteste în Armenia, după acordul de încetare a focului în Nagorno-Karabah. Mii de persoane cer demisia premierului, scandând „Nikol e un trădător” (VIDEO)

Proteste în Armenia, după acordul de încetare a focului în Nagorno-Karabah. Mii de persoane cer demisia premierului, scandând „Nikol e un trădător” (VIDEO)
foto: Hepta.ro / DPA Images / Sikarin Fon Thanachaiary

Mii de persoane au sfidat interdicțiile impuse prin lege marțială și au protestat, miercuri, la Erevan. Manifestanții armeni au scandat „Nikol e un trădător”, cerând demisia premierului Nikol Pashinyan din cauza armistițiului care a consfințit avansul teritorial al Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah după șase săptămâni de lupte acerbe, transmite Reuters.

Proteste în Armenia. Mii de persoane cer demisia premierului Nikol Pashinyan, după acordul de încetare a focului în Nagorno-Karabah

Acordul de încetare a focului, care a fost anunțat marți și a pus capăt celor mai violente ciocniri petrecute în regiune în ultimele decenii, a fost sărbătorit ca o victorie în Azerbaidjan. De partea cealaltă, premierul armean Nikol Pashinyan l-a numit un dezastru, dar susține că nu a avut de ales și a fost nevoit să îl semneze pentru a limita proporțiile înfrângerii.

Astfel, mii de persoane au protestat la Erevan miercuri, la o zi distanță de momentul în care manifestanții au luat cu asalt și au jefuit mai multe clădiri guvernamentale.

Protestatarii de miercuri – câțiva dintre ei purtau mască de protecție – s-au adunat pe străzile Erevanului în ciuda faptului că un lider proeminent al opoziției și alți câțiva au fost arestați la începutul manifestației, dar și în pofida pandemiei de coronavirus care a lovit puternic și Armenia.

Acordul de încetare a focului a curmat acțiunile militare în interiorul și dimprejurul regiunii Nagorno-Karabah, o enclavă care la nivel internațional este recuoscută ca fiind parte din Azerbaidjan, dar care este populată – și până recent chiar controlată – de etnici armeni. Înțelegerea mai prevede desfășurarea a 2.000 de trupe rusești de menținere a păcii în regiune.

Încă de la începutul anilor `90, etnicii armeni au deținut controlul militar asupra întregii regiuni Nagorno-Karabah, dar și asupra unor porțiuni substanțiale de teritoriu care o înconjoară. Cu toate acestea, în urma celor șase săptămâni de lupte, acum au pierdut cea mai mare parte enclavei și a teritoriilor adiacente.

Nikol Pashinyan susține că a semnat acordul de pace la presiunea armatei sale. Liderul regiunii Nagorno-Karabah susține că ar fi existat riscul ca Azerbaidjanul să preia controlul asupra întregii enclave, pe fondul capturării celui de-al doilea oraș ca mărime, Shushi, cunoscut de azeri și ca Shusha.

„Acesta este un mare eșec și un dezastru”, a afirmat Pashinyan, marți. Deși susține că își asumă personal responsabilitatea pentru pașii făcuți în spate, el a respins apelurile la demisie.

Printre cei arestați în marja protestelor s-ar număra și Gagik Tsarukyan, liderul formațiunii de opoziție Armenia Prosperă – a doua facțiune ca mărime în parlamentul armean.

Trupele ruse de menținere a păcii – care ar trebui să stea în regiune timp de cinci ani, potrivit acordului – au început să părăsească Rusia încă de marți, iar în prezent controlează coridorul Lachin, o trecătoare montană care leagă Armenia și Nagorno-Karabah, a precizat armata rusă.

Pentru Rusia, care are un pact pentru apărare cu Armenia și chiar deține o bază militară acolo, securizarea unui acord de încetare a focului a transmis un semnal că încă este principalul arbitru în regiunea producătoare de energie a Caucazului de Sud.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:10 - E posibil ca metapneumovirusul, o boală care a făcut ravagii în China, să fi ajuns și în România: „Nu știm nimic oficial”
06:59 - Actorul român Sebastian Stan a câştigat Globul de Aur pentru Cel mai bun actor în filmul „A Different Man”: „Este pentru mama mea care a plecat din România”
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)