Sesizările privind numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ vor fi dezbătută la CCR

Sesizările privind numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ vor fi dezbătută la CCR
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Miercuri, Curtea Constituțională va dezbate sesizările realizate de PNL și USR, privind numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ. Totodată, CCR urmează să ia în considerare și sesizările celor două partide privind numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului, informează Agerpres.

Numirea lui Florin Iordache la ședia Consiliului Legislativ, contestată la CCR

La data de 22 octombrie, liberalii au depus o sesizare la CCR, privind necontisuționalitatea hotărârii Pralamentului de a-l numi în funcția de președinte al Consiliului Legislativ pe deputatul social – democrat, Florin Iordache.

În sesizarea semnată de către liderul deputaților liberali, se arată că decizia Parlamentului încalcă principiul legalității, prevăzut de Constituție.

În sesizarea depusă, liberalii precizează că, potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Astfel, aceştia afirmă că, în contextul în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege – 234 de voturi, pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ, scrie sursa citată mai sus.

Totodată, ei afirmă faptul că hotărârea Parlamentului în acest caz nu este constituțională, pentru că deputatul Florin Iordache nu îndeplinește condiția privind buna reputație profesională și morală, prevăzută de Legea 73/1993. Aceștia amintesc de faptul că social – democratul a promovat în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

„Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, se mai precizează în sesizarea liberalilor, potrivit sursei citate.

Alte încălcări ale Constituției

În sesizarea depusă la CCR, liberalii mai invocă și încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993. Mai mult decât atât, aceştia arată că la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

Florin Iordache, numit în funcție cu 185 de voturi

Numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ a fost decisă de către plenul Parlamentului, cu 185 de voturi pentru și 43 de voturi contra.

În funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă, cu 174 de voturi pentru și 17 împotriva.

Numirea lui Dircă, contestată la CCR

La data de 23 octombrie, liderul USR, Dan Barna, a anunțat că Grupul parlamentar al formațiunii politice a sesizat CCR, separat de sesizarea depusă de către PNL, pentru invalidarea numirii lui Florin Iordache în fruntea Consiliul Legislativ, dar şi cu privire la Hotărârea Parlamentului 30 /2020 privind numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Theodor Paleologu nu crede că noua coaliție îl vrea pe el candidat la prezidențiale: Ar fi ridicol să mă autoproclam. Candidatul tare mi-e teamă că va fi o emanație a partidelor europene care știm cât de eficiente sunt
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)