În ultimii ani mai multe scandaluri legate de gestionarea gropilor de gunoi din Ilfov, de la Glina și Vidra, precum și de catastrofele eccologice generate de activitățile unor entitități precum Rompetrol, Ecorec S.A. și Eco Sud S.A au atras atenția publică.
Potrivit unei anchete realizate de portalul stiriinvo.ga, în spatele acestor incidente deosebit de periculoase pentru mediu și sănătatea comunității s-ar afla grupuri mafiote transfrontaliere, ajutate de oficiali ai statului român. Un personaj cheie ar fi chiar secretarul general al Ministerului Mediului, Teodor Dulceață.
“Până în prezent, doar procurorii din Bacău și Constanța, s-au sesizat, în cazul catastrofelor de mediu, generate de activitățile Rompetrol, Ecorec S.A. și Eco Sud S.A. în perimetrele extinse Prahova și Ilfov – Glina și Vidra, unitățile de parchete centrale, la nivelele de conducere, continuând să acopere, să tolereze și să protejeze structura subterană condusă de secretarul general al Ministerului Mediului, Teodor Dulceață, deși autoritățile italiene au confirmat faptul că vor aduce, în continuare, deșeuri periculoase, în România”, precizează stiriinvo.ga.
Potrivit portalului, un exemplu al modului în care Teodor Dulceață a acționat împotriva intereselor statului român a fost procesul pierdut de Ministerul Mediului împotriva OMV Petrol, în urmă căruia despgubirile care trebuie plătite sunt de ordinul zecilor de milioane de euro. În acest caz Teodor Dulceață a acționat împreună cu soția să,Dulceață Mihaela:
“Pe filierele oculte, dirijate de soții Dulceață Mihaela-avocat și soțul acesteia, Dulceață Teodor, înalt funcționar al guvernului, Secretarul General al Ministerului Mediului din România, sprijiniți din umbră, de ofițerul-pensionar Sandu Cosac, care au acționat, direct și nemijlocit, împotriva intereselor țării, furnizând anumitor reprezentanți ai unor companii partenere care acționează în sectorul energetic & petrol și gaze, furnizând date, informații, acte și documente cu character special, dirijan producerea de acte și documente, structura subterană în speță a mai obținut, încă o victorie, după ce, în prealabil, reușise să destructureze, semnificativ, sectorul de mediu național”, se mai precizează în anchetă jurnalistică.
Reprezentanții managementelor unor entități internaționale, dar și reprezentanții unor grupări mafiote care controlează activitățile ilegale de la gropile de gunoi din zona Ilfov ar primi informații speciale în mod constant prin intermediul unor oficiali dirijați de acțiunile gruupului Dulceață.
“Ce primesc, în schimb, acești așa-ziși funcționari de stat și cetățeni români? Desigur că consistente sume în bani și alte avantaje, de genul excursiilor în spații străine, vacanțe de lux în zone și țări exotice renumite, bunuri și valori etc.”, mai precizează stiriinvo.ga.
Autorii anchetei dă exemplufiliera operativă EAST WIND FARM, care este gestionată, asigurată, coordonată și integrată de Mihaela Dulceață, care ar juca un alt rol, dincolo de proiectele dezvoltate de grupul sau de expertiză, în Cluj.
Soția secretarului general al Ministerului Mediului, din poziția deținută la Federația Patronatelor din Petrol și Gaze, ar acționa sistematic și subversiv, în direcția generării de interese favorabile strategiilor grupului mafiottransfrontalier, dar și, în special, împotriva unor funcționari de stat care, încă, prin minister și anumite entități românești, continuă să își facă datoria. Așa s-ar fi ajuns că România să plătească 70 de milioane de euro către OMV Petrom:
“România, prim ministerul mediului, care, de la nivelul lui Dulceață Teodor a blocat toate procedurile de mediu, în legătură cu grupul descris anterior, trebuie să plătească acestei companii, suma de aprox 70 milioane euro.
Și nu din anumite greșeli, erori asumate sau neasumate, invocate sau nu, de cadrul legislativ internațional, nealinierea sistemelor de legislații etc, ci că rezultat direct și efect nemijlocit al acțiunilor grupului Cosac Sandu & familia Teodor și Mihaela Dulceață. Deci, România a pierdut și pierde, în continuare, pe toate planurile”.
Potrivit autorilor anchetei suspectă este legătura dintreMihaela Dulceață și Tudor Bora, director public affairs în cadrul companiei Petrom, persoană de sprijin.
Din operarea acestor acțiuni, pe filierele Cosac – Dulceață, România se va plasa într-un nou scenariu defavorabil, la nivel internațional-european, mai mult decât posibil, de confruntare cu o nouă procedura de infringement. “Astfel, Guvernul României, va fi luat, din nou, pe neaseptate, pe nepregătite”, scriu jurnaliștii.
Acțiunile grupului Dulceață și-ar avea originile din mandatul Gratielei Leocadia Gavrilescu, ministru care ar fi cunscut, îndeaproape, acțiunile structurii mafiote,
“Grațiela Leocadia Gavrilescu, a primit bani și a fost rejectată, controlat, din sistemul descries, fiind “întoarsă” în Prahova, zona de unde a fost rejectat, iremediabil, alt rebut al sectorului de mediu, fostul director, băutor de bere, al Agenției de Protecție a Mediului Prahova, Florin Diaconu, partenerul fraților Alexandru, contractorii, din totdeauna, ai Rompetrol, tot pe filierele Dulceață Teodor & Mihaela Dulceață”, au explicat autorii anchetei.